Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Se spomnite, ko so nas kot otroke vedno spraševali: “Kaj želiš biti, ko odrasteš?” Anekdota pravi, da je John Lennon na isto vprašanje učiteljici odgovoril: “Srečen!”. Menda mu je učiteljica odgovorila, da ni razumel vprašanja, on pa ji je odgovoril, da očitno ona ne razume življenja.

Sreča. Skoraj vsaka stvar, ki si jo človeško bitje želi v življenju, je na nek način povezana s srečo. Tudi avta, hiše, zabave, oblek, potovanj ali _______ (izpolnite sami) si želimo le zato, ker verjamemo, da nas bo to osrečilo.

Sreča je prodrla tudi v znanost. Na področju psihologije se je pojavila nova metoda, imenovana “pozitivna psihologija”. Medtem ko se tradicionalna psihologija z vsem, kar je pri neki osebi narobe, se pozitivna psihologija osredotoča na stvari, ki so dobre. To lahko naredi ogromno razliko v življenju posameznika in mu pomaga, da v življenju najde več razlogov za srečo in hvaležnost.

Znanost je dejansko dokazala tudi konkretne zdravstvene koristi, ki jih prinaša hvaležnost.

Fizično zdravje

Izkaže se, da ne potrebujemo nobene čudežne tabletke, samo pravi pristop! Nekatere raziskave so optimizem povezale s povečano imunsko odpornostjo. Vsekakor občutijo hvaležni ljudje manj stresa, ker je njihova pozornost usmerjena na hvaležnost za stvari in izkušnje, ki jim jih prinaša življenje – tudi, če so te negativne. Zmanjšan stres je neposredno povezan z nižjim krvnim tlakom in manjšim tveganjem za srčni zastoj ali kap. Tudi rakava obolenja so povezana s stresom in ljudje, ki se na okoliščine odzivajo z manj stresa, imajo manjšo verjetnost za rakava obolenja kot tisti, ki razmišljajo negativno.

Družina in prijatelji

Ljudje, ki prakticirajo hvaležnost, lažje ohranjajo kakovostne in dolgotrajne odnose. To je v veliki meri povezano s tem, da radi izražajo občudovanje in pohvalijo ljudi, ki jih imajo v življenju. Ne gre samo za hvaležnost, ko nekdo pomije posodo namesto nas – gre za preprosto hvaležnost, da je neka oseba del našega življenja. Ko smo hvaležni že za obstoj naših najbližjih, bomo z njimi spontano ravnali lepše in bolj spoštljivo, ker si želimo, da ostanejo del našega življenja. In ko z drugimi ravnamo lepo, so hvaležni tudi oni in so ljubeči ter spoštljivi nazaj. Tako začnemo čudovit začaran krog, v katerem so vsi zadovoljni in hvaležni.

Mentalno zdravje

Osebe, ki ves čas občutijo hvaležnost za stvari, ki jih obdajajo, z lahkoto ohranjajo mentalno zdravje. Manj so dovzetni za depresijo, prav tako se lažje spopadajo s potravmatskim stresom (kot je pokazala raziskava z veterani druge svetovne vojne). Hvaležni ljudje lažje razumejo druge osebe, zato stvari ne jemljejo tako osebno in niso zlahka užaljeni. Nenazadnje, hvaležnost in pozitivna naravnanost spodbujata dober spanec, ta pa je osnova mentalnega zdravja in spopadanja z življenjskimi izzivi.

To je samo nekaj koristi, ki jih prinaša hvaležnost. Dieter F. Uchtdorf je rekel, da bodo “tisti, ki na stran postavijo steklenico grenkobe in namesto tega nazdravijo s čašo hvaležnosti, našli osvežujočo pijačo zdravja, miru in razumevanja.”

Kako biti hvaležen?

Nič ni narobe, če začnemo z majhnimi koraki. Napišite si seznam stvari, za katere ste hvaležni ali pa vsako jutro najprej pomislite na nekaj, ob čemer čutite hvaležnost. Pomembno je samo, da začnete in tako postopoma odkrijete to veliko moč, ki je v nas vseh!

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja