Povzeto po tem članku 

Raziskava, objavljena v Ameriškem zborniku za klinično prehrano, je pokazala, da rastlinske in živalske beljakovine na rast mišic vplivajo enako učinkovito. Kakorkoli, bolj priporočljivo je uživati rastlinske beljakovine, ker te pridejo v paketu z manj škodljivimi snovmi.

Zakaj uživati rastlinske beljakovine?

Raziskava je pokazala, da beljakovine iz rastlinskih virov prispevajo k izgradnji mišic enako kot beljakovine iz mesa. Pomembna razlika: meso vsebuje poleg beljakovin tudi škodljive snovi, kot so ostanki antibiotikov, hormone, nasičene maščobe, trans maščobe, endotoksini, holesterol, Neu5Gc, heterociklični amini in težke kovine (vključno z bakrom in arzenom). Te nezaželene snovi spodbujajo vnetja v telesu in povzročajo številne bolezni, zaradi česar je uživanje mesa kot vira beljakovin na dolgi rok manj priporočljivo.

Raziskava je potekala med letoma 2002 in 2005, v njej pa so raziskovalci iz Univerze v Massachusettsu merili mišično maso, moč in kostno gostoto pri 3000 sodelujočih, starih med 17 in 72 let ter z različnimi prehranskimi navadami. Ugotovili so, da višji vnos beljakovin pomeni bolj zdrave mišice in kosti, a je vir beljakovin (rastlinski ali živalski) nepomemben. “Vemo, da beljakovine v prehrani povečajo mišično maso in moč,” je povedal vodja raziskave dr. Kelsey M. Mangano, “a do zdaj nismo vedeli, ali je pri tem pomembno tudi, ali prihajajo beljakovine iz rastlinskih ali živalskih virov.”

Ko govorimo o vplivu na imunski sistem in preprečevanju rakavih obolenj, brez dvoma vodijo rastlinske beljakovine. Živila živalskega izvora ne vsebujejo antioksidantov (ali pa v zelo omejenih količinah) in so običajno koncentriran vir enega samega hranila (na primer beljakovin ali kalcija), medtem ko jim primanjkuje drugih. Živila rastlinskega izvora so po drugi strani izjemno bogata z antioksidanti in vsebujejo široko paleto različnih vitaminov, mineralov in drugih zdravju koristnih hranil.

Samo rastline vsebujejo fitohranila, za katere znanstveniki ugotavljajo, da varujejo pred rakavimi obolenji, srčnožilnimi boleznimi in drugimi resnimi boleznimi sodobnega časa. Rastline so tudi glavni vir vseh mineralov v naši prehrani. Minerali prihajajo iz zemlje, od koder jih rastline črpajo – edini razlog za pojav mineralov v živilih živalskega izvora je dejstvo, da tudi živali jedo rastline. Prav tako so rastline edini vir prehranskih vlaknin, ki se v našem črevesju vežejo z maščobami, holesterolom, toksini in škodljivimi hormone ter omogočajo, da zapuščajo telo. Vlaknine varujejo pred rakom na debelem črevesju, na žalost pa v razvitem svetu večina ljudi ne zaužije dnevno priporočene količine (kar 97 % Američanov ne dosega dnevnih priporočil za vnos vlaknin!).

Izsledkom raziskave se pridružujejo profesionalni športniki, kot so Patrik Baboumian (večkratni svetovni prvak v kategoriji strongman), Hulda B. Waage (islandska prvakinja v dvigovanju uteži), Barny Du Plessis (bodybuilder) in številni drugi. Čedalje več športnikov opušča sirotkine beljakovine in se rajši odloča za rastlinske beljakovine v prahu. Pri doseganju športnih rezultatov konec koncev niso važni samo kratkoročni rezultati in trenutni izgled, temveč tudi dolgoročno zdravje in dobro počutje v prihodnosti. Kakšne so pa vaše izkušnje?

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here