Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

6 nasvetov za detox celo leto

Detox, razstrupljanje, shujševalne kure in čudežni izdelki… Zlahka se izgubimo v poplavi “detox” ponudbe – pa ni treba, da je tako. Namesto, da zapravljamo gore denarja za razstrupljevalne programe in čudežne tabletke, lahko začnemo pri osnovah in s tem že naredimo največji korak za čisto in zdravo telo. Pogosto ni treba dlje kot do stvari, ki jih že imate v vaši kuhinji – še bolj pomembno kot to, kaj uživamo, pa je, česa NE uživamo.

Tukaj je 6 korakov, s katerimi se boste enostavno, poceni in brez kompliciranja razstrupljali skozi celo leto…

Beli izdelki

Beli kruh, beli sladkor, bela moka – izogibajte se jim oziroma še bolje, popolnoma jih izključite iz prehrane. Namesto njih poiščite bolj zdrave alternative, ki vam bodo pomagale postopoma spremeniti stare navade. Namesto belega kruha na primer za začetek kupite polnozrnatega.

Beli izdelki ne škodijo samo postavi, temveč negativno vplivajo tudi na kožo, razpoloženje in prebavo. Prispevajo k razvoju rakavih obolenj in so povezani z avtizmom pri otrocih.

Sladila

Skoraj vsi imamo radi sladko, pa naj gre za kos torte ali sladkor v kavi. Večina se nas že zaveda škodljivosti belega sladkorja, a niso sladila brez kalorij nič boljša. Na tržišču se je pojavilo veliko umetnih sladil, ki ne vplivajo na porast krvnega sladkorja in ne vsebujejo kalorij (na primer Splenda in aspartame) – ta so lahko še bolj škodljiva od belega sladkorja, ker škodujejo ledvicam.

Ključ je v zmernosti. Namesto belega sladkorja lahko v pecivih uporabljate datlje. Izogibajte se umetnim sladilom in izbirajte naravna sladila, kot so javorjev sirup, agavin sirup in kokosov sladkor. Pomembno je vedeti, da ni nič narobe z željo po sladkem in je ta popolnoma naravna. Na vas je samo, ali jo boste potešili na zdrav način. težave.

Alkohol

Ne, nič ni narobe, če si ob koncu tedna privoščite svojo najljubšo alkoholno pijačo. Za celotno zdravje je pomembno, da znamo tudi uživati in se sprostiti, a zmerno. 1-3 alkoholne pijače so normalne, več kot to ali vsakodnevno uživanje pa škodi zdravju. Najbolj trpijo notranji organi, prekomerno uživanje alkohola pa lahko povzroči tudi depresijo, anksioznost, nespečnost in številne druge težave.

Zmanjšajte vnos alkohola. Močne alkoholne pijače rajši nadomestite z rdečim ali belim vinom.

Hitra hrana

Ta točka je najbolj pomembna izmed vseh. Hrana niso samo okusi in teksture, ko se prehranjujemo je v igri še veliko več. Hrana je tesno povezana s čustvi. Čustveno prenajedanje je ena največjih težav sodobnega časa in glavni krivec za zastrupljanje telesa. Poskrbite, da nezdravo hitro hrano (kot so sladkarije in hitri slani prigrizki) nadomestite z zdravimi različicami in naredili boste ogromen korak. Namesto McDonaldsovega hamburgerja si privoščite veganski hamburger s fižolovim polpetom, namesto krompirjevega čipsa pa poiščite čips iz rdeče pese ali sladkega krompirja.

Voda

Voda je ključna za življenje. Po telesu prenaša kisik, nadzoruje pretok krvi, izboljšuje prebavo in iz telesa odpravlja strupe. Vsak dan popijte 2-3 litre čiste vode – to je najboljši način za stalno razstrupljanje. Če se naveličate same vode, ji dodajte limono, narezano kumaro ali sveže lističe mete.

Izogibajte se večjim količinam kave in črnega čaja. Delujeta diuretično in lahko povzročita dehidracijo. Odlična alternativa je matcha čaj, ki je hkrati bogat z vitamini in minerali.

Kozmetika

Za konec omenimo še izdelke, ki jih v telo vnašamo prek kože. Koža je naš največji organ in karkoli nanesemo nanjo, se absorbira in vstopi v krvni obtok. Velike količine ličil, parfumov in konvencionalnih deodorantov ne škodujejo le koži, temveč vsebujejo tudi rakotvorne sestavine, kot so oksibenzon in drugi karcinogeni.

Namesto konvencionalnih kozmetičnih izdelkov uporabljajte naravna olja (na primer hladno stiskano kokosovo olje), naravne kreme z ekološkim certifikatom in domače izdelke za negó kože. Najlepša lepota je tista, ki podpira tudi zdravje celotnega telesa!

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja