Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Ko govorimo o hujšanju, želimo odvečne kilograme vsi izgubiti na račun maščobe. Nižji delež telesne maščobe pomeni, da bo telo avtomatsko izgledalo bolj oblikovano – vsi vemo, da imamo lahko še tako močne trebušne mišice, pa te pod trebušno maščobo ne bodo vidne. Ohranjanje telesne maščobe v normalnih mejah je tudi ključnega pomena za zdravje srca in ožilja.

Pozabite na čudežne pripravke za kurjenje maščobe – veliko bolj zdravo in dolgoročno učinkovito je, da v življenje vpeljemo prave navade, način vadbe in prehrane.

Z vami delimo 21 nasvetov, s katerimi bo vaše telo hitreje kurilo maščobo.

Opomba: ne pozabite, da premalo telesne maščobe prav tako ni dobro za zdravje. Za ženske je naravno in zdravo, da imajo več maščevja kot moški.

1. Privoščite si dovolj spanja

Raziskave kažejo, da pomanjkanje spanca resno vpliva na telesno težo. Poveča se izločanje stresnih hormonov, ki spodbujajo nabiranje maščobe okrog trebuha, poleg tega pa ne zaradi utrujenosti nimate želje po telovadbi. Vsak dan spite vsaj 7 ali 8 ur!

2. Pijte dovolj vode

Dovolj vode bo hidriralo telo, kar je ključnega pomena za normalno delovanje metabolizma. Če pred vsakim obrokom popijete kozarec vode, bo to tudi znižalo vnos kalorij in zmanjšalo možnost za prenajedanje.

3. Prenehajte kaditi

Kajenje v vaše telo vnaša rakotvorne snovi, kar poveča oksidativni stress in obremeni dihalni, imunski in metabolni sistem. Pogosto je kajenje povezano tudi s sedečim in stresnim načinom življenja. Ko potrebujete sprostitev, rajši pojdite na hiter sprehod ali naredite nekaj razteznih vaj.

4. Omejite uporabo tehnologije

Pogosto se težko odlepimo od telefonov in računalnikov, ker večina služb in socialnega življenja poteka tam. Na žalost zaradi njih ogromno časa presedimo, kar bistveno vpliva na nabiranje maščobe. Če želite zares pokuriti odvečno maščobo, omejite uporabo tehnoloških naprav na 2-3 ure dnevno.

5. Preživljajte čas zunaj

Preživljanje časa na prostem vas avtomatsko naredi bolj aktivne. Poleg tega smo izpostavljeni sončni svetlobi in tvorimo več vitamina D, kar prispeva k pasivnemu kurjenju maščobe.

6. Izogibajte se restavracijam

Tu pa tam je lahko obisk restavracije prijetna popestritev, a tam pogosto ne moremo paziti na to, koliko hrane pojemo.Več obrokov si pripravljajte doma in se vedno izogibajte hitri ocvrti hrani.

7. Uporabljajte pedometer

Pedometer je naprava, ki šteje vaše korake in prehojene razdalje. Obstaja cel kup aplikacij, s katerimi boste lažje dobili predstavo o tem, kako aktivni ste dejansko čez dan.

8. Zaužijte več beljakovin

Če boste v svoji prehrani povečali vnos čistih rastlinskih beljakovin, bo to povečalo mišično maso in spodbudilo kurjenje odvečne maščobe. Ne le, da se bo pospešil vaš metabolizem, imeli boste tudi več energije.

9. Poskrbite za raznovrstnost

Znotraj enega dneva in tedna jejte čimveč različnih zdravih živil. To bo vaš prebavni sistem ohranjalo bolj prožen in prilagodljiv, zaradi česar se bo bolje odzival na različna hranila.

10. Postopoma zmanjšajte vnos kalorij

Ne skočite kar naenkrat na strogo dieto ali nenadoma prepolovite vnos kalorij, ker se boste počutili šibko in ne boste motivirani za kurjenje maščobe. Namesto tega vsakih nekaj dni postopoma zmanjšajte vnos kalorij tako, da iz prehrane najprej izločite nezdrave prigrizke in sladkarije. Telesu in metabolizmu dajte čas, da se privadita na bolj zdravo prehrano.

11. Jejte “dobre” maščobe

Uživanje omega-3 maščobnih kislin bo pomagalo zmanjšati vrednosti “slabih” maščob in trigliceridov v krvi, kar bo izboljšalo metabolno učinkovitost in zmanjšalo tveganje za krvožilne bolezni. Najdete jih v chia semenih in lanenih semenih, najbolj učinkovit pa je kakovosten prehranski dodatek, v katerem so vir omega-3 morske alge.

12. Jejte manjše obroke

Čez dan si privoščite 5-6 manjših obrokov, da boste lahko ves čas ohranjali konstanten nivo energije. Telo boste s tem vzpodbudili, da bo ves čas kurilo maščobo – tudi, kadar ne telovadite.

13. Vitamin D

Raziskave so pokazale, da pomenijo višje vrednosti vitamina D v telesu hitrejše kurjenje maščobe med telesno aktivnostjo. Preživljajte torej čimveč časa na soncu, v temnejših mesecih pa uživajte kakovosten prehranski dodatek.

14. Povežite se z ljudmi

Hujšanje in izguba odvečne maščobe sta veliko lažja in bolj prijetna, če se ju lotimo v družbi. Včlanite se v športni center, pridružite se skupinskim vadbam in se večkrat družite s prijatelji, ki imajo podobne cilje kot vi.  Povprašajte jih o njihovih najboljših načinih za kurjenje maščobe.

15. Uporabite stopnice

Hoja po stopnicah kuri kalorije in hkrati poskrbi za kratke “treninge” preko celega dneva. Na ta način metabolizem ves čas ohranjate v stanju kurjenja.

16. Postavite si cilje

Postavite si specifične in dosegljive cilje. Izguba 15 kg v enem mesecu na primer ni ne zdrava ne realistična ter vas lahko odvrne od vztrajanja. Izberite si realen cilj, ki vas bo ohranjal motivirane in zagnane.

17. Znebite se tehtnice

Znebite se tehtnice v kopalnici in si ne vzemite k srcu vsakega nihanja v teži. Kurjenje maščobe in sprememba načina življenja vzameta čas in prinašata postpone uspehe, zato se ne obremenjujte z vsakim izgubljenim ali pridobljenim gramom.

18. HIIT vadba

Izmenjavanje visokointenzivnih vaj s kratkimi intervali počitka dela čudeže na pospešitev metabolizma. HIIT vadba je splošno priznana kot ena najboljših načinov za hitro kurjenje maščobe.

19. Šprint

Šprint je podoben HIIT vadbi, ker gre za intenzivno aktivnost v kratkem časovnem interval. Kratki šprinti z vmesnimi počitki ali zmernim tekom bodo pokurili veliko kalorij in maščobe.

20. Plavanje

Pri plavanju dela praktično vsak del telesa, brez negativnih vplivov na sklepe ali druge dele telesa. Če ste občutno pretežki, je za vas veliko bolj kot tek priporočljivo plavanje.

21. Kolebnica

V eni minuti skakanja s kolebnico boste pokurili 10 kalorij, hkrati pa aktivirali različne mišične skupine. Enostaven in odličen način za kurjenje maščobe!

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja