Košarica

V košarici ni izdelkov.

Čudežna živila za lepo kožo

Včasih je težko razločiti med resnično zdravimi živili in nezdravo hrano, ki jo samo oglašujejo kot zdravo. Vsekakor je vsak korak v smeri zdravega prehranjevanja boljši kot nič, a nekatera živila, promovirana kot zdrava, so lahko v resnici ravno nasprotno in so še posebej škodljiva za našo kožo.

Morda o svoji koži ne razmišljate toliko kot o drugih delih telesa, a koža je naš največji organ in si vsekakor zasluži pozornost in skrbno nego. Samo tako bo lahko funkcionirala in optimalno opravljala svoje naloge. Da ne govorimo o tem, da je nega kože obvezna, če si želite mladostnega videza in obraz breza ken. In ne, nega kože ne pomeni obiskovanja dragih kozmetičark in polne omare luksuznih krem ter losjonov. Veliko bolj pomembno je, da svojo kožo negujemo od znotraj navzven (za nego od zunaj pa izberemo kakovostne naravne in certificirano ekološke izdelke).

Če si želite zdrave, sijoče in mladostne kože se za začetek izogibajte naslednjim živilom:

Nizkomaščobni izdelki

Procesirana hrana, ki so ji odstranili naravno prisotno maščobe, je škodljiva tako za našo kožo kot splošno zdravje. Z izgubo naravne maščobe živila izgubijo okus in teksturo, kar prehranska industrija nadomesti z dodajanjem procesiranih sestavin, kot so sladkor in umetni ojačevalci okusa. Razen če ni živilo že po naravi nizkomaščobno, vsebujejo živila z nizkim deležem maščob veliko sladkorja in umetnih dodatkov – ti lahko poškodujejo beljakovino kolagen v koži, zaradi česar postane ta nagubana in izgubi elastičnost. Rajši izbirajte polnomastne izdelke, ki pa naj bodo ekološki in čimbolj polnovredni (torej čimbližje svoji izvorni naravni obliki).

Posneto mleko

To je specifičen primer nizkomaščobnega živila, ki se mu je bolje izogniti. Vredno ga je omeniti posebej, ker se res pogosto pojavlja na jedilniku številnih ljudi, ki sicer pazijo na svojo prehrano. Posneto mleko je močno procesirano. Raziskave kažejo, da pogosto uživanje posnetega mleka (in mleka nasploh) poveča možnost za pojav aken. Več o tem si preberite v članku tukaj. Še huje je, da vsebujejo takšni mlečni izdelki veliko antibiotikov, pesticidov, gnojnih izločkov in drugih sestavin, ki škodujejo koži in lahko celo izzovejo alergične reakcije (na primer izpuščaje in srbeče madeže). Namesto posnetega mleka izberite polnomastno ekološko mleko, še bolje pa je, da kravje mleko nadomestite z nesladkanimi rastlinskimi napitki (mandljevo, riževo, ovseno, sojino mleko).

Rastlinska olja

Večkrat nenasičene maščobe, ki jih najdemo v oreščkih, semenih in drugih rastlinskih virih, na visokih temperaturah spremenijo svojo strukturo in postanejo škodljive namesto koristne. Vse oblike procesiranih rastlinskih olj povzročajo v telesu veliko oksidativnega stresa, ki vodi v staranje kože. Gre za velikokrat skrito sestavino, ki se pojavlja celo v številnih ekoloških izdelkih. Rastlinska olja spodbujajo vnetne procese in so tesno povezana z aknami in gubicami. Nadomestite jih s hladno stiskanim ekološkim olivnim oljem in kokosovim oljem.

Procesirane pijače in napitki

Sem spadajo procesirani sadni sokovi, gazirane pijače, sladkani čaji, sladkani mlečni napitki in druge priljubljene pijače, ki so polne sladkorja. Procesirani sladkor povzroča oksidativni stres, ta pa povzroča nastanek gub in poškoduje kolagen, ki je potreben za elastično, prožno in zdravo kožo.

smutiji

Sadni smutiji

Smutiji si zaslužijo posebno kategorijo, ker so lahko zdravi ali pa tudi ne. Če jih pripravljamo z ogromno sadja in s sadnimi sokovi – pa tudi, če so domači – lahko vsebujejo več sladkorja, kot ga zmore telo naenkrat presnoviti. Velike količine sladkorja, še posebej v tekoči obliki in brez vlaknin, močno škodujejo koži. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje z veliko fruktoze v prehrani (fruktoza je glavni sladkor, ki se pojavlja v sadju, čeprav v kombinaciji z vlakninami nima tako škodljivega učinka) večjo možnost za poškodovano kožo. Če pijete smutije, si jih pripravljajte s celim sadjem in kot tekočino uporabite vodo ali drugo nesladkano tekočino, ne pa sadnih sokov. Naj vsebujejo tudi zelenjavo, rastlinske beljakovine in nekaj zdrave polnovredne maščobe (npr. semena).

Brezglutenski izdelki

Trenutno so zelo popularni brezglutenski izdelki. Seveda obstajajo ljudje, za katere je izogibanje glutenu zelo pomembno, a večina brezglutenskih živil na tržišču je visoko procesiranih in polnih rafiniranega sladkorja ter umetnih dodatkov. Ne vsebujejo veliko hranil in so oropani zdravih maščob. Naša koža potrebuje zdrave maščobe, da ostane zdrava in žareča, da ostaja mladostna pa potrebuje hranila. Ne samo, da ne vsebuje večina brezglutenskih izdelkov nobenih hranil, običajno vsebujejo takšna živila škodljive sestavine, kot so procesiran škrob, sladkorji in rastlinska olja. Če morate jesti brezglutensko, uživajte naravno brezglutenska živila, kot so kvinoja, ajda in rjavi riž (ter izdelki iz njih).

Kruh iz pšenice

Številne vrste kruha, ki jih najdemo v običajnih trgovinah, so narejene iz močno procesirane moke z malo hranil. Celo kruh, označen kot polnozrnat, pogosto vsebuje običajno belo moko z nekaj dodanimi barvili in majhno količino polnozrnate moke. Če kupujete toast v pakiranju, vsebuje ta rafinirani sladkor ali koruzni sirup, ki sta zelo škodljiva za kožo in delujeta vnetno. Takšnemu procesiranemu kruhu se je bolje izogibati – ne le, da ne vsebuje hranil, zaradi svojih škodljivih sestavin še dodatno poškoduje kožo. Veliko boljša izbira je lokalno pečen kruh iz 100 % polnozrnate moke – še bolje, če je izdelan iz namočenih in kaljenih zrn.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja