Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Skodelica kave (pripravljena iz 5 g kavnih zrn) brez dodatkov šteje le 7,5 kalorije, torej njeno kalorično vrednost lahko tudi zanemarimo. Vsak dodatek sladkorja, mleka, smetane ali celo kepice sladoleda pa kavo spremeni v obrok.

Morda je ravno dodatek sladkorja (sladkor deluje kot droga za naše možgane) tisti stimulans, zaradi katerega tako radi posežete po kavi. Kave ljudje po mojih izkušnjah ne štejejo kot obrok, kar je lahko eden izmed več razlogov za pridobivanje teže. Če dodate v kavo sladkor, jo mimogrede spremenite v sladico. Pa jo res dojemate kot sladico?

Za začetek namesto dveh vrečk sladkorja uporabite eno, nato postopno zmanjšajte dodatek sladkorja. Namesto sladkorja uporabite pravi nerafiniran sladkor muscavado (prepoznate ga po črni barvi in zbiti strukturi), melaso, gozdni med, sladkornim bolnikom pa priporočam posušene in zmlete liste stevije (zelen prah).

  • 140 kcal šteje bela kava z 2 dl mleka, kava z 1 dl domačega polnomastnega mleka pa okoli 70 kcal.
  • 400 mg znaša najvišja dnevna priporočena količina kofeina, kar dobimo s štirimi skodelicami kave (vsaka vsebuje 80–85mg kofeina).

Kofein in odvisnost?

Tehnologija »brain mapping« je pokazala, da od kave ne moremo biti odvisni neposredno. Kofein ni povezan z možganskimi področji, ki so odgovorna za razvoj odvisnosti. To dejstvo je podprto s tem, da ne moremo postati tolerantni na delovanje kofeina. Če pa smo vajeni stalnega pitja kave, se v primeru nenadnega prenehanja pojavijo simptomi odtegnitve – glavobol, zmanjšanje koncentracije in zaspanost, a le pri delu populacije. Simptomi se pojavijo po 12–24 urah od zadnje skodelice kave, vrh dosežejo po 20–48 urah in lahko se jim izognemo, če postopno zmanjšujemo količino zaužite kave.

Vsebnost kofeina

  • Povprečna skodelica kave: 85 mg
  • Povprečna skodelica čaja: 20–45 mg
  • Pločevinka gazirane pijače: 30–48 mg
  • 30 g temne čokolade: 20–120 mg

Sladkor v kavi

Če pogledamo na sladkor v kavi z druge plati – če vsak dan spijete 2 kavi in vsako sladkate z 2 vrečkami sladkorja (2 x po 5 g), to v enem tednu nanese kar 140 g sladkorja, ki ga zaužijete mimogrede, brez občutka, da si privoščite sladico. Kaj ne bi bilo boljše, za vašo postavo in tudi »za dušo«, da bi si namesto teh 140 g sladkorja mimogrede privoščili kos tortice za konec tedna v dobri slaščičarni? Kos tortice bi si na tak način lahko privoščili bolj brezskrbno, sploh če jo primerno uravnotežite s svojim jedilnikom. Moj namen ni spodbujanje k temu, da jejte tortice, le vplivati želim na dojemanje hrane in njene funkcije.

Kava in hujšanje?

Stalno uživanje kave nima bistvenega vpliva na metabolizem in pitje kave ni bližnjica do vitkega pasu. Ob ustrezno sestavljenem prehranskem načrtu pa je kava eden izmed dejavnikov, ki lahko prispevajo svoj delež k izgubi kilogramov.

Mleko v kavi?

Obstajajo študije, da je kombinacija mleka in kofeina pri občutljivih posameznikih težje prebavljiva, zato – če pijete kavo z dodatki – to preizkusite sami pri sebi. Najverjetneje je težava v preobčutljivosti na laktozo ali mlečne beljakovine. Gotovo pa je po zdravi kmečki logiki primernejši dodatek domačega ali nehomogeniziranega mleka kot dodatek rafiniranega sladkorja (enako velja za umetna sladila, tudi tista »brez kalorij«).

Kava z 1 dl domačega polnomastnega mleka šteje okoli 70 kcal, bela kava z 2 dl mleka 140 kcal. Taka kavica lahko, če jo pijete brez sladkorja, nadomesti popoldansko malico, s katero se prijetno pogrejete, prebudite brbončice in spijete nekaj »za dušo«, a še vedno ne pojeste sladice in negativno vplivate na svojo težo oz. zdravje. Za dodatno sladkost ji dodajte cimet.

Poudarki:

Prebujanje s kavo – Kofein v kavi stimulira naše možgane in za kratek čas poveča njihovo produktivnost. Povečuje izločanje dopamina in adrenalina ter nas navda z občutkom budnosti in povečane pozornosti.

Dodajanje sladkorja v kavo – Če pogledamo na sladkor v kavi z druge plati – če vsak dan spijete 2 kavi in vsako sladkate z 2 vrečkami sladkorja (2 x po 5 g), to v enem tednu nanese kar 140 g sladkorja, ki ga zaužijete mimogrede, brez občutka, da si privoščite sladico.

Skodelica kave (pripravljena iz 5 g kavnih zrn) brez dodatkov šteje le 7,5 kalorije, torej njeno kalorično vrednost lahko tudi zanemarimo. Vsak dodatek sladkorja, mleka, smetane ali celo kepice sladoleda pa kavo spremeni v obrok.

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja