Košarica

V košarici ni izdelkov.

Športniki, izogibajte se tem živilom

Če se ukvarjate s športom, to za telo pomeni več fizičnega stresa in napora. Da bi lahko kot športnik ohranjali optimalno zdravje in dobro počutje, morate zaužiti več hranil kot povprečna oseba. Še posebej mladi športniki težko najdejo optimalno prehrano za svoje aktivno in odraščajoče telo. Manjka jim kritične presoje in kakovostnih informacij o prehrani, hkrati pa so obdani z okoljem hitre in slabe prehrane. Pri mladih športnikih je ta kombinacija veliko bolj zoprna, ker so njihove potrebe po kalorijah in hranilih izjemno povečane ne samo zaradi športne aktivnosti, temveč tudi zaradi razvoja in rasti telesa.

Seveda v realnem življenju težko ves čas jemo idealno. Kakorkoli, obstajajo določena živila in pijače, ki bi se jim resnično morali izogibati. To so živila, ki za telo pomenijo veliko obremenitev in stres, kar lahko kmalu vodi v utrujenost, slabo fizično formo in povečano tveganje za bolezni, poškodbe, bolečine, zatrdelost v mišicah in krče.

Vsi športniki (ne glede na starost ali šport) bi se morali izogibati naslednjim izdelkom:

 • Športne pijače: Običajne konvencionalne “športne” pijače so škodljive za telo. Vsebujejo umetna hranila, barvila in druge visoko procesirane sestavine. Vsebujejo tudi ogromno sladkorja in niti enega pravega hranila. Namesto njih med športom uživajte vodo, če pa je aktivnost daljša in zahteva vnos elektrolitov, je naravna kokosova voda popolna izbira.
 • Energijske pijače: Gre za dobesedno strupene pijače, ki povzročajo stres, pretirano stimulacijo in notranje poškodbe. Energijske pijače spodbujajo vnetja, hormonsko neravnovesje in lahko poškodjujejo ter obremenijo organe. Običajno vsebujejo tudi umetna sladila in konzervanse, ki so lahko rakotvorni. Pitje energijskih pijač lahko, še posebej če se ukvarjate s športom, povzroči ne le pomanjkanja hranil, temveč tudi resne poškodbe organov in krvožilja.
 • Gazirane pijače: Pijače z mehurčki nimajo popolnoma nobene hranilne vrednosti in uničujejo zdravje, kosti, organe in optimalno delovanje celotnega sistema.
 • Alkohol: Alkohol poškoduje jetra in ne ponuja nobenih hranil, ki bi podprla delovanje telesa.
 • Beli kruh & pekovski izdelki: Izdelki iz bele moke so visoko procesirani in nenaravni ter ne vsebujejo nobenih hranil, s katerimi bi lahko obnovili in nahranili tkiva ter celice v telesu. Uživanje takšnih živil lahko vodi v hranilna pomanjkanja, vnetja, prebavne težave, hormonska neravnovesja, slabokrvnost in druge zdravstvene težave. Uživanje belega kruha in podobnih pekovskih izdelkov po treningu oziroma športni aktivnosti je še posebej škodljivo, ker z njimi ne pokrijemo prehranskih potreb aktivnega telesa.
 • Beli sladkor in nehranljiva sladila: Tako kot z belo moko tudi z belim sladkorjem ne dobimo nobenega pravega hranila. Beli sladkor in druga visoko procesirana sladila lahko povzročijo izgubo mineralov iz kosti, spodbudijo vnetja in zastrupljenost telesa. To ne poslabša le športne pripravljenosti, temveč škoduje zdravju nasploh. Nekatera umetna sladila (npr. aspartame) lahko
 • Peciva in sladice: Sem spadajo klasike, kot so sladoled, piškoti, sladko pecivo in druge podobne sladice, ki ne vsebujejo nobenih hranil. Sestavljajo jih visoko procesirane sestavine, kot sta bela moka in beli sladkor.
 • Sladkarije: Vsaka sladkarija, ki vsebuje barvila, konzervanse, rafinirani sladkor, koruzni sirup ali druge sestavine, ki se običajno nahajajo v sladkarijah, povzroča naglo nihanje krvnega sladkorja in je škodljiva za telo.

 • Ocvrta hrana: Vsa ocvrta hrana vsebuje toksične spojine, ki se ustvarjajo ob segrevanju olja. To povzroča vnetja v telesu in lahko na dolgi rok poškoduje organe.
 • Konvencionalne beljakovine v prahu: Konvencionalni izdelki so običajno visoko procesirani in vsebujejo konzervanse, barvila, umetna sladila in druge škodljive sestavine. Najbolje je izbrati naravne rastlinske beljakovine, po možnosti ekološke.
 • Vsa hrana s trans maščobami: Prepoznate jo po tem, da med sestavinami vsebuje hidrogenirana olja. Ta maščoba je toksična in v telesu deluje močno vnetno.

Idealno je, če kot športnik zmanjšate vnos naslednjih živil:

 • Konvencionalno meso in mesni izdelki: Meso in predvsem mesni izdelki iz trgovine vsebujejo veliko strupenih konzervansov, antibiotikov, hormonov in drugih onesnažil, ki v telesu povzročajo kaos in ga sčasoma ošibijo.
 • Dietne in energijske ploščice: Večina ploščic vsebuje veliko sladkorja (dodanega in naravno prisotnega), rafiniranih ogljikovih hidratov, konzervansov in drugih procesiranih sestavin, ki ne vsebujejo veliko hranil.
 • Kosmiči: Nekateri kosmiči so izjemno procesirani in osiromašeni hranil, vsebujejo pa veliko dodanega sladkorja in celo barvil ter arom. Izbirajte naravne ovsene kosmiče ali druge kosmiče iz polnozrnatih žitaric.
 • Kavne pijače: Že pripravljene kavne pijače vsebujejo beli sladkor, nizkokakovostno mleko in druge sestavine, ki povzročajo vnetja, hormonsko neravnovesje in nihanje krvnega sladkorja.
 • Sokovi: Obstajajo tudi dobre in zdrave možnosti, a večina sokov je procesiranih in pasteriziranih, običajno jim je dodan tudi sladkor. Sladki sokovi so katastrofa za krvne vrednosti sladkorja, v zameno pa ne ponujajo nobenih hranil.
 • Rastlinska olja: Zaradi neugodnega razmerja med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami so rastlinska olja (ki jih najdemo v večini procesiranih izdelkov) izjemno vnetna. Izogibajte se procesiranim izdelkom, v svoji kuhinji pa uporabljajte olivno, avokadovo in kokosovo olje.
 • Bela sol (natrijev klorid): Bela sol je visoko procesirana in povzroča zastajanje vode v telesu ter zabuhlost.
Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja