Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Kefir je fermentirani napitek, ki vsebuje številne probiotike, encime, vitamine in minerale ter druge sestavine, ki ugodno vplivajo na zdravje. Vodni kefir nastane po fermentaciji sladkane vode s pomočjo vodnih kefirnih zrn. Uvrščamo ga tudi med funkcionalna živila. Priprava vodnega kefirja je enostavna. Za razliko od mlečnega kefirja, vodnemu kefirju pogosto dodamo razne vrste sadja, po končani fermentaciji pa vanj pogosto iztisnemo sok citrusov.

Vodni kefir je naravni POMLAJEVALNI napitek, ki pomaga pri prebavi in krepi imunski sistem.

Fermentirane pijače, posebej pa kefirji, spadajo med najbolj učinkovite antioksidante in se jim pripisuje tudi pomlajevalni učinek na naše telo. Beseda kefir izvira iz arabske besede »kaif« ki pomeni počutiti se dobro, ugodje.

Starter kultura

Kefirjeva zrna, scoby (symbiotic colony of bacteria and yeast) so starter kultura, ki jo potrebujemo za izdelavo kefirja. Prozorni, želatinasti kristalčki, sestavljeni iz mlečnokislinskih bakterij in kvasovk, ki živijo v ustvarjalnem sožitju, v procesu fermentacije predelajo naravna sladila dodana vodi v enostavna, lahko prebavljiva hranila, številne encime, koristne kisline ter bakterije. Dlje bomo varili naš vodni kefir, manj sladkorja bo vseboval, povečala pa se bo vsebnost alkohola, ki pa ne preseže 1 – 3 % (1 % alkohola vsebuje tudi zelo zrelo sadje),

Osnovni recept za vodni kefir:

 • 2 litra prekuhane vode
 • 5 žlic nerafiniranega ekološkega trsnega sladkorja (muscovado)
 • 6 žlic kefirjevih zrn
 • po želji: 1 žlico suhih, nežveplanih rozin ali 2 suhi nežveplani figi (ali pa katerakoli druga vrsta suhega sadja). Suho sadje je neobvezen dodatek, vodni kefir lahko pripravimo tudi le s sladkorjem.

Priprava:

VIDEO RECEPT:

 1. Za pripravo uporabljamo le nereaktivne materiale kot so steklo, plastika, les ali nerjaveče jeklo.
 2. V stekleno posodo za vlaganje nalijemo vodo, v njej raztopimo sladkor, nato dodamo še suho sadje in kefirjeva zrnca.
 3. Premešamo, pokrijemo s krpo, ki prepušča zrak in jo pritrdimo z elastiko, da preprečimo dostop mušicam.
 4. Na sobni temperaturi pustimo od 24 do 48 ur, medtem nekajkrat premešamo.
 5. Ko vodni kefir razvije okus, ki nam je všeč, ga precedimo. Dobljeno tekočino lahko takoj pijemo ali pa jo pripravimo za drugo fermentacijo.
 6. SHRANJEVANJE ZRNC: Kefirjeva zrna temeljito operemo in že so pripravljena za naslednji vodni kefir. Zrna pa lahko tudi shranimo v sladki vodi v hladilniku do enega tedna ali pa jih celo zamrznemo.

Pri drugi fermentaciji vodnemu kefirju lahko dodamo različne okuse (sadne sokove, koščke svežega ali suhega sadja, zelišča, ingver). Vodni kefir napolnimo v steklenice z nepredušnim zapiranjem, dodamo želene dodatke in pustimo na sobni temperaturi nekaj dni. V tesno zaprti steklenici bo nastajal ogljikov dioksid, zato smo zelo previdni pri odpiranju.

Kakšno vodo uporabimo?

Izbira vode je zelo pomembna. Ker zrnca za svoje delo potrebujejo minerale, je za izdelavo vodnega kefirja najbolj primerna trda, izvirska ali mineralna voda. Voda iz pipe velikokrat vsebuje klor, ki je za kefirjeva zrnca škodljiv in jih zavre ali pa celo popolnoma onesposobi. Prav tako ni primerna filtrirana voda. Če nimamo druge možnosti vodo zavremo in ji nato, že ohlajeni, dodamo mineralna hranila kot so tekoči mineralni kompleksi ali soda bikarbona.

Kateri sladkor uporabimo?

Bolj je predelan sladkor, manj mineralnih hranil vsebuje, zato je bolje uporabljati surove, manj predelane sladkorje, kot so muscovado ali melasa. Najbolje se obnese nerafinirani trsni sladkor. Poznavalci kefirjev uporabljajo tudi palnim sladkor, javorjev ali bezgov sirup ali zgolj suho sadje. Ker smo imeli pri nas pri prvem srečanju s pripravo domačega vodnega kefirja malce nesreče (uporabili smo namreč kokosov sladkor), le tega po nasvetu Tereze odsvetujemo, saj bodo kefirjeva zrnca počasneje rasla. Priporočamo, da si kupite nerafiniran rjav ekološki trsni sladkor. Sami ga tako ali tako ne boste zaužili, saj le to zgolj hrana za vaša zrnca, da jih ohranite pri življenju in vam bodo pomagala k boljšemu kefirju.

Pomembno: če boste uporabili bel sladkor, dodajte kefirju 3 žlice melase, ki vsebuje veliko mineralov.

Na kaj moramo biti pozorni med pripravo vodnega kefirja?

Zrnca vodnega kefirja so živa zato tudi v našem kozarcu za varjenje vodnega kefirja lahko opazujemo življenje. Posamezna zrnca se počasi dvigajo proti površju in se nato spet vrnejo na dno. Od dna proti površini vodnega kefirja potujejo mehurčki, na površini se lahko pojavi tudi nežna pena, ki jo skupaj z zrnci, ki so ujeta v njej, odstranimo s plastično ali leseno žico.  Če v našem kozarcu ne opazimo življenja, poskusimo vse skupaj nežno premešati, če zrnca še naprej ostajajo negibna dodamo noževo konico jedilne sode bikarbone.

Kako lahko uporabljamo vodni kefir?

Vodni kefir lahko uporabimo na več načinov:

 • lahko je starter kultura za pripravo droži za peko kruha
 • fermentiranih presnih sirov, namazov
 • v vodnem kefirju lahko namakamo žitarice in semena, da bi povečali njihovo hranilno vrednost
 • z vodnim kefirjem lahko pripravljamo smutije
 • ga dodajamo zelenjavi pri fermentaciji

Prehranske lastnosti vodnega kefirja

Vodni kefir vsebuje encime, hranila v lahko prebavljivi obliki, amino kisline, minerale (fosfor, magnezij, kalcij), vitamine iz skupine B, C, K, in ogromno število probiotikov ter velja za funkcionalno hranilo. Pripisujejo mu lastnosti najboljšega antioksidativnega probiotičnega napitka, ki naj bi zdravil glavobole in migreno, odpravljal nespečnost, uravnaval holesterol, raztapljal žolčne kamne, krepil pljuča in dihala, zdravil astmo in kašelj, odpravljal zasluzenost dihalnih poti, uravnaval telesno težo, prebavo, zniževal raven krvnega sladkorja, krepil ožilje, boljšal koncentracijo, upočasnjeval staranje, preprečeval raka…

Kje dobiti kefirjeva zrnca?

Kefirjeva zrnca dobimo v dar od nekoga, ki je z rednim varjenjem kefirja že ustvaril nova kefirjeva zrnca. Prejmemo jih kot darilo z najboljšimi željami za dobro zdravje in obvezo, da višek zrnc, ki jih bomo ustvarili, podarimo naprej.

Obstaja spletna stran, www.kefirhood.com, kjer na povezavi: https://kefirhood.com/ najdete Slovence, ki delijo vodni, mlečni kefir in kombučo.

Življenjska doba kefirjevih zrn

Če s kefirjevimi zrni ravnamo skrbno, njihovo trajanje ni omejeno. Nasprotno, z rednim pripravljanjem vodnega kefirja ustvarjamo vedno nove kulture, ki jih ne zavržemo, pač pa podarimo naprej.

Pomembna je steklena embalaža

Vodni kefir vedno pripravljamo v čisti stekleni posodi. Tudi vsi ostali pripomočki naj bodo iz materialov, ki ni kovina (npr. les ali plastika). Zelo primeren in priročen je Kefirko – set za pripravo kefirja. Kefirko je slovenski proizvod, ki predstavlja namensko oblikovano posodo, ki omogoča enostavno pripravo svežega vodnega, kokosovega ali mlečnega kefirja. Komplet vsebuje: kefirko posodico, palčko za mešanje, cedilo, knjižico z recepti, ožemalnik in navodila za uporabo. Lahko pa uporabite tudi domače steklene kozarce in krpico in elastiko (za pokritje), s čimer se dodatno izognete mušicam.

Aromatizirani vodni kefirji

Za sekundarno fermentacijo lahko vodnemu kefirju dodajamo sadne sokove, koščke sadja, začimbe in zelišča. Kose sadja in sveža zelišča pustimo v kefirju le 24 ur, sicer pričnejo razpadati. Za intenzivnejši okus lahko po 24 urah dodamo nove kose sadja ali nove lističe zelišč. Za sekundarno fermentacijo pustimo nepredušno zaprte steklenice na sobni temperaturi nekaj dni. Višja je temperatura, hitrejši bo proces fermentiranja. Vsak dan zamašek previdno odpremo, da iz steklenice spustimo nastali CO2. Po 2 ali 3 dneh steklenico shranimo v hladilniku, kjer bo kefir zdržal kak teden.

limona med in ingver

Ideje za kombinacije vodnega kefirja z okusom:

 • Pomaranča + cimet
 • Ingver + kardamom + cimet + limona
 • Jabolko + cimet
 • Bezeg + limona
 • Maline + meta
 • Limeta + kokosov sladkor + meta
 • Granatno jabolko + borovnice ali brusnice
 • Zeleni ali črni čaj
 • Kokosov kefir (iz kokosovega mleka): recept tukaj.

Več podrobnosti o vodnem kefirju in vir najdete na povezavah spodaj:

 • Dobro Jutro oddaja, gostja: Katja Mrzel.
Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja