Konopljino mleko je bogato z beljakovinami, zato je odlično za športnike, za osebe, ki imajo intoleranco na laktozo, za tiste, ki ne uživajo živalskih izdelkov ali za ljudi, ki bi preprosto radi vključili le nekaj zdravega v svoj jedilnik.

Za razliko od kravjega mleka, so alergijske reakcije na konopljino mleko redke. Vsebuje omega-3 in omega-6 maščobne kisline, vitamine A, E ter B12 in folno kislino. Bogato je tudi z magnezijem, kalijem in železom. Razmerje aminokislin v konopljinem semenu označujemo kot idealno v primerjavi z mesom, mlekom, jajci ali sojo. Ima kremasto teksturo in specifičen, oreškast okus. Je zelo gosto, kar pomeni, da je še posebej primerno za kavo in zelo uporabno v kulinariki.

Konopljino mleko ima veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje

  • je lahko prebavljivo
  • učinkuje protivnetno in izboljšuje krvni obtok
  • vsebuje esencialne maščobne kisline v ravnovesju, ki so idealne za človeka

Priprava konopljinega mleka
Rastlinsko mleko oziroma napitek lahko pripravite iz različnih semen ali oreščkov. Nekatere recepte lahko najdete v rubriki zdravi napitki, 9 različnih receptov pa najdete na povezavi tukaj. Tokrat pa vam predstavljamo še pripravo konopljinega mleka, ki je izredno okusno v kombinaciji s pravim čajem ali žitno kavo.

Za pripravo konopljinega mleka potrebujemo:

  • konopljina semena (oluščena ali neoluščena) – mi smo naredili iz neoluščenih
  • vodo (razmerje vode in semen je 5:1)
  • solni cvet (ščepec)
  • 2 datlja ali agavin sirup (nerafiniran) – žličko ali dve po okusu
  • kokosovo olje (nerafinirano) – po želji

Čas priprave: 10 minut.

Svetujem, da si kupite konopljina semena ekološke pridelave. Čez noč v vodi namočimo skodelico neoluščenih konopljinih semen. Če uporabljamo že oluščena semena, jih ni potrebno namakati čez noč. Dovolj je, če jih namočite v topli vodi zjutraj za 1-2 uri. Semena dobro speremo s tekočo vodo in jih damo v blender z visokimi obrati. Dodamo 5-kratno količino vode in na 1 minuto mešamo. Dodamo še žličko ali dve nerafiniranega agavinega sirupa in ščep solnega cveta. Mleko precedimo skozi cedilo ali gazo. Nato ga ponovno vlijemo v mešalnik in dodamo žličko nerafiniranega kokosovega olja.

Še enkrat zmešamo in shranimo v steklenici. V hladilniku ga hranimo do 3 dni. Konopljino mleko lahko uporabimo kot alternativo ostalim vrstam mleka. Predlagam, da si ga pripravite s proseno kašo in mletimi lešniki ter uživate odličen zajtrk. Poskusite, navdušeni boste!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here