Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Kurkuma je poleg svoje glavne komponente kurkumina, veliko več kot rumena začimba za curry. Rastlina iz katere izvira kurkumim je sorodna rastlini ingverja in se že stoletja uporablja kot barvilo in začimba v Aziji in Indiji. Na teh področjih se prav tako že vrsto let uporablja za zdravljenje vnetij, okužb in dihalnih bolezni.

Po Arjuvedski medicini je kurkuma odlično sredstvo, ki pomaga pri:

  • urezninah, ranah in okužbah kože kot obkladek,
  • celjenju ran in bolečinah,
  • težavah z zgago in paraziti,
  • dodaja se jo hrani za lajšanje prebavnih motenj,
  • prehladu, kašlju in drugih težavah z dihali (v tem primeru jo dodajamo napitkom ali čajem).

Več idej, kako lahko uporabite kurkumo v jedeh in napitkih najdete v prispevku 23 idej za uživanje kurkume. Znana je predvsem po svojem protivnetnem delovanju in je izrazito zimsko živilo.  Najbolj koristno jo je uživati v zimskem obdobju: od oktobra do aprila.

Redno uživanje KURKUME bo okrepilo imunski sistem, pospešilo okrevanje v primeru sezonskih obolenj in ustavilo vnetne procese v telesu.

Protivnetni in antibakterijski učinki kurkume so dobro raziskani. Pred kratkim je sodobna medicina podprla navedena pozitivna dejstva o kurkuminu, hkrati pa dokazala tudi pozitiven učinek pri zmanjšanju holesterola, izboljšanju stanja Alzheimerjeve bolezni, zmanjšanju artritisa ter zaviranju rasti rakavih celic. Učinkuje tudi v borbi proti kandidi, lišajih in glivicah. Kurkuma je bogata z antioksidanti. Ti pomagajo odstraniti proste radikale, ki lahko poškodujejo celico in povzročajo prehitro staranje.

Apoptoza je naravna smrt celic, ki so bile poškodovane ali so vase sprejele toksine. Rakave celice se same ne uničijo in ne gredo v apoptozo. Kurkumin, komponenta kurkume pa pomaga celici, da preide nazaj v svoj naravni cikel, ki se potem odraža kot smrt pri rakavih celicah. Rakave celice se same začnejo ubijati, hkrati pa ne vpliva na zdrave celice. Kurkumin prav tako vzbuja delovanje imunskega sistema in s tem nastajanje celic, ki ščitijo imunski sistem.

Uporaba v kuhinji

Kurkumo se lahko povsem preprosto vključi v vsakdanjo prehrano. Zaradi blago-pekočega okusa se jo dodaja  praktično k vsem jedem. Dobro se poda k curry-ju, juham, omakam, k jedem iz riža, stročnicam in zelenjavi. Za najboljši izkoristek kurkuminih zdravilnih učinkov se priporoča uživanje kurkume v kombinaciji s črnim poprom. Za pripravo napitkov v (rastlinskem) mleku pa je odlična kombinacija tudi drugih zimskih začimb: ingverja, cimeta in vanilije. Nekatere mešanice za kurkumin latte že vsebujejo že vse te začimbe. Lahko uporabite klasično mešanico za kurkumin latte, ki vsebuje tudi kokosovo mleko v prahu ali terapevtsko mešanico Viridian. Recept za pripravo kurkumin latte napitka najdete tukaj. Ta napitek imenujemo tudi zlato mleko, ki je ime dobilo po svoji zlato rumeni barvi. Če ga pripravite z dobrim rastlinskim mlekom in pravo kombinacijo začimb, je okusen topel zimski napitek, ki ga lahko uživate za lajšanje težav ob bolečih menstruacijah, prehladih in drugih vnetjih v telesu. Če ste sladkosnedi, mu lahko dodate še žličko medu.

Več idej za recepte s kurkumo:

Delite naprej ...
Katarina Katanec
Katarina Katanec

Katarina Katanec, magistra inženirka prehrane. Intenzivno se ukvarja s svetovanjem na področju hujšanja, zdrave in rastlinske prehrane ter klinične prehrane ter poučevanjem – vodi različna predavanja in delavnice.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja