Košarica

V košarici ni izdelkov.

7 koristi soka iz zelene, ki vas bodo presenetile

Ste vedeli, da je sok iz zelene prava bomba antioksidantov, ki nam ponuja mnogo zdravilnih koristi?

Če ste v zadnjem času kaj pogosteje listali skozi slike na Instagramu, ste najverjetneje opazili povečano številčnost objav, ki omenjajo sok iz zelene. Mogoče ste se ob tem celo spraševali, od kod se je vzela vsa ta evforija o soku iz zelene. Pozabite na super zeleni sok. Trend postaja sok iz zelene, ki je trenutno v središču pozornosti s številnimi slavnimi osebami, ki potrjujejo njegove zdravstvene koristi.

Ob vsej noriji glede soka iz zelene je težko ločiti dejstva od izmišljotin. Na palčke narezana zelena, ki se jo pogosto uživa s humusom in arašidovim malsom, lahko dejansko pripomore pri vašem vsesplošnem zdravju. Je torej čas, da svojo jutranjo kavo zamenjate s kozarcem soka iz zelene?

Zelena vsebuje veliko antioksidanov in se jo zato povezuje s številnimi koristnimi zdravilnimi učinki, kot so:

 • Zmanjšuje vnetne procese
 • Zmanjšuje oksidativni stres
 • Zmanjšuje krvni tlak in raven sladkorja v krvi
 • Preprečuje srčno žilne bolezni
 • Odstranjuje proste radikale in deluje protirakavo
 • Pomaga pri hidraciji
 • Nadomešča izgubljene elektrolite

Zakaj sok iz zelene?

Zelena je vsekakor odlična zelenjava, na katero smo morda malo pozabili, a jo velja uživati.  Vsebuje veliko antioksidantov in vitamin K, prav tako pa tudi vitamina A in C, folat in kalij. Delanje sokov je priročno, še posebej ko jih pripravimo za vnaprej. Na tak način lahko zaužijemo večji obrok v kratkem času, ko se nam na primer mudi in lažje pojemo večje količine določenega živila. To nam omogoča večji vnos vitaminov in mineralov. Ker se med mešanjem in stiskanjem zelenjava in sadje razdrobita in utekočinita, je za nekatere ljudi to tudi lažje prebavljiv obrok.

Ob delanju soka iz zelenjave moramo vedeti, da v določeni meri izgubimo vsebnost dragocene prehranske vlaknine. Prehranska vlaknina pomaga pri potovanju hrane skozi telo in nahrani dobre bakterije v našem črevesju. Če dan začenjamo s kozarcem soka iz zelene, moramo zagotoviti zadosten vnos prehranske vlaknine v svoji prehrani z vnosom drugih živil. Zdrava prehrana vključuje veliko raznovrstnost pri izbiri živil in veliko polnovrednih rastlinskih živil.

Katere so zdravilne koristi soka iz zelene?

zelena

1. Zmanjšuje vnetne procese

Zelena vsebuje apigenin. Gre za molekulo, ki jo trenutno preiskujejo in ugotavljajo njene učinkovine, ki naj bi delovale protirakavo. V eni od raziskav so se ukvarjali z raziskovnjem apigenina in njegovega učinka na zmanjšanje škode, ki jo povzroči vnetje. Pregled objav o koristih zelene iz leta 2017 navaja, da lahko zelena pomaga pri zmanjševanju vnetja, razvoju sladkorne bolezni in tveganju za pojavnost raka.

2. Zmanjšuje oksidativni stres

Oksidativni stres in vnetja v krvnem obtoku pripomorejo pri dejavnikih za razvoj številnih srčno žilnih bolezni, še posebej ateroskleroze. Fitokemikalije v zeleni pomagajo pri preprečevanju oksidativnega stresa.

3. Zmanjšuje krvni tlak in raven sladkorja v krvi

Zelena vsebuje fitokemikalije, ki se imenujejo ftalidi. Raziskave kažejo, da lahko fitokemikalije v zeleni pomagajo pri zamanjševanju krvnega tlaka in uravnavajo raven krvnega sladkorja. Ekstrakt semena zelene lahko pomaga pri uravnavanju glukoze in ravni inzulina in s tem pomaga uravnavati telesno maso. Pitje soka iz zelene na tešče je dober način, da že zjutraj vzpodbudimo svoj prebavni sistem in si tako zagotovimo energijo, ki jo potrebujemo za začetek dneva.

4. Pomaga preprečevati srčno žilne bolezni

Raziskave kažejo, da lahko uživanje semena zelene pomaga pri preprečevanju kapi in zmanjša nalaganje oblog v arterijah. Srčno žilne bolezni so številka ena pri vzrokih za smrt na svetovnem nivoju po podatkih iz Svetovne zdravstvene organizacije. Najpomembnejši dejavniki tveganja, ki privedejo do kapi in bolezni srca, so nezdrava prehrana, fizična neaktivnost in kajenje.

5. Odstranjuje proste radikale in se bori proti raku

Zelena ima močne antioksidativne karakteristike in s tem zmožnost odstranjevanja prostih radikalov iz telesa. Z uživanjem hrane, ki vsebuje veliko antioksidantov, kot je zelena, lahko potencialno zmanjšamo tveganje za nastanek raka. Zelenjava prav tako vsebuje flavonoid luteolin, ki ga povezujejo s preprečevnajem raka. Ena raziskava je ugotovila, da naredi luteolin rakave celice bolj ranljive za učinke terapije.

6. Povečuje hidracijo

Zelena je v 95 % sestavljena iz vode. Eden najpomembnejših koristi, ki jih dobite iz pitja soka zelene, je to, da ostajate hidrirani. Ko ne pijemo dovolj vode, nas na to naše telo opozori. V teh primerih ima sok iz zelene ključno nalogo s tem, da nas ohrani hidrirane.

Glavni znaki, da naše telo potrebuje več vode, so:

 • utrujenost,
 • zaprtje,
 • suha koža,
 • povečanje telesne mase,
 • šibak imunski sistem

Ko kupite zeleno, izberite ekološko. Če ne morete kupiti ekološke, se samo prepričajte, da jo res dobro operete preden jo stisnete v sok.

7. Zamenjuje izgubljene elektrolite

Zamenjava elektorilitov je ključna za naše zdravje. Ko se potimo, izgubljamo natrij in kalij in nujno je, da te izgubljene minerale nadomestimo. Sok iz zelene nam pomaga napolniti izgubljene elektrolite in se rehidrirati po treningu. Ko se naslednjič torej odpravite v telovadnico, si vnaprej pripravite kozarec soka iz zelene, da ga popijete po treningu in tako dobite potrebne elektrolite, ki ste jih izgubili med vadbo.

Kljub temu, da se kažejo obetajoči rezultati, do sedaj ni bilo narejenih še kakšnih konkretnih raziskav na ljudeh, ki bi potrjevale sok iz zelene kot način zdravljenja kroničnih stanj. Kljub vsemu pa velja, da je pitje velikega kozarca soka iz zelene vsako jutro dober način, da se zbudimo in hidriramo telo na način, ki ga potrebuje.

Preberite tudi:

Delite naprej ...
Lucija Bratina
Lucija Bratina

Lucija Bratina, magistra inženirka prehrane. Mlada mamica, ki pomaga s svojimi nasveti predvsem nosečnicam in mladim mamicam po porodu z nasveti o zdravi prehrani v času dojenja.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja