Košarica

V košarici ni izdelkov.

Piše: Eva Žontar

Ko sem se še več ukvarjala z osebnim svetovanjem, me je kontaktiralo veliko ljudi, ki je želelo priti v formo. Niso bili pretežki, le oblikovati so si želeli telo, povečati mišično maso in zmanjšati delež telesne maščobe. Želeli so si več energije, nekakšnega občutka kreposti v telesu. Večina jih je že jedla zdravo, večinoma rastlinsko prehrano in popolnoma sem razumela, česa si želijo.

Tudi sama sem bila dolgo časa na njihovem mestu. V srednji šoli športa sploh nisem marala, zato sem prva leta na veganski prehrani preživela bolj ali manj neaktivno. Sprehodi, občasni skupinski športi, poleti plavanje…

Preden sem se začela intenzivno ukvarjati s športom, se mi je zdelo, da sem v redu – šele danes, ko gledam za nazaj, vidim, koliko boljše bi se lahko počutila! Brez redne telesne vadbe v sebi enostavno nisem čutila tiste moči in energije, ki jo čutim danes. Veliko manj se mi je dalo, dolga hoja (kaj šele tek) v hrib mi nista bila v užitek in če sem telovadila, me je naslednji dan vse bolelo.

Danes je drugače – vse me boli, če se kak dan ne morem dobro pregibati! Že zvečer komaj čakam jutranji HIIT trening in aktivno iščem plezališča, v kateri se lahko naplezam. Obožujem doooolge pohode in v gorah več tečem kot hodim. Tudi v čisto vsakdanjih aktivnostih se zaradi športa in več mišične mase počutim bolj krepko, energično – enostavno bolj zdravo.

To stanje vsesplošne energičnosti in entuziazma pripisujem dvema stvarema:

PRAVILNA PREHRANA

Za zdravo krepko telo je pomembno, da pojemo dovolj, a prave hrane! Naj vaša prehrana temelji na sadju in zelenjavi, polnovrednih žitaricah, oreščkih in semenih, izogibajte pa se rafiniranim izdelkom. Moja prehrana je zadnjih sedem let večinoma presna in v tem času sem našla svoj trik – dodajanje rastlinskih beljakovin. Šele z uživanjem Sunwarrior rastlinskih beljakovin sem začela opažati velik napredek v svoji formi, regeneracija je postala neverjetno hitra, moč pa se je občutno povečala. Sunwarrior so mi všeč, ker so res naravni in ne vsebujejo nobenih čudnih dodatkov ali sestavin živalskega izvora. Moji najljubši so mešanica grahovih in konopljinih beljakovin ter beljakovin iz goji jagod.

VAJE ZA MOČ

Navijam za minimalizem!  S sabo imam v kombiju samo dve uteži, vsaka ima 7kg. In z njima delam praktično vse vaje za moč, od počepov do vaj za hrbet. Poleg tega veliko uporabljam elastike, ki so super za treniranje ramen, hrbta in rok. Večino vaj za moč se da narediti z lastno težo – punce, ne izpuščajte sklec in vaj za triceps (“tricep dips”), čeprav so lahko na začetku prava muka!

Vaje za moč vedno kombiniram s HIIT vadbo – gre za kratke intervale visoko intenzivnih vaj, ki pospešijo metabolizem in kurjenje maščobe. Treninge si lahko sestavljate sami, jih poiščete na internetu ali pa se pridružite skupinskim vadbam. V Sloveniji izvaja super HIIT treninge Primož iz vadbenega centra PRIMUS – ker je Primož fejst tip, mi od vsake prijave podari 25%  za moje potovanje in življenje v Južni Ameriki

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja