Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

7 navad ljudi, ki so vedno v formi

Do zdravja in dobre fizične forme ni bližnjic! Delujejo samo zdrave navade, ki jih redno in dosledno vključujemo v svoj vsakdan. Dobra novica je, da sploh niso zakomplicirane, ko enkrat začnemo, pa tudi ne težke. Če ste se v preteklosti že soočali s pridobivanjem forme, a nato vedno padli “nazaj”, poskrbite, da v svoj vsakdan vključite naslednje enostavne navade in se jih res držite.

1. Telovadite, tudi če imate samo 15-20 minut

Tudi če nimate časa, se morate zavedati, da je nekaj malega še vedno boljše kot nič. Naj vam postane gibanje vsakodnevna navada – storite toliko, kot lahko in kmalu boste razvili navado konsistentnosti.

2. Poskrbite za raznolikost

Ponavljanje vsak dan iste aktivnosti lahko postane dolgčasno in utrujajoče. Še več, vašemu telesu ne da celotnega spektra aktivnosti in izziva. Najbolje je, da si vsak teden vzamete čas tako za kardio aktivnost, vaje za moč in raztezanje. Tako se boste izognili mentalni utrujenosti ter neuravnovešenemu razvoju mišic.

3. Ne čakajte na razlog…Trenirajte za ŽIVLJENJE

Zelo pogosto se zgodi, da oseba čaka na točno določen čas ali dogodek v življenju. Lahko je poroka, dopust, poletje ali kaj tretjega. To vsekakor ni dobra mentaliteta, če si želite dolgoročnega ohranja forme in dobrih navad. Ne le to, takšen nenaden skok v telesno aktivnost je lahko škodljiv za zdravje in prinaša s seboj veliko tveganje za poškodbe (pa še rezultati ne bodo trajali dolgo).

4. Jejte pravo, polnovredno hrano

Druga pogosta stvar številnih oseb, ki se želijo spraviti v formo, so diete. Obstaja prepričanje, da postanemo fit tako, da poleg telovadbe zmanjšamo naše obroke in se odpovedujemo hrani. To vsekakor ni res – da postanemo in ostanemo fit, pravzaprav moramo jesti. Bistvo je v tem, katero hrano jemo. Edini način do fit telesa in počutja je uživanje (vsaj večinoma) polnovredne naravne hrane. Naš jedilnik naj bazira na zelenjavi, sadju, stročnicah, polnovrednih žitaricah, semenih in oreščkih, odličen dodatek pa so tudi kakovostni rastlinski proteini.

5. Prenehajte s pitjem številnih pijač, vključno z alkoholom

Pridno telovadite in večinoma jeste pravo, svežo, polnovredno hrano – odlično, a ne pozabite tudi na vnos tekočine. Veliko napitkov lahko povzroča škodo vašemu zdravju in vam onemogoča, da bi postali in ostali fit. Sem spadajo: gazirane pijače (tudi, če na embalaži piše, da so dietne!), procesirani sadni sokovi, sadni smutiji iz tetrapakov, sladkana kava iz avtomatov, edeni čaj in alkohol. Držite se vode, nesladkane kombuče, zeliščnih čajev in drugih naravnih napitkov.

6. Osredotočite se na cilj, ne na trenutno počutje

Če bi počeli samo tisto, kar nam v tistem trenutku paše, ne bi nikoli prišli nikamor. Če bi jedli zdrave stvari samo takrat, ko se nam cedijo sline po nečem zdravem, ali telovadili samo takrat, kadar si tega res želimo, potem nikoli ne bi videli rezultatov. Seveda je pomembno in prav, da poslušamo svoje telo – a hkrati moramo imeti v mislih svoje cilje, tudi takrat, ko nam nekaj ne paše najbolj.

7. Poskrbite za dovolj spanca

Če vam primanjkuje spanca, boste ves čas delovali proti svojemu telesu. Slabe spalne navade motijo naravno delovanje telesa in mečejo iz ravnovesja hormonalno stanje, metabolizem, apetit, nivo energije in številne druge procese. Ko smo utrujeni, preprosto nimamo dovolj motivacije, energije, moči in eksplozivnosti, za povrh vsega pa imamo še slabo prebavo in nenormalen apetit. Če si zares želite biti zdravi in fit za celo življenje, postavite spanec za vrh svojih prioritet.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja