Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Konopljino mleko je bogato z beljakovinami, zato je odlično za športnike, za osebe, ki imajo intoleranco na laktozo, za tiste, ki ne uživajo živalskih izdelkov ali za ljudi, ki bi preprosto radi vključili le nekaj zdravega v svoj jedilnik.

Za razliko od kravjega mleka, so alergijske reakcije na konopljino mleko redke. Vsebuje omega-3 in omega-6 maščobne kisline, vitamine A, E ter B12 in folno kislino. Bogato je tudi z magnezijem, kalijem in železom. Razmerje aminokislin v konopljinem semenu označujemo kot idealno v primerjavi z mesom, mlekom, jajci ali sojo. Ima kremasto teksturo in specifičen, oreškast okus. Je zelo gosto, kar pomeni, da je še posebej primerno za kavo in zelo uporabno v kulinariki.

Konopljino mleko ima veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje

  • je lahko prebavljivo
  • učinkuje protivnetno in izboljšuje krvni obtok
  • vsebuje esencialne maščobne kisline v ravnovesju, ki so idealne za človeka

Priprava konopljinega mleka
Rastlinsko mleko oziroma napitek lahko pripravite iz različnih semen ali oreščkov. Nekatere recepte lahko najdete v rubriki zdravi napitki, 9 različnih receptov pa najdete na povezavi tukaj. Tokrat pa vam predstavljamo še pripravo konopljinega mleka, ki je izredno okusno v kombinaciji s pravim čajem ali žitno kavo.

Za pripravo konopljinega mleka potrebujemo:

  • konopljina semena (oluščena ali neoluščena) – mi smo naredili iz neoluščenih
  • vodo (razmerje vode in semen je 5:1)
  • solni cvet (ščepec)
  • 2 datlja ali agavin sirup (nerafiniran) – žličko ali dve po okusu
  • kokosovo olje (nerafinirano) – po želji

Čas priprave: 10 minut.

Svetujem, da si kupite konopljina semena ekološke pridelave. Čez noč v vodi namočimo skodelico neoluščenih konopljinih semen. Če uporabljamo že oluščena semena, jih ni potrebno namakati čez noč. Dovolj je, če jih namočite v topli vodi zjutraj za 1-2 uri. Semena dobro speremo s tekočo vodo in jih damo v blender z visokimi obrati. Dodamo 5-kratno količino vode in na 1 minuto mešamo. Dodamo še žličko ali dve nerafiniranega agavinega sirupa in ščep solnega cveta. Mleko precedimo skozi cedilo ali gazo. Nato ga ponovno vlijemo v mešalnik in dodamo žličko nerafiniranega kokosovega olja.

Še enkrat zmešamo in shranimo v steklenici. V hladilniku ga hranimo do 3 dni. Konopljino mleko lahko uporabimo kot alternativo ostalim vrstam mleka. Predlagam, da si ga pripravite s proseno kašo in mletimi lešniki ter uživate odličen zajtrk. Poskusite, navdušeni boste!

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja