Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Nasveti za redno prebavo

Avtor: Jason Wrobel
Vir: Sunwarrior.com 

Ja, ta članek govori o kakanju. Nekaj, kar o čemer neradi govorimo naglas, pa vendar je redno odvajanje osnova dobrega počutja in zdravja. Ta članek vam bo pomagal!

Zaprtost je slaba. Optimalno bi morali iti na veliko potrebo dvakrat na dan, vsekakor brez bolečin ali naprezanja. Če odvajamo manj in s težavo, potem se v naših prebavilih nabirajo ostanki. Lahko si predstavljate, da to ni dobro. Zaprtost je pravzaprav način, na katerega vam telo sporoča: “Ej ti, začni že enkrat jesti pravo hrano!”.

In katere so tiste stvari v prehrani, ki vam bodo pomagale do dobre prebave in rednega izločanja?

Pij H20!

Standardnih osem kozarcev čiste vode na dan bo iz telesa odplaknilo toksine in poskrbelo za zadostno hidriranost prebavnega traka – kar pomeni učinkovito delovanje črevesja in redno izločanje.

Presno sadje in zelenjava

sta bogata z vlakninami, ki čistijo črevesje. Prebavljeni ostanki se lahko zato veliko lažje premikajo skozi njega. Jabolka, banane, marelice, zelje, slive in špinača so na samem vrhu živil z veliko vlakninami.

Lanena semena

niso le odličen vir omega-3 maščobnih kislin in antioksidantov, imajo tudi posebno sposobnost vezave hranil in vode. Pomagajo pri absorpciji hranil v črevesju in pospešijo premikanje hrane skozi prebavila. Lanena semena je najbolje uživati zmleta – takšna lahko že kupite ali pa jih meljete sproti. Dodajajte jih pecivu, zamešajte v smuti ali potresite po solatah, ovsenih kosmičih in rastlinskih jogurtih.

Chia semena 

so ena z vlakninami najbolj bogatih živil daleč naokrog. Njihova prednost je, da vsebujejo veliko netopnih vlaknin. Ta tip vlaknin se skozi prebavila pomika počasi in črevesni vsebini poveča volume, zaradi česar boste odvajali bolj redno in lažje.

Indijski trpotec 

vlaži črevesje in poveča njegovo vsebino ter tako olajša redno odvajanje. Raziskave kažejo, da indijski trpotec tudi niža vrednosti slabega holesterola, kar je kar dober stranski učinek, ane?

Dotaknimo se še ene pomembne, čeprav morda že kar precej intimne stvari: kako sedimo na straniščni školjki.

Standarni sedeči položaj je za kakanje skrajno neprimeren, ker zapre črevesje in prispeva k zaprtosti. Veliko bolj naravno in za neboleče odvajanje primerno je čepenje. Za marsikoga je verjetno težko čepeti na vrhu straniščne školjke, a so na srečo že “izumili” tako imenovo čepeče stranišče. “Squatty Potty”, kot se naprava imenuje, se preprosto namesti okrog običajne straniščne školjke in vam omogoči, da na njej počepnete. Vaše črevesje je v tem položaju popolnoma sproščeno, zato je odvajanje hitro in temeljito. Praktični nasvet: odlično se obnese tudi navadna pručka. Pristavite jo k straniščni školjki, počepnite nanjo in…

Zdaj ste torej opremljeni z vsem potrebnim znanjem za redno in neboleče kakanje. Preizkusite ga v praksi in naj odlična prebava ne ostane tabu, povejte še prijateljem!

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja