Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Naravne rešitve med menopavzo

Staranju se ne moremo izogniti. Naša telesa se ves čas spreminjajo in se v različnih obdobjih obnašajo zelo drugače, na kar smo lahko pripravljeni ali pa tudi ne. S starostjo se tako moški kot ženske srečujemo s hormonskimki spremembami, a so te pri ženskah najbolj očitne. Kar okrog 80 odstotkov žensk se v menopavzi spopada z depresijo, odvečnimi kilogrami, nočnim potenjem in nenadnimi spremembami telesne temperature. Nekatere ženske se na pomoč obrnejo k farmacevtskim zdravilom, druge pa rajši izberejo bolj naraven pristop. Naj vam pri slednjem (ki je brez stranskih učinkov) pomaga spodnji seznam prehranskih dopolnil in naravnih nasvetov, s katerimi lahko bistveno ublažite simptome menopavze.

Kaj je menopavza?

Na kratko povedano: menopavza nastopi, ko ženska preneha z mesečno menstruacijo. Obstajajo različne stopnje menopavze: obdobje pred menopavzo, po njej in med njo. V vseh treh obdobjih se pojavljajo različni simptomi, našteti zgoraj, ki jih vsaka ženska občuti drugače in z drugačno intenzivnostjo. Žensko telo vsebuje v jajčnikih omejeno število jajčec. Naloga jajčnikov je, da ustvarjajo tako estrogen kot progesteron, dva hormona, ki nadzirata ovulacijo in menstruacijo. Simptomi menopavze se pojavijo, ko se ta proces v jajčnikih začne upočasnjevati. Zelo redke so ženske, ki med menopavzo ne občutijo nobenih simptomov, obdobje menopavze pa lahko traja mnogo, mnogo let.

Najboljši naravni načini za blažitev menopavze

Grozdnata svetilka (Cimicifuga Racemosa)

Približno 30-40 odstotkov žensk občuti olajšanje z uporabo tega zeliščnega prehranskega dopolnila. Če ste med srečnicami, vam bo uživanje grozdnate svetilke olajšalo simptome do te mere, da jih boste komaj opazile. Nekatere ženske opazijo izboljšanje že v nekaj dneh, pri nekaterih traja kakšen mesec. Grozdnata svetilka pomaga uravnovesiti hormone in je še posebej učinkovita pri vročinskih valovih. Povezana je tudi s preprečevanjem osteoporoze, ki se pojavi kot posledica menopavze.

Navadna konopljika (Vitex) v obliki kapsul

Navadna konopljika je poznana tudi kot Vitex (Agnus Castus). Vitex je poznan po svojem blagodejnem delovanju in uravnavanju ženskih hormonov. Za lajšanje in uravnavanje težav s hormoni v času menopavze se priporoča uživanje 2 kapsul dnevno. Več o navadni konopljiki (Vitexu) najdete tukaj.

Hormonske kreme

Nanašanje naravnih hormonskih krem na predel stegen, prsi ali zapestij lahko bistveno zmanjša nočno potenje, vročinske valove in depresijo. Nekatere raziskave kažejo, da takšne kreme izboljšajo tudi zdravje krvožilja.

DIM (diindolilmetan)

Gre za naravno spojino, ki jo najdemo v brokoliju, brstičnem ohrovtu in cvetači. Pomaga pri blaženju vročinskih valov, nespečnosti in pridobivanju odvečne telesne teže. DIM spodbuja sintezo estrogena in tako vzpostavlja hormonsko ravnovesje, zato si v obdodju menopavze privoščite še posebej veliko omenjenih živil. Če nimate idej za pripravo brstičnega ohrovta, preizkusite ta recept.

Prehrana

V obdobju menopavze je pravilna prehrana izjemnega pomena. Izogibajte se začinjeni, mastni in procesirani hrani, ker ta samo spodbuja vročinske valove in je v veliki meri odgovorna za neželjene kilograme. Zelo pomembno je tudi, da ostajate hidrirani in pijete veliko vode.

Telovadba

Vaje z utežmi in joga so najbolj učinkoviti načini za odpravljanje simptomov menopavze. Vaje za moč preprečujejo osteoporozo, ohranjajo mišično maso in preprečujejo pridobivanje odvečnih kilogramov zaradi hormonskih neravnovesij. Joga in dihalne vaje pomagajo proti nespečnosti, šibkosti in vročinskih valovih.

Drugi koristni nasveti

V spalnici uporabljajte ventilator in hitro sušeče se rjuhe, večkrat si privoščite osvežilno prho in pijte veliko hladne vode. Vse to lahko olajša neprijetnost ob vročinskih valovih in nočnem potenju.

Simptomi menopavze se skozi celotno obdobje spreminjajo v intenzivnosti in pogostosti, a ti naravni nasveti vam bodo gotovo prišli prav. Opazujte svoje telo in mu prisluhnite, predvsem pa se ves čas zavedajte, da so prisotne spremembe nekaj naravnega in celo čudovitega.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja