Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Matejin bananin čokoladni kolač brez glutena

S tem okusnim čokoladno-bananinim kolačem nas je Mateja navdušila na sejmu Narava-Zdravje. Tako sočen, polnega okusa, čokoladen, da se kar stopi v ustih. Dobra novica je tudi to, da v kolaču ni glutena, ni jajc, niti sladkorja, saj so Matejine sladičke ne le okusne in lepe na izgled, ampak tudi zdrave. Zato se lahko z njim posladkate na zdrav način kadarkoli vam zadiši nekaj čokoladnega.

MATEJIN RECEPT ZA BANANIN KOLAČEK BREZ GLUTENA, brez SLADKORJA in brez MAŠČOBE

Čas priprave in pečenja ter količina:

 • Za 6-10 ljudi
 • Priprava: 25 min
 • Pečenje: 40-50 min

Suhe sestavine:

 • 55 g prosene moke (ali 30 prosene in 25 kokosove moke)
 • 30 g riževe moke
 • 15 g rožičeve moke/rožiča
 • 30 g lešnikov (ali kokosove moke)
 • 15 g rozin (ali kakšno drugo suho sadje)
 • 10 g brusnic
 • 35 g temne čokolade brez sladkorja Cavalier
 • ½ žličke cimeta
 • ½ žličke vinskega kamna
 • ščepec sode bikrabone
 • ščepec soli (nejodirana morska sol ali himalajska)

Mokre sestavine:

 • 140 g banane (priližno 1 velika banana)
 • 3 žlice aquafabe – nadomestilo za beljakov sneg
 • 60 g jabolčne čežane (100 g jabolk + 200 g vode)
 • ½ žličke chia semen in 3 žličke vode
 • 20 g riževega napitka + ½ žličke jabolčnega kisa

Postopek:

 1. Najprej pripravimo chia »jajček«, chia semena prelijemo s 3 žličkami vode. Pustimo stati, da nabreknejo.
 2. Nato naredimo še jabolčno čežano. Ker tako majno količino (60g) blender težko zmeša, si jo naredimo več in nekaj dni počaka v hladilniku.
 3. Za jabolčno čežano 100 g razkoščičenih jabolk narežemo na manjše koščke, dolijemo x 2 vode (200 g), stresemo v blender in že imamo kašo – čežano.
 4. Proseno moko naredimo tako, da proseno kašo zmeljemo v kavnem mlinčku.
 5. Nato suhe sestavine stehtamo in združujemo v eni posodi, mokre sestavine pa zbiramo v drugi.
 6. Premešamo vsako posebej, nato mokre sestavine prilijemo k suhim. Dobro premešamo.
 7. Pripravimo si priljubljen pekač: ali za muffine ali za torte ali za pite… jaz obožujem pekač za potičke.
 8. Tega malo namažemo z maščobo (najraje uporabljam alsan margarino) in vanj vlijemo našo dragoceno zmes. Lahko uporabite tudi kokosovo olje.
 9. Dodamo Cavalier čokoladne kapljice ali naribano temno čokolado s 85% deležem kakava (sladkana s stevijo).
 10. Postavimo v pečico in pečemo 10 minut na 140 stopinjah, nato še 30-40 min na 180 stopinjah (odvisno od vaše pečice, ki jo najbolje poznate samo vi)
 11. Ko je spečeno in ohlajeno, se poigravamo z okraševanjem, ki nam najlepšega nudi ravno naša najboljša prijateljica – narava.
 12. Ponavadi skočim na vrt in že kaj najdem: malino, metine lističe, rožice… ali pa skočim v shrambo: kjer se mi ponudi kakšen mandelj ali kokosova moka….
 13. Čez kolač prelijemo čokoladni ganaš.

Kako naredimo čokoladni ganaš?

Čokoladni ganaš naredimo, tako da najprej stresemo čokoladne kapljice v posodo odporno na toploto, nato pa v posebni posodi, segrejemo rastlinsko mleko toliko, da komaj začne vreti in ga prelijemo po čokoladnih kapljicah, čez poveznemo pokrovko in pustimo stati 5 minut. Nato vse premešamo, dodamo začimbe ali nekaj kapljic olja pomaranče recimo in ga postavimo v hladilnik za 30 do 45 minut oz. dokler ne doseže zadovoljive gostote. Najbolj gost je naslednji dan.

Matejin nasvet:

Pred postopkom toplo priporočam, da se uskladimo z univerzalno ljubeznijo, kajti služenje – kuhanje je velik dar, saj svojim najdražjim dobesedno postrežemo sebe, svojo energijo. In ker želimo dati od sebe najboljše, vedno najprej preverimo kako smo razpoloženi, ker če bomo jezni, bo v kolačku ščepec jeze, če smo veseli in hvaležni, pa bo kolaček toliko bolj dragocen in hranljiv. Torej, če ugotovimo, da tisti trenutek ni naš najboljši, kar se zgodi, saj smo samo ljudje 😉 Imamo možnost ga pretvoriti v pozitivno naravnanost. Samo sklenemo roke, dlan ob dlan, ker s tem omogočimo pretok energije po celem telesu in si v mislim nadenemo nasmeh na ustnice, ki se zares kar same razlezejo v nasmešek. V trenutku tudi začutimo kako naš nasmeh preplavi celo telo…. tako in že smo pripravljeni za ustvarjanje.

Pripravila: Mateja Ulaga. Mateja je kuharica, ki kuha izključno z rastlinskimi sestavinami že 15 let, zato ni slučaj, da je njeno poslovno ime Mateja Ulaga in kuha.

Če si zaželite toplega, okusnega in veganskega kosila, jo lahko kontaktirate na: www.kuha.si

Izdelke Cavalier in stevijo nam je podaril prijazen lastnik trgovine Nutriholis, kjer lahko vse Cavalier čokolade kupite in tudi kakšno poskusite. Peter, hvala 🙂

Če si ga želite poskusiti, nas obiščite na sejmu Narava Zdravje na stojnici 49 (Hala A – Kocka), kjer je na voljo vsak dan. Lahko pa poklepetate tudi z Matejo 🙂

Delite naprej ...
Mateja Ulaga
Mateja Ulaga

Kuharica, ki kuha izključno z rastlinskimi sestavinami že 15 let, zato ni slučaj, da je njeno poslovno ime Mateja Ulaga in kuha.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja