Košarica

V košarici ni izdelkov.

Črni sezam za dobro prebavo in zdrave kosti

Črna sezamova semena so ena najbolj hranilno koncetriranih semen. Vključite jih v svojo prehrano na okusen način in izkoristite vse njihove koristi!

Morda gre za drobno seme, a hranljivost črnega sezama je ogromna. Veliko se ga uporablja v Aziji, še posebej v Indiji, kjer črni sezam potresejo po slanih jedeh in solatah ter ga hkrati uporabljajo v sladicah. V vsakdanjem življenju lahko črna sezamova semena popestrijo praktično vsako jed, tako z vidika dekoracije kot hranljivosti. Dodajte ga v kosmiče, jogurte, žitne kaše, sadne in zelenjave solate, potresite ga po juhah, rižotah, testeninah,… Omejitev praktično ni, ker ima črni sezam dokaj nevtralen in zelo prijeten oreščkast okus.

5 koristi črnega sezama

1. Zavira staranje: Kitajci verjamejo, da hranila v črnem sezamu zavirajo staranje – priporočajo ga predvsem tistim, ki si ne želijo sivih las. Črni sezam resnično vsebuje veliko vitaminov B skupine in železa – raziskave pa kažejo, da je pomanjkanje teh dveh hranil povezano s sivenjem las ter izgubo sluha in spomina, ki spremljajo staranje.

2. Zmanjša tveganje za raka: Sodeč po raziskavi, ki jo je izvedel center za rakava obolenja v Houstonu, sezamin (snov v sezamovih semenih) jetra varuje pred škodo zradi prostih radikalov. Črni sezam je poleg tega bogat z vlakninami, lignani in fitosteroli, ki zmanjšujejo tveganje za raka na črevesju.

3. Pomaga pri zaprtosti in slabi prebavi: Ker vsebuje črni sezam veliko vlaknin in nenasičenih maščobnih kislin, hitro in učinkovito pomaga pri težavah z zaprtostjo. Olje v črnem sezamu “podmaže” črevesje, vlaknine pa spodbudijo njegovo gibanje. Črni sezam prispeva tudi k odstranjevanju črevesnih parazitov. Če semena namočite ali zmeljete, s tem povečate njihovo prebavljivost.

4. Uravnavajo krvni tlak:  Črni sezam vsebuje veliko magnezija, ki preprečuje povišan krvni tlak. Večkrat nenasičene maščobe in sezamin imajo prav tako sposobnost ohranjanja zdravega krvnega tlaka.

5. Za zdrave kosti: Osteoporoza je degenerativna bolezen, pri kateri postanejo kosti tako krhke, da se zlahka zlomijo. Kostna gostota se začne zmanjševati po 35. letu, ta izguba pa se z večjo hitrostjo dogaja pri ženskah v menopavzi. Črna sezamova semena vsebujejo ogromno kalcija in cinka, ki ohranjata zdrave in močne kosti.

Kako uporabljati črna sezamova semena?

  • potresite jih po kosmičih ali primešajte granoli
  • potresite jih po solatah
  • iz njih naredite sezamovo mleko
  • vmešajte jih v rižote, po tem ko končate s kuhanjem
  • zamešajte jih v kokosov jogurt
  • dodajte jih v smuti
  • uporabite jih v presnih kroglicah ali drugih sladicah

Ljudje s šibkim želodcem in/ali ledvičnimi kamni naj ne uživajo preveč črnega sezama. Prebavljivost in dostopnost hranil se še povečata, če semena namočite čez noč.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja