Košarica

V košarici ni izdelkov.

O kombuči in njenih zdravilnih učinkih smo že pisali v tem prispevku. Še posebej koristna je v teh hladnih jesenskih dneh, ko na vrata trkajo sezonska obolenja. Z rednim uživanjem kombuče bomo okrepili imunski sistem in se izognili prehladom, gripi ter drugim nevšečnostim.

Kako kombučo pripraviti doma?

Sestavine:

 • 3, 5 litra vode
 • 1 skodelica sladkorja (najbolje deluje kristalni sladkor)
 • 8 vrečk pravega zelenega čaja
 • 2 skodelici kombuča napitka (že fermentiranega, ki smo ga dobili skupaj s kulturo kombuče)
 • 1 kultura kombuče

Oprema:

 • velik 5-litrski kozarec
 • gosta tkanina, s katero boste pokrili kozarec

Priprava:

 1. Pripravite čajno osnovo: Zavrite vodo in v njej raztopite sladkor. Dodajte čajne vrečke in jih pustite namakati, dokler se čaj ne ohladi (to lahko traja tudi do nekaj ur).
 2. Ko je čaj popolnoma ohlajen, mu dodajte že fermentiran čaj oz. napitek kombuče (to bo ustvarilo kislo okolje in preprečijo rast škodljivih bakterij v prvih dneh fermentacije).
 3. Tekočino prelijte v kozarec in vanjo nežno položite kulturo kombuče (pozor, s čistimi rokami!).4. Kozarec prekrijte z gosto tkanino, da preprečite okužbo z mikroorganizmi iz okolja.
 4. Tekočino pustite fermentirani 7-10 dni na sobni temperaturi, stran od direktne sončne svetlobe.
 5. Po sedmih dneh začnite poskušati kombučo tako, da majhno količino tekočine prelijete v čist kozarec in preverite okus. Ko sta sladkost in kislost dovolj uravnotežena za vaš okus, je kombuča pripravljena.
 6. Iz sveže pripravljene kombuče s čistimi rokami odstranite kulturo in jo odložite na čist krožnik. Od napitka odmerite dovolj, da ga boste lahko uporabili za naslednjo pripravo.
 7. Preostanek napitka shranite v steklenice, ki jih hranite v hladilniku.

Namigi:

 • Med fermentacijo lahko kultura plava na površju, nekje na sredini kozarca ali se potopi na dno. Na površini začetne kulture se lahko začne tvoriti nova plast svetle barve, ki se lahko sčasoma tudi odcepi kot samostojna kultura. Prav tako lahko opazite rjave nitke, ki visijo s spodnjega dela kulture in usedline na dnu kozarca. Vse to je znak normalne zdrave fermentacije.
 • Če začne napitek smrdeti po starem siru, gnilobi ali ima drug neprijeten vonj, je šlo nekaj narobe. Če na kulturi ne opazite nobene plesni, zavrzite tekočine in še enkrat začnite postopek s svežim čajem. Če opazite plesen, zavrzite tako tekočino kot kulturo ter začnite s popolnoma novimi sestavinami.
 • Kultura kombuče je zelo dolgoživa, ni pa večna. Ko vaša kultura postane črna, je čas za zamenjavo. Če se na njej razvije zelena ali črna plesen, je kultura okužena in jo nujno zavrzite!
 • Najlažje in najbolj zanesljivo vam bo kombuča uspela s črnim čajem. Kasneje, ko je vaša kultura že dovolj močna, lahko poskusite tudi z zelenim čajem, belim čajem, oolong čajem ali celo mešanico vseh. Dodate lahko tudi zeliščne čaje, a naj vsaj nekaj vrečk še vedno predstavlja črni čaj. Izogibajte se čajem z dodanimi eteričnimi olji.

Kaj pa, če me nekaj časa ne bo?

Če vas ne bo največ 3 tedne, potem napitek brez težav pustite fermentirati. Ko se vrnete, bo najverjetneje že preveč kisel za uživanje, a kultura bo zagotovo preživela in jo lahko uporabite za naslednjo pripravo.

Če vas ne bo dlje časa ali pa želite za nekaj časa prekiniti s pripravo kombuče, kulturo skupaj s svežo fermentirano pijačo shranite v hladilniku. Vsakih 4-6 tednov zamenjajte čajno tekočino s svežo.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja