Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Če je še pred desetimi leti kazalo, da je ekološko pridelana hrana modna muha razvajenega, vsega dobrega in na oko lepega presitega potrošnika, danes ni več tako. Povpraševanje po vsem, kar nosi nalepko eko, je vse večje, zavedanje o prednostih tako označenih proizvodov je vse močnejše.

Toda: ali lahko na slepo verjamemo vsem mogočim ekooznakam? Kaj eko sploh pomeni? Eko je nominalno dražji, toda ali ni v resnici cenejši?

Pojdimo lepo po vrsti.

Kaj je eko?

Na kratko povedano, gre za način kmetovanja, ki je prijazen do narave in človeka. Temelji na ravnotežju v sistemu tla – rastline – živali – človek. Ekološka pridelava ne dovoli uporabe kakršnih koli kemičnih sredstev, gensko spremenjenih organizmov in podobno. Za zatiranje bolezni, škodljivcev in plevela uporablja naravne metode (naravna gnojila, živalske vrste, ki uničujejo škodljivce …), upoštevajo se biološke potrebe živali, gojijo se rastline, prilagojene podnebnim razmeram.

eko certifikatŠtevilo ekoloških kmetij se vsako leto povečuje. Na prelomu tisočletja smo Slovenci dobili prve ekološke tržnice in do danes so postale del stalne ponudbe na živilskih tržnicah večjih mest.

Ekološko pridelana in predelana živila:

 • ne vsebujejo pesticidov, lahko topnih mineralnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov, sintetičnih dodatkov in podobnih snovi, ki škodujejo zdravju;
 • ne vsebujejo umetnih barvil in arom, ki povzročajo različne alergije;
 • vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, antioksidantov in hranljivih snovi, ki ohranjajo naše zdravje.

Da proizvajalci zares upoštevajo predpise uredbe o ekološki pridelavi živil, jih nadzorujejo različne službe. Nadzor pri nas izvaja Oddelek za kontrolo ekološkega kmetijstva pri Kmetijskem zavodu Maribor. Kontrolor vsaj enkrat letno obišče ekološko kmetijo in pridelovalce ekoloških živil, običajno nenapovedano. Pridelovalce je največkrat treba opozoriti na pomanjkljivo dokumentacijo. Vsakdo, kdor želi svoj izdelek opremiti z napisom bio, mora pravilno obvladati in opraviti vse procese od dobave, veterinarskega pregleda, gnojenja, pridelave do prodaje izdelkov.

CERTIFIKATI

“Eko” certifikat je uradni dokument, ki ga izda neodvisna pooblaščena kontrolna organizacija, s katerim se potrjuje skladnost pridelave, predelave, pakiranja, skladiščenja in transporta ekoloških pridelkov in živil z veljavnimi mednarodnimi (IFOAM) in slovenskimi predpisi za ekološko kmetijstvo. Nadzorna organizacija vsaj enkrat letno izvede nenapovedan pregled celotne kmetije. Če je kontrola pozitivna, dobi kmetija certifikat, za proizvode pa lahko uporabljajo oznake, kot sta pri nas eko znak in biodar, v tujini pa ernte, biodyn, bioland in drugi. Če je na živilu oznaka »eko« ali »bio«, mora biti certifikat na vpogled pri prodajalcu, za vsemi pa stojijo pooblaščene kontrolne organizacije, ki preverjajo ustreznost živil.

BIO

 • brez kemičnih in sintetičnih sredstev
 • brez mineralnih dušičnih gnojil
 • pravično ravnanje z živalmi
 • varuje zemljo, vodo ter zrak
 • pomaga ohraniti vrste
 • zmanjšuje porabo energije in varuje rezerve surovin
 • krogotok, ki stremi k cikličnemu ohranjanju hranilnih snovi
 • zagotovljena varnost preko smernic in kontroliranja
 • ponuja jasnost in razvidnost proizvodnje
 • brez genske tehnologije

DEMETER

demeterDEMETER je blagovna znamka za proizvode, pridelane po biološko-dinamični metodi. Blagovno znamko DEMETER smejo uporabljati le pogodbeni partnerji, ki so podvrženi strogi kontroli. Strogo se preverja, da se od pridelave pa do predelave konsekventno dela v skladu s Smernicami Demeter zveze. Zahteve, ki jih do pridelovalcev postavlja DEMETER zveza, presegajo zahteve za ekološko pridelavo Bio- uredba Evropske skupnosti. Smernice zveze DEMETER zahtevajo ne le opuščanje sintetičnih gnojil in kemičnih sredstev za zaščito rastlin oziroma kemične dodatke pri predelavi pridelkov, temveč zahtevajo izvajanje mer za spodbujanje procesov življenja v tleh in v hrani. Kmetje, in predelovalci zveze DEMETER so zato aktivni oblikovalci življenja vredne bodočnosti. Živila, ki jih tako pridelajo, imenujemo upravičeno živila s karakterjem. Na DEMETER se lahko zanesete!

BIODAR

biodarBlagovna znamka BIODAR je kolektivna blagovna znamka za ekološka živila, pridelana in predelana po standardih Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije, ki je registrirala Biodar kot svojo blagovno znamko. BIODAR potrjuje, da je živilo ekološkega izvora in od njive oz. hleva do prodajne police, kontrolirano s strani kontrolnih organizacij. Nadzor nad izpolnjevanjem standardov pri uporabi znamke BIODAR, kot tudi osnovno kontrolo nad pridelavo in predelavo ekoloških kmetijskih pridelkov izvajajo tri kontrolne organizacije.

Kontrola kmetov se opravlja vsaj enkrat letno in sicer gre za preverjanje spoštovanja predpisov za ekološko pridelavo in predelavo ter pogoje, ki jih mora pridelek oz. živilo izpolnjevati, da ga je dovoljeno označiti z oznako “ekološki”. Standardi zveze so v nekaterih primerih strožji od Pravilnika o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov in živil, ki ga ureja slovenska zakonodaja, kar pogojuje, da so kmetje podvrženi visokim zahtevam eko pridelave in predelave. Ne glede na to, da njihovi standardi temeljijo na standardih EU, so njihovi standardi še strožji.

Osnovne prepovedi v ekološkem kmetovanju so :

 • uporaba kemično sintetičnih sredstev za varstvo rastlin;
 • uporaba razkuženega semena;
 • uporaba lahko topnih mineralnih gnojil,
 • uporaba sintetičnih dodatkov v krmilih,
 • uporaba surovin živalskega izvora v krmilih in gnojilih,
 • uporaba gensko spremenjenih organizmov,
 • preventivno zdravljenje živali s kemoterapevtiki.

FAIRTRADE

fairtradePravična trgovina je trgovsko partnerstvo, ki pomaga šibkejšim proizvajalcem iz držav v razvoju (predvsem iz Afrike, Latinske amerike in Azije), da se lahko predstavijo na globalnem trgu. Zagotavlja jim boljše pogoje dela in prodaje, pošteno plačilo ter spodbuja njihov dolgoročni razvoj.

Načela pravične trgovine

Zapostavljenim proizvajalcem omogoča dostop do razvitih trgov. Šibkejše proizvajalce, predvsem ženske in avtohtona ljudstva, ščiti pred izkoriščanjem v procesu proizvodnje in spodbuja njihove priložnosti za razvoj. Trgovci kupujejo izdelke neposredno od proizvajalcev, tako da je prodajna veriga čim krajša. Proizvajalcem zagotavlja plačilo, ki krije ceno proizvodnje in socialne ter okoljske stroške. Prav tako krije ceno dela, ki zadostuje za preživetje in premijo, ki omogoča investicije v razvojne projekte lokalne skupnosti.

Katere izdelke ponuja pravična trgovina?

Izdelki pravične trgovine prihajajo iz različnih koncev sveta. Najpogostejši izdelki pravične trgovine so čaj, kava, sladkor, kakav, čokolada, začimbe in dišave, sadje in oreščki, izdelki za nego telesa ter izdelki domače obrti. Izdelki so v večini narejeni iz naravnih materialov in so ekološko pridelani.

Kako prepoznati izdelke pravične trgovine?

Večina prehranskih izdelkov pravične trgovine nosi mednarodno priznano oznako, ki jo podeljuje Fairtrade Labelling Organizations International:

Brez GSO

brez gsoVsa živila, ki so bila pridelana ali predelana v skladu z vsaj enim standardom (EKO, Demeter, Neuform), so avtomatično tudi živila, ki ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov (GSO).

Nekateri proizvajalci so se odločili, da svoja živila dodatno testirajo, na podlagi česar pridobijo pravico označevati živila z oznakami kot so BREZ GSO ali GMO FREE.

Pod najstrožjim nadzorom so izdelki iz soje, zato ni razloga za strah, da bi zaužili gensko spremenjene organizme, ko gre za sojino mleko, zrezke, tofu.

ÖKO TEST

eko testNemški ÖKO TEST, najbolj ugledna potrošniška organizacija, ki izvaja neodvisne teste, nadzoruje izdelke predvsem glede vsebnosti najbolj spornih sestavin: ftalatov, formaldehidov, PEG-derivatov, cinnamyl alkohola, halogenorganskih spojin in podobno. ÖKO TEST na evropski ravni testira kozmetične proizvode, svoje izsledke objavlja, določa kvaliteto izdelkov in jih priporoča kupcem.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja