Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako odpraviti željo po sladkem?

Vsi imamo radi sladko. Lahko je pravkar pečena jabolčna pita (preizkusite bolj zdrav recept za babičino jabolčno pito iz ajdove moke in orehov), kos sočnega marmornega kolača (tudi tukaj ponujamo zdrav recept) za h kavi ali naša najljubša znamka čokolade z arašidi. Ko hlepimo po točno določeni hrani, je to običajno povezano s hormonalnim neravnovesjem ali čustvenim prehranjevanjem, pri katerem hrano povezujemo s prijetnimi občutki iz preteklosti. Primer: spomnite se, če ste bili kot otrok kdaj žalostni ali razdraženi. Če so vam starši takrat kupili burer ali čokolado, je to podzavestno postala hrana vašega čustvenega prehranjevanja. Vse, kar jemo, je povezano z našimi spomini in čustvi. A kako se upreti tem hlepenjem, ne da bi škodili svojemu telesu? Na številne načine lahko zmanjšamo našo željo po nezdravih sladkarijah in jih zamenjamo z bolj zdravimi izbirami.

Jejte več sadja

Narava nam je podarila naravne sladkarije – sadje. Sadje je polno esencialnih vitaminov in mineralov, za povrh vsega pa je še sladko! Če začnete dan s skledo sadja ali svežega smutija, bo to zmanjšalo kasnejše želje po sladkem in zadovoljilo vaše fiziološke potrebe po sladkorju. Če imate točno določeno sladkarijo, ki se ji težko odpoveste, poskušajte s sadjem posnemati njen okus in obliko. Če je na primer vaša najljubša sladica vanilijev sladoled, si pripravite sladoled iz zamrznjenih banan, Sunwarrior beljakovin z okusom vanilije in datljev. Odličen recept za sladoled s karamelo najdete tukaj. 

presni sladoled karamela

Na tak način boste svoj um natrenirali tako, da si boste na koncu želeli zdrave alternative in ne originalne sladice.

Ostanite aktivni

Včasih si sladkarij želimo iz dolgočasja, depresije in hormonalnih neravnovesij. Fizična aktivnost vam bo pomagala ohranjati lepo postavo, dobro počutje in preprečevati depresijo ter hlepenje po nezdravi hrani. Ob redni telesni aktivnosti boste tudi bolj cenili svoje telo, z vidnimi rezultati pa se bo še povečala odločnost, da se uprete nezdravi hrani.

Pripravite si sporočilca

Majhna sporočilca in opomniki vam lahko pomagajo pri samokontroli in napredku. Nastavite si lahko opomnike na telefonu, na primer po osmi uri zvečer, če vas takrat običajno prime želja po sladkem. Sploh si ne predstavljate, kakšen učinek ima lahko že kratko sporočilce, na primer “Če se upreš tej sladici, izgubiš en kilogram” ali “Zmoreš, privošči si rajši kaj zdravega”.

Pijte dovolj tekočine

Na dan popijte 2-3 litre vode ali druge nesladkane tekočine. To bo pospešilo krvni obtok, odstranilo toksine, izboljšalo delovanje možanov in odstranilo hlepenje po nezdravi hrani. Tekočina napolni želodec, zato se boste počutili bolj site in se ne boste prenajedali. Pred vsakim obrokom si privoščite kozarec vode; tako boste preprečili, da bi telo žejo zamenjalo za lakoto, hkrati pa boste že pred obrokom delno zapolnili želodec.

Ne omejujte se preveč

Tudi preveč pravil in pretirana želja po kontroli je lahko kriva za neuspeh. Če se ves čas počutite omejene, ste bolj podvrženi prenajedanju in nenadnim željam po nezdravih sladkarijah. Pripravite si svoj najljubši nezdravi obrok ali sladico ter si jo privoščite tu pa tam, na primer enkrat na teden. Poiščite ravnovesje, ki najbolje deluje za vas. Hkrati poskrbite, da gre le za en obrok in ne za cel dan prenajedanja z nezdravo okusno hrano. Zmernost je vedno bila in vedno bo ključ do uspeha!

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja