Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

11 zdravstvenih koristi regrata

Regrat ima vse značilnosti, zaradi katerih bi ga lahko uvrstili med plevel. Rad se razrašča po vrtovih in zelenicah, celo prek pločnikov in asfalta se prebije. Prav nobena druga rastlina ga ne ustavi in vztrajno preživi, tudi če ga režemo, pulimo ali drugače odstranjujemo.

Večina plevela nima te sreče, a regrat je že od nekdaj prepoznan tudi kot izjemno zdrava in zdravilna rastlina. Zgodaj spomladi se pri nas skorajda tradicionalno nabira mlade regratove liste, ki pristanejo v solatah, juhah, rižotah in zelenih smutijih. Ko teh zmanjka, lahko najdemo marsikateri ljudski recept z njegovimi cvetovi in korenino.

Kaj vsebujejo regratovi listi?

Regrat je izjemno bogat vir beta karotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Listi vsebujejo tudi veliko vitamina C, vlaknin, kalija, železa, kalcija, magnezija, cinka in fosforja. Morda preseneča, da so regratovi listi tudi bogat vir beljakovin – vsebujejo jih več kot špinača, čeprav jih je v ta namen treba pojesti veliko (na primer v obliki zelenega smutija).

Pri svežem regratu se prepričajte, da je bil nabran na negnojenem travniku, vsekakor pa ven iz mesta in stran od urejenih zelenic. Najboljši so gorski travniki ali zapuščena zemljišča. Malokdo pomisli, da ga lahko posadite tudi sami – samo počakati je treba, da se tvorijo puhaste lučke s semeni.

Redno uživanje svežega regrata in regratovih pripravkov (v obliki tinkture, čaja ali celo kapsul) ima številne pozitivne učinke na celotno telo.

Ponujamo vam 11 razlogov, zakaj si ga v sezoni privoščite čimveč!

Prebava

Regrat deluje kot blag laksativ in ureja prebavo, spodbuja apetit in skrbi za zdravo črevesno floro. Poveča lahko izločanje želodčne kisline in žolča, kar je še posebej pomembno za prebavo maščob.

Ledvice

Regrat je tudi diuretik, ki ledvicam pomaga pri izločanju odpadnih snovi, soli in odvečne vode. V francoščini se imenuje pissenlit, kar bi se prevedlo kot “moči posteljo”. Zaradi diuretičnega vpliva na ledvice regrat tudi zavira rast škodljivih mikrobov v sečilih. Hkrati vsebuje dovolj kalija, da nadomesti njegovo izgubo v procesu čiščenja.

Jetra

Regrat odstranjuje toksine in vzpostavlja elektrolitsko ravnovesje. Spodbuja tudi tvorbo žolča.

Antioksidanti

Vsak del regrata je bogat z antioksidanti, ki preprečujejo oksidativne poškodbe celic in DNA ter tako upočasnjujejo procese staranja v tkivih. Še posebej prisotna sta vitamin C in vitamin A, kombinacija vseh antioksidantov pa tudi spodbuja nastajanje encima superoksid dismutaze v jetrih.

Rakava obolenja
Trditev, da neko živilo preprečuje rakava obolenja, ni kar tako in je ne bi smeli zlorabljati. A raziskava za raziskavo kaže, da ekstrakt regrata upočasnjuje rast rakavih celic in preprečuje njihovo razraščanje. Še posebej so z antioksidanti in fitohranili, ki lahko preprečujejo raka, bogati regratovi listi.

Sladkorna bolezen

Nedavne raziskave na živalih so pokazale, da regrat pomaga uravnavati vrednosti sladkorja in inzulina v krvi. Razlog za to je v njegovi sposobnosti, da nadzira vrednosti lipidov v krvi.

Povišan krvni tlak

Ker deluje diuretično, regrat spodbuja izločanja urina, kar posledično zniža krvni tlak. Tudi vlaknine in kalij v regratovih listih pomagata pri uravnavanju krvnega tlaka.

Holesterol

Raziskave na živalih so dokazale, da sestavine v regratu nižajo vrednosti slabega holesterola in povišujejo vrednosti dobrega HDL holesterola. Posledica je idealno ravnovesje holesterola v telesu.

Žolčni mehur

Regrat poveča tvorbo in izločanje žolča ter blaži vnetja, kar pomaga pri težavah z žolčnikom in zaprtimi žolčnimi potmi.

Vnetja

Regratovi listi vsebujejo esencialne maščobne kisline, antioksidante in fitohranila, ki zmanjšujejo vnetne procese v celotnem telesu. To lahko blaži bolečino in zavira zatekanje.

Imunski sistem

Regrat krepi imunski sistem in njegovo delovanje, da se telo bolj učinkovito bori proti vdoru mikrobov in glivic.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja