Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Nimaš časa za telovadbo? Ne, ne bo se tako zlahka izmuzniti! Ker v resnici imaš dovolj časa. Naj te ta članek prepriča in ti ga pomaga izkoristiti.

Večina izmed nas se mora pošteno potruditi, da v svoj vsakdan vključi dovolj gibanja. Poznamo vse zdravstvene učinke redne telesne aktivnosti in želimo si izgledati fit, a je kljub temu presneto težko! Če sem se v zadnjem desetletju dela z ljudmi česa naučila, je to dejstvo, da smo prav vsi zaposleni in si čisto vsak izmed nas s težavo vzame čas za telesno aktivnost. To je najverjetneje razlog za najpogostejši izgovor pri osebah, ki se ne gibajo dovolj: Prezaposlen/a sem. Nimam dovolj časa.

S svojimi strankami grem skozi to vprašanje vedno znova in znova. Prva stvar, ki jo povem vsem, je: Vsi imamo enako količino časa. Vsem je danih 24 ur na dan in 168 ur na teden, da jih uporabimo kot želimo. In kot sem že omenila, smo prav vsi zaposleni. Ne glede na to, ali ste super produktivni čudež na dveh nogah ali pa svoje dneve najraje preživljate pred televizijo, je zelo mogoče, da se večino časa počutite enako zaposlene. Kako lahko torej nekateri izmed nas v to enačbo vključimo telovadbo?

Odgovor je enostaven: prioriteta.

Svoje prioritete zlahka prepoznate po tem, kako preživljate svoj čas. Ker je vsaki osebi na tem planetu vsak dan in vsak teden dana popolnoma enaka količina časa, njene prioritete najlažje prepoznamo po tem, kako izrabljajo ta omejeni vir. Če bi vas prosila, da mi na list napišete svoj celotni teden, koliko časa bi zavzemala služba? Kaj pa gledanje televizije? Socialni mediji? Saj vidite, kam ciljam. Če ste vsaj malo podobni povprečnemu prebivalcu razvitega sveta, zelo verjetno vsak teden več ur namenite gledanju televizije, preverjanju svojega socialnega profila in drugim prostočasnim aktivnostim, ki prav nič ne prispevajo k vašemu zdravju, sreči ali produktivnosti.

Vzemite si zdaj trenutek in pomislite, koliko časa nam dejansko vzame telovadba. Recimo, da ste začetnik in želite v svoje življenje uvesti nekaj dvigovanja uteži in malce teka.

Odličen program za takšno osebo bi bila dva 45-minutna treninga za moč na teden in dvakrat po 30 minut teka na teden. Takšna stopnja aktivnosti bi več kot 50% populacije zadoščala za vidne izboljšave v zdravju, pa tudi v izgledu, samozavesti in fizičnim sposobnostim.

In koliko časa nam je dejansko vzela?

Če seštejemo minute za vsako aktivnost, 45+45+30+30=150, dobimo 150 minut za celotno aktivnost. Na teden! To sta samo dve in pol uri izmed 168 ur na teden, ki jih ima vsak izmed nas. Lahko vam zagotovim, da skoraj vsak izmed vas, ki berete ta članek, porabi več časa na internetu in socialnih omrežjih!

Verjetno se torej strinjamo, da v resnici imate čas in morate samo spremeniti svoje prioritete. Ampak, kaj pa zares zaposleni ljudje? Nekateri med nami imajo dobesedno zasedeno vsako minuto v dnevu, kako lahko torej telovadijo oni? Imejte v mislih, da je celo bivši predsednik Združenih držav Amerike vedno našel čas za dnevno telovadbo. In če lahko uspe tako zaposlenim osebam, lahko uspe tudi vam. Sama sem delala s številnimi izjemno zaposlenimi ljudmi, ki so kljub temu še vedno vsak dan našli čas za telovadbo.

Trik, ki pri takšnih osebah najpogosteje deluje, je zgodnje vstajanje.

Prva stvar, ki jo zjutraj naredijo, je trening. Ker v zgodnjih jutranjih urah skoraj nihče ne dela, jutranji treningi skoraj zagotovo minejo brez prekinitev in zunanjih motenj.

Za konec: če si nečesa res želimo, bomo našli način; in če si nečesa ne želimo, bomo našli izgovor. Iskanje časa za telovadbo je lahko težko. Vsi smo zaposleni in imamo omejeno količino časa. Včasih je življenje dovolj izčrpajoče že brez dodatnega fizičnega napora in naprezanja. Kakorkoli, lahko vam zagotovim, da ni še nihče nikoli obžaloval, če si je gibanje postavil za prioriteto. Za relativno majhen tedenski vložek boste izgledali bolje, se počutili odlično in živeli dlje. Meni se zdi, da je to najboljša naložba, kar sem jih videla.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja