Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Je kuhanje z aluminijem strupeno?

Aluminij je povsod in živeti popolnoma brez njega je praktično nemooče. Ste vedeli, da na dan pojemo približno 7-9 miliramov aluminija? V to ni vštet aluminij, s katerim pridemo v stik prek deodorantov, kozmetike, zobne paste, zdravil in že čisto osnovnega dihanja. Potem je tu še kuhanje v aluminijastih posodah in folijah – si s tem delamo škodo? In kako se sploh lahko izognemo nečemu, kar je tako vsesplošno prisotno vsepovsod okrog nas?

Dobre novice!

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vnevno zaužitje do 50 miligramov aluminija ni škodljivo za naše zdravje. Večino alumija iz hrane vsebujejo procesirana živila, kar pomeni, da z izogibanjem procesirani hrani avtomatsko zmanjšamo vnos aluminija in s tem naše zdravje. Pa še izognemo se procesiranim sladkorjem in maščobam! Dodatna dobra novica je, da pri zdravih osebah ledvice prefiltrirajo in izločijo približno 99 % zaužitega aluminija. Hura za ledvice!

Za vse, ki kuhate!

Ta odstavek je namenjen vsem kuharjem in tistim, ki preprosto veliko kuhate sami zase. Čeprav se med kuhanjem v hrano sproščajo zelo majhne količine aluminija, pa je dobro vedeti, da določena živila ob stiku z aluminijem reagirajo bolj kot druga.

Na primer: zelenjava, pripravljena v aluminijasti ponvi vsebuje tudi nekaj hidroksida. Sliši se grozno, mar ne? Hidroksidni strup nevtralizira dobre prebavne encime in lahko vzdraži želodec. Raziskava dr. McGuigan je v ekstremnih primerih pokazala tudi pojav razjed na želodcu in vnetje želodčne sluznice.

Druge raziskave so pokazale, da kisla hrana (na primer paradižnikova omaka, kis, limonin sok in celo pomaranče) vsebuje med 3-6 miligramov aluminija na 100 gramsko porcijo. Če je varna meja za aluminij 50 miligramov in zaužijete veliko kiselkaste hrane iz aluminijastih posod, potem zelo verjetno povečujete zastrupljenost z aluminijem. Aluminij je brez dvoma strupen element in naša telesa nimajo od njega nobene koristi – v primeru dolgotrajne zastrupljenosti prav nasprotno.

Kaj pa aluminijeva folija?

Na srečo se v hladnem okolju (torej v primeru krožnika hrane, zavitega v aluminijevo folijo v hladilniku) aluminij ne sprošča v hrano. Drugače je z živili, pečenimi ali kuhanimi v aluminijevi foliji, ki kažejo znake kontaminacije. Takšna folija je seveda priročna in enostavna, kadar se nam mudi in nočemo umazati pekača. A ne pozabite: ne moremo popolnoma izbrisati naše dnevne izpostavljenosti aluminiju, lahko pa se izognemo dodatni kontaminaciji in pečemo ali kuhamo brez njega.

Ledvica in aluminij

Ljudje z ledvičnimi boleznimi ali ledvično odpovedjo bi se morali izoibati dodatni izpostavljenosti aluminiju. Na primer uporabi aluminijastih posod v kuhinji. Čeprav je nemogoče živeti popolnoma brez stika z aluminijem, so ledvice odgovorne za njegovo izločanje iz telesa. Ljudje z ledvičnimi obolenji ne morejo predelati aluminija in se jim ta zato nabira v telesu. To lahko povzroči škodo v možganih in kosteh.

Osebe, ki so bolj izpostavljene kontaminaciji z aluminijem v prahu (na primer delavci v tovarnah aluminija ali ljudje, ki živijo blizu takšnih tovarn) imajo večje tveganje za zastrupitev z aluminijem. Simptomi so lahko težave s pljuči, spremembe na rentgenski sliki prsnega koša in težave z živčevjem. Še enkrat poudarimo, da kuhanje z aluminijem v tem primeru le še poveča tveganje.

Popolnoma sami in enostavno lahko zmanjšamo dnevni vnos aluminija že samo tako, da ne jemo procesirane hrane. Koristilo bo celotnemu zdravju!

 

Kuhanje z aluminijem

Del zdravih sprememb v načinu življenja je tudi varno kuhanje. Tukaj je nekaj sprememb, s katerimi boste pri kuhanju v hrano vnesli manj aluminija in bili na dolgi rok bolj zdravi:

  • Kuhajte v železnih posodah in posodah iz nerjavečega jekla (čeprav se tudi iz the izločajo manjše količine kovin).
  • Anodni aluminij je veliko boljša izbira od čistega aluminija.
  • Steklo in enamel (oblike brez kadmija) so prav tako dobra izbira.
  • Če odprete pločevinko paradižnikove omake in je ne porabite, je vsebino boljše shraniti v drugo posodico ali kozarec (ne pustite je v aluminijasti pločevinki).
  • Aluminijasti lonci in ponve so relativno poceni, zato so bolj širše dostopni in običajni. Če iz svoje kuhinje še niste pripravljeni izločiti vse posode iz aluminija, potem vsaj zamenjajte poškodovano in popraskano aluminijasto posodo. Takšna posoda v hrano sprošča še več aluminija.
Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja