Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Nasveti za zdrave oči in dober vid

Gledanje v zaslone računalnikov, televizije in mobilnih telefonov je za naše oči zelo škodljivo. Oči se po določenem času gledanja vanje utrudijo, očesne mišice pa ošibijo – to vodi v najrazličnejše težave z očmi, od slabega vida pa do bolj resnih očesnih bolezni (predvsem v starejših letih). Pa vendar, tehnologija je postala nepogrešljiv del naših življenj in vsekakor se ji še nismo pripravljeni odpovedati.

Kaj lahko torej sami storimo za naše oči in boljši vid?

Slabšanju vida se lahko izognemo – ali pa ga vsaj omilimo. Rešitev je sestavljena iz dveh delov:

  • Zdrava prehrana. Za zdrave oči je pomembno, da v telo vnesemo dovolj vitaminov, mineralov in drugih hranil.
  • Praktične vaje za krepitev vida.

Vsakodnevno izvajanje spodnjih vaj bo preprečilo slabšanje vašega vida, v nekaterih primerih pa bo vid celo izboljšalo. Vaje izvajajte takoj zjutraj ali/in tik pred spanjem, seveda pa jih bodo vaše oči vesele tudi kadarkoli prek dneva.

OGREJTE SVOJE OČI.

Drgnite dlani skupaj, dokler niso tople. Tople dlani položite na zaprte oči za 5 sekund. Ponovite vsaj trikrat.

ZAVIJAJTE Z OČMI. 

Na začetku z očmi glejte navzgor (glava naj bo obrnjena normalno naprej) in nato začnite krožiti z njimi. Počasi zaokrožite desetkrat v smeri urinega kazalca in desetkrat v nasprotni smeri.

FOKUS.

V iztegnjeni roki držite svinčnik v višini oči (na razdalji ene roke). Z očmi se osredotočite nanj in nato svinčnik počasi približujte očem, dokler ni približno 15 centimetrov oddaljen od nosa. Nato svinčnik počasi oddaljujte nazaj in z očmi ostajajte osredotočeni nanj. Ponovite desetkrat. Pomaga, če si izberete samo en del svinčnika, na katerega se osredotočite – na primer njegovo konico.

MASIRAJTE OBRAZ.

Z blazinicami palcev masirajte temena, stranski del čela. Masirajte v majhnih krogih, dvajsetkrat v eno smer in dvajsetkrat v obratno smer. Enako masažo ponovite tik nad sredino obrvi in nato še pod očmi, na obeh straneh nosa.

PRIVOŠČITE SI DREMEŽ.

Glavo položite nazaj, zaprite oči in se sprostite za deset minut.

Ne pozabite na počitek in spanec!

Verjetno ni treba poudarjati, da tu pa tam potrebujemo popoln odklop od tehnologije. Kako to storimo v praksi, je odvisno od našega načina življenja, službe, družine in drugih obveznosti – nekateri si lahko to privoščijo večkrat, medtem ko morajo biti drugi ves čas “na voljo”. Če vam službeni urnik dopušča, privoščite svojim očem desetminutni odmor vsako uro. Vaše oči vam bodo hvaležne ne glede na to, ali jih sprostite vsake pol ure za pet minut, ali pa si privoščite cel dan brez elektronskih naprav.

Za konec omenimo še, kako zelo pomembno je za zdrave oči dovolj spanja. Med nočnim spanjem si lahko oči popolnoma odpočijejo in se obnovijo. Pomanjkanje spanja občutno vpliva na slabšanje vida. Stremite k vsaj osmim uram spanja na noč!

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja