Med velikonočnimi prazniki nas praznična hrana običajno precej utrudi, predvsem, če radi obiščemo vse sorodnike in babice, kjer nas navdušeno pričakujejo s sveže pečeno potico. Hrano pokušamo tu in tam, pogosto pa mnogi stari starši za “povrh” otroke radi “razveselijo” še s kupljenimi čokoladnimi jajčki. Vedno se sprašujem zakaj je to potrebno? Običajni kupljeni čokoladni jajčki so vse prej kot prav čokolada. Vsebujejo velik delež rafiniranega belega sladkorja, palmino maščobo, sirotko v prahu, emulgatorje, arome, kakava pa približno le okoli 5 % do 15%. Ker tega ne želimo v čokoladi, je bolje, če se je lotimo sami.

Če želite svojim otrokom in sebi privoščiti bolj okusno, predvsem pa bolj zdrave čokoladne pirhe, poskusite s tem preprostim receptom za presne velikonočne čokoladne pirhe.

Potrebujete silikonski modelček za čokolado, ki ga lahko kupite v večjih trgovskih centrih ali v trgovinici 1001 dar.

modelček za pirhe

Sestavine (količine prilagodite po občutku):

Priprava:

  1. v kozici nad toplo vodo stopimo nerafinirano kokosovo olje in kakavovo maslo v razmerju 3:1 (3 zvrhane žlice kokosovega masla in 1 žlica kakavovega masla).
  2. dodamo sladilo: kokosov sladkor (prej ga zmeljemo v prah) ali nerafiniran agavin sirup (1 jušna žlica)
  3. dodamo 100% kakav v prahu (približno 1 jušno žlico), ščepec solnega cveta in  če želimo več arome, lahko dodamo ščepec burbonske vanilije v prahu.
  4. Vse sestavine mešamo v kozici dokler se ne stopijo in povežejo v gladko maso. Nato previdno vlijemo v modelčke za pirhe. Pustimo stati najmanj 1-2 uri v hladilniku. Za dodatek lahko uporabite različno suho sadje ter oreščke npr. mandlje, lešnike, brusnice, konopljina semena. Lahko jih povaljate tudi v kokosovi moki ali jih okrasite s trobenticami.čokoladna jajčka

Ker so prihi iz prave, doma narejene čokolade veliko bolj nasitni od kupljenih, jih boste pojedli manj. Tako lahko nekaj čokoladnih pirhov podarite tudi ostalim družinskim članom in prijateljem. Zagotovo jih boste razveselili 🙂

Na koncu (preden so pirhi že trdi) jim dodajte še lesene palčke, da jih lahko postavite v kozarec in jih bodo otroci imeli kar na palčki. To je priročno predvsem zato, ker bodo roke ostale čiste.

Pa prijetne praznike vam želim!

Sunwarrior beljakovine
Sunwarrior beljakovine
Sunwarrior beljakovine

PODAJ SVOJE MNENJE

Please enter your comment!
Please enter your name here

osemnajst + dva =