Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

5 najbolj nenavadnih maratonov po svetu

MARATON EVEREST

Maraton ob vznožju najvišje gore na svetu Everest je seveda tek na najvišji morski višini na svetu. Začetek teka je v vasici Gorak Shep, ki je na nadmorski višini 5211 metrov. Prvič so ga organizirali leta 1987 po zaslugi britanske pohodne agencije. Od leta 2003 se imenuje The Tenzing Hillary Everest Marathon, po prvih dveh zmagovalcih, ki sta osvojila Everest – Tenzingu Norgayu iz Nepala in Edmundu Hillaryju z Nove Zelandije. Naslednji tek je 29. maja 2018. Več na www.everestmarathon.com.

everest_maraton

MARATON NA BOŽIČNEM OTOKU ali RAPA NUI MARATON

rapa_nui_maraton

Magični maraton na mističnem otoku v Tihem oceanu je zagotovo dogodek, ki ga ne boste nikoli pozabili. Na tek se je sicer zelo težko uvrstiti, saj lahko sodeluje le 180 tekačev. Prvi maraton je bil leta 2002, 16. po vrsti pa bo 3. junija 2018. Prijavite se lahko na www.maratonrapanui.cl, sodelovanje pa se odsvetuje zelo počasnim tekačem, saj boste med 180 udeleženci hitro zadnji.

?

rapa_nui_maraton

BIG FIVE MARATON

Savanski maraton po živalskem rezervatu poteka v okolici Johannesburga v Južni Afriki. Tek med levi, leopardi, sloni, nilskimi konji in bizoni ni tako nevaren, kot se sliši, no, vsaj do zdaj niso imeli tovrstnih težav. Maraton “Velikih pet” se je prvič tekel leta 2007, naslednji tek pa je 23. junija 2018. Več na big-five-marathon.com.

bigfivemaraton

MARATON PO KITAJSKEM ZIDU

Tek po mogočnem antičnem obzidju, največjem gradbenem dosežku človeštva, je prav gotovo enkratno doživetje. Start je v predmestju Pekinga, teče pa se lahko tudi krajše razdalje. Pri tradicionalnem maratonu je treba premagati kar 5164 kamnitih stopnic. Prvič so tek izvedli leta 1999, naslednji pa bo 19. maja 2018. Več na great-wall-marathon.com.

MARATON PO SEVERNEM TEČAJU

Najbolj severnemu maratonu na svetu pravijo tudi najbolj ‘cool’ (mrzel) maraton. Teče se po zmrznjenem morju v 4,22 velikega kroga ter je edini maraton, ki se teče po vodi. Do zdaj je bilo 14 maratonov (prvi leta 2002), naslednji pa je na sporedu 9. aprila 2018. Prijavnina, nastanitev in prevoz iz norveškega mesta Svalbard stanejo precej zajetnih 14 tisoč evrov. Več na www.npmarathon.com.

north_pole_maraton

Pri nas je največji in najbolj obiskan Ljubljanski maraton. Udeležba iz leta v leto strmo raste. Od leta 1996 do leta 2016 je narasla iz 673 tekačev na 24.372 tekačev.

Na letošnji, 22. Ljubljanski maraton se je na vse razdalje prijavilo več kot 28.000 tekačev.

Več zanimivih in svetovno znanih maratonov najdete na Aktivni.si

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja