Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Ali tudi vi dihate narobe?

Večina nas brez diha ne more zdržati več kot 30-60 sekund. Dihanje in kisik, ki ga z dihanjem vnašamo v telo, sta absolutno nujno potrebna za življenje. Pa vendar o dihanju zelo malo razmišljamo in mu ne posvečamo veliko pozornosti – preprosto zato, ker naše telo diha samo od sebe. To zaradi stresnega in hitrega načina življenja zelo pogosto vodi v napačne dihalne vzorce, ki imajo lahko na naše zdravje več škodljivega vpliva, kot si morda mislimo.

Večina izmed nas diha precej plitko, ne da bi se tega sploh zavedali. Še posebej v odrasli dobi začnemo dihati predvsem iz prsnega koša, pri tem pa pogosto dvigujemo ramena. Tak način dihanja onemogoča poln vdih in zadosten vnos kisika v telo. Dihanje iz prsnega koša uporablja le majhen del celotne pljučne kapacitete, kar vodi v pomanjkanje kisika v celicah, to pa v veliko slabše zdravje.

Ali tudi vi dihate plitko in iz prsnega koša? Opravite preprost test.

Položite eno dlan na vaša prsa, drugo pa na trebuh. Katera se ob vdihu premakne prva? Če se vaš prsni koš napolni z zrakom pred trebuhom, potem je vaš dihalni vzorec dihanje s prsnih košom, kar pomeni plitko in nezadostno dihanje.

Moralo bi biti ravno obratno – roka na trebuhu se mora premakniti pred tisto na prsih. To je znak globokega dihanja s trebušno prepono. Kadar dihamo s trebušno prepono, se trebuh ob vdihu izboči, pljuča pa se do konca napolnijo s kisikom. Na začetku se zdi morda dihanje s trebušno prepono nenaravno in celo neudobno. Posvečati mu moramo nekaj pozornosti in se večkrat opomniti nanj. A kmalu postane takšno globoko dihanje avtomatsko in nekaj najbolj naravnega.

Zakaj je dihanje s trebušno prepono tako pomembno?

Kadar dihamo plitko iz prsnega koša, se trebušna prepona ne pomakne navzdol in sprosti pljuč, zato se spodnji del pljuč praktično ne napolni s svežim zrakom. To vpliva na fizično stanje celotnega organizma, pa tudi na naše mentalno stanje. Ko dihamo plitko, smo bolj podvrženi stresu, razdražljivosti in tesnobi.

Kisik je ključnega pomena za vsako celico v telesu. Potrebujemo ga za celično dihanje, v katerem se ustvarja celična energija. Brez kisika bi preprosto umrli. S plitkim gibanjem sicer vnesemo dovolj kisika, da preživimo, vseeno pa onemogočamo optimalni celični metabolizem in delovanje telesa.

Poleg večjega vnosa svežega zraka poskrbi globok vdih s trebušno prepono še za eno stvar: za globok izdih. Kadar globoko vdihnemo, tudi globoko izdihnemo in s tem odstranimo ves ogljikov dioksid. Prav izmenjava kisika in ogljikovega dioksida v pljuč je tisti proces, zaradi katerega lahko naše celice opravljajo vse svoje procese. Kadar se zavestno osredotočimo na globoko dihanje, s tem tudi pomirimo um, odpravimo stres, upočasnimo bitje srca, zmanjšamo krvni tlak in odstranimo toksine iz telesa.

Glavne koristi dihanja s trebušno prepono

 • Večji vnos kisika v celotno telo
 • Zmanjšan srčni utrip
 • Znižan krvni tlak
 • Umirjen um, koncentracija in mentalna jasnost
 • Manj stresa
 • Sproščene mišice in manj napetosti
 • Sproščanje endorfinov
 • Razstrupljanje
 • Blaženje bolečin
 • Krepitev pljuč in dihalnih mišic
 • Večja vzdržljivost in fizična moč
 • Boljša prebava
 • Manjše vrednosti stresnih hormonov v telesu

Globoko dihanje s trebušno prepono je nekaj, kar bi morali avtomatsko izvajati skozi cel dan. Kljub temu je zaradi starih nepravilnih navad prehod na začetku težak in potrebuje nekaj vaje. Začnite tako, da si vsaj enkrat na dan vzamete čas, ko se osredotočite na pravilno dihanje in ga polno ozavestite. To lahko storite z naslednjimi aktivnostmi:

 • Dihalne vaje
 • Meditacija
 • Joga
 • Vodene vizualizacije
 • Zavestno sproščanje mišic
 • Sproščujoča kopel

Kako naj začnem?

Kadar smo pod stresom, postane še toliko bolj pomembno, da se zavedamo svojih dihalnih vzorcev. Stres namreč še okrepi plitko dihanje, to pa okrepi stres – ujamemo se v začaran krog. Vsaj 10 minut na dan zavestno dihajte z globokimi, polnimi dihi s trebušno prepono. Poleg tega se trudite čez dan večkrat preusmeriti pozornost na vaše dihanje in ga popraviti nazaj na dihanje s trebušno prepono. Kmalu boste opazili razliko v vašem počutju in fizičnem stanju!

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja