Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Granatno jabolko & njegovih 9 zdravilnih sestavin

Granatno jabolko izvira iz območja današnjega Irana, Afganistana in Pakistana, že od antike pa ga gojijo tudi po celotnem Sredozemlju. Pri nas ga lahko najdemo na Primorskem – v vsakem primeru je njegova sezona pozno jeseni in pozimi, ko nam s svojim božanskim okusom, živo rdečo barvo in bogastvom vitaminov bistveno popestri prehrano.

Ko enkrat osvojimo način za ločevanje zrnc od rahlo grenke lupine (postopek s fotografijami si oglejte tukaj, ni težko!), lahko sveža zrna granatnega jabolka dodajamo sadnim in zelenjavnim solatam, žitnim kašicam in kosmičem, jih vmešamo v smutije ali potresemo po jogurtu. S toplotno obdelavo izgubijo tako hranila kot okus, zato jih je v prehrano najbolje vključevati sveža.

Tukaj je 9 hranil, ki jih vsebuje sveže granatno jabolko – in zakaj jih potrebujemo.

Polifenoli

Skorajda je ni stvari v telesu, pri kateri polifenoli ne bi koristili. Več kot jih uživamo, manjše je naše tveganje za razvoj rakavih obolenj. Polifenoli so koristni tudi za srce in ožilje ter preprečujejo vnetne procese v telesu. Čedalje bolj jasno je, da so prav vnetja v telesu odgovorna za cel kup bolezni, od raka pa do artritisa, otrdelih arterij in alergij.

Antocianini

Zaradi njih ima sok granatnega jabolka živo rdečo barvo. Antocianini so eni najmočnejših antioksidantov, zato uživanje granatnega jabolka nevtralizira delovanje prostih radikalov, preprečuje znake prezgodnjega staranja in varuje pred rakavimi obolenji.

Elaginska kislina

Ta opravlja v telesu prav posebno vlogo – omogoča apoptozo. Gre za proces, ko poškodovane ali ostarele celice same od sebe umrejo in tako dajo prostor novim celicam. Apoptozo izvedejo celice tudi, če imajo napako v genskem zapisu, kot na primer rakave celice. Dovolj elaginske kisline tako omogoča, da se rakave celice v organizmu pravočasno uničijo.

Vitamin K

Ta vitamin je ključen za zdravljenje ran, ker sodeluje v mehanizmu strjevanje krvi in tvorjenja kraste. Sodeluje tudi pri prenosu kalcija po telesu, zato je pomemben za zdrave kosti – preprečuje lahko izgubo kostne gostote in zmanjšuje tveganje za zlom kosti.

Folna kislina

Še posebej je pomembna za nosečke, saj omogoča pravilen razvoj plodu. Pomembna je tudi za druge, saj krepi spomin, preprečuje starostne degenerativna bolezni, osteopozoro in pomaga proti depresiji.

Vitamin C

Nevtralizira proste radikale in tako zavira prezgodnje znake staranja, še posebej znan pa je po svojih pozitivnih učinkih na zdravljenje prehladov in sezonskih obolenj. Najbolje je veliko vitamina C uživati skozi vse leto, če se vas že lotevajo simptomi bolezni, pa povečajte njegovo količino – lahko tudi z vsaj dvema granatnima jabolkoma na dan. Odvečne količine vitamina C se iz telesa izločijo z urinom, tako da ga je v njegovi naravni obliki nemogoče predozirati.

Sadne kisline

Sadne kisline, ki jih vsebuje granatno jabolko so odlične za lepo kožo. Pripomorejo k obnovi starih in poškodovanih celic ter varujejo pred znaki prezgodnjega staranja ter kožo vlažijo od znotraj navzven.

Vlaknine

Ključne za dobro prebavo, čisto črevesje in optimalno telesno težo. Vlaknine tudi nasitijo in potešijo apetit, kljub temu da je granatno jabolko zelo nizkokalorično.

Minerali

Mešanica kalcija, železa, magnezija, mangana, fosforja, kalija in cinka v granatnem jabolku je odlična za zdrave kosti, zobe, lase in nohte. Uživanje granatnega jabolka je zelo priporočljivo tudi, če imate slabo kri – takrat še posebej koristi pitje soka granatnega jabolka.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja