Košarica

V košarici ni izdelkov.

16 razlogov za uživanje zelene

Zelena spade v botanično družino Apiaceae in izvira iz Sredozemlja in Severne Afrike. Užitni so vsi njeni deli, največ se kot začimba uporabljajo semena in posušeni listi, pri nas veliko kuhamo z gomolji zelene, vse rajši pa imamo tudi hrustljava stebla stebelne zelene.

Kaj vsebuje zelena?

Zelena vsebuje minerale, med njimi največ natrija, ki ji daje prijetno slan okus. Zaradi visoke vsebnosti natrija se lahko uporabi tudi kot nadomestek soli (npr. posušeni zmleti listi), ki pa na krvni tlak kljub temu nima tako negativnega učinka kot običajna sol. Poleg natrija namreč vsebuje tudi ogromno vode (zato ne dehidrira) in cel kup hranil, ki delujejo sinergijsko.

Med minerali v zeleni najdemo še kalcij, Baker, magnezij, železo, cink in kalij. Od vitaminov vsebuje veliko vitaminov A, K, C, E, D in nekatere vitamine B skupine, ki so pomembni za zdrav metabolizem in presnovo makrohranil.

Pozor: Semena zelene vsebujejo veliko eteričnih olj, kumarinov in linoleinske kisline, ki lahko sprožijo krčenje maternice. Iz tega razloga naj bi se nosečnice izogibale uporabi zelene kot začimbe. Kakorkoli, v svežih steblih stebelne zelene so vse te snovi tako razredčene v zdravi organski tekočini, da si jih le privoščite kot zdrav poletni prigrizek!

16 zdravstvenih koristi zelene

Znižuje holesterol
Vsakodnevno uživanje stebelne ali gomolne zelene lahko zniža vrednosti “slabega” ali LDL holesterola, ki maši žile. Posebne snovi v zeleni (ftalidi) namreč spodbujajo izločanje žolča, ki razgrajuje holesterol. Manj holesterola pomeni manjšo možnost za nastanek krvnih strdkov in srčni infarkt. Za povrh vsega vsebuje zelena veliko vlaknin, ki prav tako odstranjujejo holesterol iz krvožilja in spodbujajo prebavo.

Razstruplja telo
Vsi deli zelene – semena, gomolji, steblo in listi – delujejo kot močan antioksidant. Redno uživanje lahko pomaga pri težavah z ledvicami, trebušno slinavko, jetri in mehurjem.

Znižuje krvni tlak
Zelena vsebuje ftalide, ki znižujejo vrednosti stresnih hormonov v krvi. To omogoča, da se krvne žile sprostijo in razširijo, zaradi česar se zniža krvni tlak. Kalij v zeleni dodatno spodbuja razširitev žil in znižuje krvni tlak. Ko je krvni tlak v mejah normale, to pomeni manj stresa za celotno krvožilje in manjšo možnost za razvoj ateroskleroze ali srčni napad.

Preprečuje vnetja sečil
Semena zelene iz telesa odplavljajo sečno kislino ter se pogosto uporabljajo v diuretičnih izdelkih. Vključite jih v svojo prehrano, če imate težave z mehurjem, ledvicami in drugimi deli sečil. Semena zelene tudi preprečujejo vnetja sečil pri ženskah.

Blaži artritis
Zelena je odlična za osebe, ki trpijo za artritisom, revmo ali putiko. Vsi njeni deli delujejo protivnetno in zmanjšujejo zatekanje in bolečine v sklepih. Iz sklepov tudi odstranjujejo kristale sečne kisline, ki so krivi za bolečine. Poleg tega zelena spodbuja obnovo tkiva v vnetih sklepih.

Preprečuje raka
Zelena vsebuje ftalide, flavonoide in poliacetilene. Vse to so snovi, ki delujejo protirakavo in lahko preprečijo razrast rakavih celic. Druga skupina fitohranil, kumarini, spodbujajo aktivnost belih krvničk, ki so prav tako ključne za obrambo pred razširjanjem raka. Vsi antioksidanti nenazadnje onesposobljajo proste radikale in jih nevtralizirajo, še preden bi lahko povzročili mutacijo celic.

Krepi imunski sistem
Ker je bogata z vitaminom C in drugimi antioksidanti, je stebelna zelena odlična za krepitev imunskega sistema. Če čutite, da se vas loteva prehlad ali se počutite nekoliko brez energije, lahko uživanje hrane z veliko vitamina C naredi hitro in očitno razliko!

Pomaga pri astmi
Vitamin C, ki ga veliko najdemo predvsem v listih in steblu stebelne zelene, deluje tudi protivnetno in lahko blaži resnost nekaterih vnetnih obolenj, kot je astma.

Krepi srce in ožilje
Vitamin C, veliko vlaknin in cel kup mineralov – vse to krepi splošno zdravje srca in krvožilja.

Ohranja ravnovesje tekočin
Zelena vsebuje veliko natrija in kalija – oba minerala sta ključna za ohranjanje zdravega ravnovesja tekočin v telesu. To pomeni, da ne prihaja do zatekanja, napihnjenosti in da lahko vsi organi delujejo optimalno.

Blaži glavobole
Kumarini v zeleni lahko blažijo glavobole in migrene. Natančen mehanizem še ni pojasnjen, a vse kaže, da snovi v zeleni zavirajo sproščanje dušikovega oksida v možganih. Ta je odgovoren za pojav glavobolov.

Pomaga pri revmatizmu
Ekstrakt zelene, ki vsebuje kar 85% 3-n-butilftalida (3nB), je dokazano učinkovit pri zdravljenju artritisa in bolečin v mišicah.

Blaži sladkorno bolezen
Uživanje listov zelene pomaga pri izboljšanju stanja sladkorne bolezni. Zahvala gre visoki vsebnosti vlaknin, za katere je dobro znano, da pomagajo preprečevati simptome sladkorne bolezni.

Preprečuje katarakte
Zelena je v obliki čaja odlična za nego oči, še posebej v primeru nekaterih očesnih bolezni. Izpiranje oči s čajem zelene zmanjša možnosti za razvoj katarakt in krepi vid ter splošno zdravje oči.

Pomirja
Zelena v vseh oblikah vsebujejo veliko kalcija, zato se pogosto uporablja v pripravkih za pomirjanje in proti nespečnosti ter razdraženosti.

Pomaga pri hujšanju
Redno pitje zeleninega soka (pripravite ga lahko iz mešanice gomoljev, stebel in listov) vam lahko pomaga izgubiti odvečne kilograme. Vsebuje praktično nič kalorij, hkrati pa vzpodbuja občutek sitosti. Če ga popijete pred vsakim obrokom (pomešanega z vodo ali sokom korenčka), boste spontano pojedli manj, ne da bi s tem telo prikrajšali za hranila.

Kako izbrati in shraniti zeleno?

Na tržnici boste naleteli na stebelno in gomoljno zeleno. Obe prinašata zelo podobne koristi in hranila, le da so se s selekcijo pri njima bolj razvili različni deli in ju zato uporabljamo rahlo drugače. Kot pove že ime, pri gomoljni zeleni je najbolj uporaben in največji del gomolj, medtem ko so pri stebelni zelene poudarjena njena hrustljava in sočna stebla. Kot začimbo lahko uporabljamo liste tako ene kot druge, le da so pri gomoljni zeleni nekoliko močnejše arome.

Ko izbirate stebelno zeleno, izberite takšno s svežimi in neuvelimi listi. V hladilniku se bo obdržala do enega tedna, pazite le, da je ne zamrznete.

Ideje za uporabo zelene

  • Solata: Liste stebelne ali gomoljne zelene lahko vedno dodajte katerikoli zelenjavni solati. Za preliv uporabite kakovostno olivno olje in limonin sok.
  • Sadna solata: Zmešajte koščke jabolk, orehe, rozine, nastrgano gomoljno zeleno in  na kocke narezano stebelno zeleno. Vse skupaj prelijte z mešanico rastlinske majoneze in nekaj pomarančnega soka.
  • Juhe: Kos gomoljne zelene je klasika zelenjavne jušne osnove. V zelenjavne enolončnice lahko zakuhate tudi stebla in liste.
Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja