Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

10 nasvetov za ohranjanje enakomerne ravni sladkorja v krvi (1. del)

Nihanje sladkorja ali po domače rečeno: »ko nam pade cuker«. Ravno to je razlog, da se tako težko upremo še »zadnjemu« koščku čokolade. In tako znova in znova, kot da bi bili ujeti v začaran krog. To vse predstavlja obremenitev oziroma je stres za naše telo.

Osebe s sladkorno boleznijo se neprestano bojujejo z nihanjem krvnega sladkorja. Ker je diabetes v zadnjem času izjemno v porastu, lahko to vzamemo kot dobronamerno svarilo in z majhnimi koraki delujemo preventivno.

V nadaljevanju so navedeni načini, ki lahko prispevajo k ohranitvi konstantne ravni glukoze v krvi. Navsezadnje pa izogib situacijam, »ko nam pade cuker« koristi tudi v času hujšanja, saj na tak način zmanjšamo željo po nezdravi hrani.

Vodilo, da vsaka hrana lahko vpliva drugače na posameznika, zagotovo velja tudi tokrat.

1. Ne izpuščajte obrokov

Zajtrk izpustite »ker niste lačni«, za večerjo pa od silne lakote kar ne morete nehati jesti? Obroke razporedite enakomerno tekom dneva, večji del v prvih dveh tretjinah dneva, večerja naj bo skromna. Ali boste uživali 3 ali 5 obrokov je vaša odločitev, a med obroki ne grizljajte!

2. Naj vas vodi vaš krožnik

½ krožnika vsaj pri kosilu in večerji naj predstavlja neškrobna zelenjava. 1/4 naj predstavljajo kvalitetne beljakovine (divje ribe, ekološka jajca in meso, fermentirani mlečni izdelki), ¼ pa res polnovredni ogljikovi hidrati (stročnice, krompir, polnozrnata žita …). Velikost krožnika je odvisna od potreb posameznika.

3. Vlaknine!

Povišajte vnos vlaknin, sploh topnih, za katere je znanstveno dokazano, da upočasnjujejo prehod glukoze v krvni obtok. Topne vlaknine neprebavljene preidejo zgornji del prebavne cevi in služijo kot hrana bakterijam debelega črevesja. Najdete jih v indijskem trpotcu, lanenih semenih, ječmenu, lupinah jabolk, cikoriji …

4. Škrobnatih živil ne prekuhajte, raje jih ohladite

S kuhanjem škrob v ogljikohidratnih živilih (testenine, riž, krompir) nabrekne in s podaljšanjem časa kuhanja postaja lažje dostopen našim prebavnim encimom in povzroča hitrejši porast krvne glukoze. Tekom ohlajanja se del škroba pretvori s procesom retrogradacije v nam nedostopen vir energije in deluje kot prehranska vlaknina.

5. Kava in čaj

Zeleni, črni čaj in kava lahko prispevajo k enakomernejši koncentraciji glukoze v krvi. V literaturi se navaja, da lahko redno pitje kave in čaja izboljša občutljivost na inzulin in zmanjšuje tveganje za razvoj diabetesa tipa II. S količino popite kave in čaja pa ne pretiravajte in spremljajte njun vpliv na počutje.

Še več nasvetov, s katerimi lahko omilite nihanje krvnega sladkorja sledi v 2. delu članka.

Če se želite naučiti več o zdravem načinu prehranjevanja in sestavi optimalnega jedilnika, vas vljudno vabim, da se nam pridružite na 10-tedenskem tečaju Temelji zdrave prehrane in zdravega jedilnika, ki ga organiziramo v Ljubljani.

 

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja