Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Ste vedeli, da skodelica ovsenega mleka vsebuje več kalcija kot kravje mleko? Vsak dan lahko zaužijete dovolj kalcija že samo z napikom iz ovsa.

Približno z 1 skodelico ovsenega mleka boste dobili 36% dnevno priporočenega kalcija.

2 dcl ovsenega mleka vsebuje le 2,5 grama maščob in ima manj kalorij kot druga rastlinska mleka ali kravje mleko. Ovseno mleko je odlično za zajtrk. Vanj lahko vkuhate pirin zdrob ali kvinojo, ga zmešate s priljubljenimi kosmiči za zajtrk, odlično se poda smutijem in sladicam, na primer palačinkam.

Kako ga pripravimo:

Za pripravo ovsenega mleka potrebujemo:

  • 1 skodelico nebrušenih ovsenih zrn ekološke pridelave (namočimo jih čez noč)
  • 3-4 skodelice prekuhane tople vode
  • 1 čajna žlička nerafiniranega agavinega sirupa ali 2 datlja (namočena)
  • ščepec soli (solni cvet)
  • ščepec burbonske vanilije v prahu

Mleko je bolj polnvredno, če ga pripravite iz celih ovsenih zrn, iz ovsenih kosimčev postane precej sluzasto in ni toliko hranilno. Zato je bolje, da uporabite kar osnovno surovino – oves, lahko tudi ovseni rižek (na sliki spodaj – podoben je piri).

Ovsena zrna namakamo čez noč od 8-12 ur, zjutraj jih operemo, prilijemo toplo prekuhano vodo, sol, vanilijo in agavin sirup ali datlje. Zmiksamo v mešalniku (2 minuti) in ko je tekočina primerne gostote, precedimo čez gazo ali cedilo. Mleko lahko hranimo do 3 dni v hladilniku v stekleni posodi.

ovseno mleko

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

En komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja