Košarica

V košarici ni izdelkov.

Nekaj posebnega je v naših nasmehih. Nasmeh razjasni dan in odpira vrata. Z enim samim nasmehom lahko imamo prijatelja, ki ga tik pred tem še nismo poznali. Nasmeh izboljša razpoloženje nas samih in vseh okrog nas, nam odpre nove priložnosti za službo ali ljubezensko razmerje – a ni to čudovito? Prevečkrat nasmeh zadržimo zase, ker nas je morda sram.

Če je vaš nasmeh videl boljše dni in so zobje rumenkasti zaradi hrane ali časa, si lahko vsaj delno pomagate tudi brez dragega obiska zobozdravnika. Narava nam ponuja nekaj možnosti!

 1. Živila z vlakninami
  Prigriznite jabolko, zeleno, brokoli, korenček ali kumaro. To bo očistilo zobe, odstranilo madeže in ohranjalo zdrave dlesni. Pomaga vsako hrustljavo sadje ali zelenjava, zato lahko izberete svojega najljubšega.
 2. Jagode
  Morda se sliši nenavadno, a marsikdo prisega na jagode. Sveže jagode pretlačite in jih nanesite prek zob. Pustite nekaj minut ter jih nato sperite. Za še večji učinek jagode pretlačite skupaj s sodo bikarbono.
 3. Sadni olupki
  Bela notranja stran številnih sadnih olupkov pomaga odstranjevati madeže, remineralizira zobe in jih pobeli. Dobra izbira so olupki pomaranče, limone in banane. Po tem usta sperite z vodo, da odstranite morebitne sadne kisline, ki lahko poškodujejo sklenino. Prav tako ne uporabljajte limoninega soka – morda res lahko odstrani kakšen rumenkast madež, a bo hkrati poškodoval vašo sklenino.
 4. Olje
  Številne spojine se lahko raztapljajo samo v olju, zato lahko olje pomaga pri odstranjevanju številnih madežev in bakterij, ki se zalepijo na zobe. Najbolj učinkovita in okusna so olivno, sezamovo in kokosovo olje. Jušno žlico ali dve žvrkljajte po ustih in skozi zobe nekaj minut. Nato olje izpljunite in si usta sperite z vodo. Enostavno!
 5. Aktivno oglje
  Aktivno oglje nase veže toksine in jih odstranjuje iz telesa. Enako deluje na zobeh. Zmešajte ga z vodo, da ustvarite pasto in jo nanesite na zobe. Pustite stati kakšno minuto in nato dobro sperite. Oglje bo s seboj odneslo bakterije, madeže in delce hrane.
 6. Slina
  Naša slina je ustvarjena za prebavljanje, odstranjevanje madežev, uničevanje bakterij, mineralizacijo zob in celo blaženje bolečine. Izkoristimo jo! Po vsakem obroku si vzemite nekaj trenutkov, da z jezikom “masirate” zobe in odstranite delce hrane. To bo spodbudilo žleze slinavke, da se bo v ustih ustvarila sveža slina. Morda se ne sliši najbolj elegantno, a slino imamo z razlogom. Uporabimo jo!
 7. Vodikov peroksid
  Večina profesionalnih izdelkov za beljenje zob vsebuje peroksid, a v zelo koncentriranih oblikah.  Vodikov peroksid v naših kopalnici ni tako močan, a ga lahko prav zato uporabimo enkrat na teden. Jušno žlico vodikovega peroksida žvrkljajte po ustih kot ustno vodico in nato dobro izperite. Nikakor ga seveda ne pogoltnite. Vodikov peroksid iz trgovine ni namenjen prehrani in lahko vsebuje nečistoče.
 8. Domača zobna pasta. Napravite svojo zobno pasto! Zmešajte sodo bikarbono, kokosovo olje in nekaj kapljic metinega eteričnega olja. Te paste ne želite uporabljati vsak dan, ker je zelo abrazivna – uporabite jo dvakrat alki trikrat na teden. Za še večji belilni učinek lahko mešanici dodate nekaj vodikovega peroksida. Učinek boste opazili takoj. Tudi tukaj velja, da paste ne pogoltnite, temveč jo izpljunite in dobro sperite usta z vodo.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja