Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Pogosto spregledano pomanjkanje vitamina D

V zimskem času, navkljub vsem dobrotam na naših jedilnikih, prihaja do pomanjkanja izjemno pomembnega vitamina D. Gre za steroidni, v maščobi topni hormon, ki se v večini (80 – 90 %) tvori v našem telesu in na raven katerega le v majhni meri lahko vplivamo s prehrano (10 – 20 %).

Prehranski viri vitamina D so precej omejeni: mastne ribe (sardelice, sled, skuša, divji losos), jajčni rumenjak in obogateni mlečni ter drugi obogateni izdelki, ki so sicer revni z vitaminom D (razna žita za zajtrk, namazi). Z živalsko hrano v telo vnašamo holekalciferol oz. D3, z rastlinskimi pa ergokalciferol ali vitamin D2. Slednjega naravno najdemo v gobah in kvasu.

viri_vitaminaD

Vitamin D podpira delovanje celičnih procesov, živčno-mišične funkcije in spodbuja okostenevanje. Prav tako ima vlogo pri regulaciji imunskega sistema in preprečevanju kroničnih nenalezljivih bolezni. Če je določen vitamin odsoten v prehrani ali ni pravilno absorbiran v telo, ali če ga je preveč (hipervitaminoza), lahko pride do pojava specifičnih bolezni.

Večja pomanjkanja vitamina D so v državah z višjo geografsko širino. Pri nas do pomanjkanja pogosto prihaja v jesenskih mesecih in pozimi. Vzrok je preživljanje večjega dela dneva v zaprtih prostorih, kar se posledično kaže s premajhnim časom izpostavljanja sončnim žarkom.

Potrebo po vitaminu D zadostimo že s 15 minutami gibanja na svežem zraku (ob sončnem vremenu).

V kolikor se sončni svetlobi pozimi ne izpostavljamo dovolj, je smiselno razmisliti o uporabi prehranskega dopolnila vitamina D, sploh v primeru pridruženih obolenj in pri osebah, ki imajo povečane potrebe. To so bolniki, osebe z motnjami prebave ter presnove ter tisti, ki trpijo za kakršno koli obliko zasvojenosti. Smiselno je, da preverite zaloge vašega D vitamina preko krvne slike. V primeru pomanjkanja, svetujem naravno prehransko dopolnilo. Več o naravnem prehranskem dopolnilu, si lahko preberete tukaj. Za dojenčke in otroke velja upoštevati navodila pediatra o jemanju vitamina D3.

Vitamin D je maščobo topen vitamin, kar pomeni, da imajo ljudje z motnjami v absorpciji maščob lahko problem z učinkovito absorpcijo teh vitaminov. To velja za bolnike s Chronovo boleznijo, celiakijo, neceliakalno občutljivost na gluten in kronično vnetno črevesno boleznijo.

Vitamin D igra poglavitno vlogo pri presnovi kalcija in fosforja, saj deluje na črevesje, kosti in ledvice. Vitamin D ima izjemen vpliv na delovanje našega telesa in ne le na kosti, kot morda velja prepričanje. Pa vseeno začnimo pri njih.

Mišice in kosti

Pomanjkanje vitamina D se kaže z atrofijo oz. slabitvijo mišic in kosti. Znanstvene študije zaključujejo, da ustrezna količina vitamina D ščiti pred atrofijo mišic in kosti. Prispeva pa h krepitvi mišic  pri športnikih, ostarelih in drugih osebah, ki so iz zdravstvenih razlogov fizično manj aktivni. S tem vpliva na zmanjšano možnosti padcev in zlomov. V kolikor pediater ugotovi otrokovo zaostajanje v rasti, je smiselno preveriti raven vitamina D v krvi. Vitamin D niža tveganje za razvoj osteoporoze, sploh pri ženskah po menopavzi.

Ledvica igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju primerne ravni kalcija in fosfata. Poleg sinteze vitamina D, ledvica povečajo učinkovitost reabsorpcije kalcija in fosforja. Poleg zadostnega vnosa vitamina D pri ledvičnih bolnikih je zato nujen zadosten vnos kalcija, da se prepreči demineralizacija kosti.

Rak debelega črevesja se pogosteje razvije pri osebah z nižjim plazemskim nivojem vitamina D. Kalcitrol je potencialni inhibitor nastanka rakastih celic v eksperimentalnih modelih. Prepreči namreč hitro podvojevanje enodotelijskih celic, kar zavre angiogenezo (rast novih žil). Pripisujejo mu proti rakavo delovanje na vse celične linije.

Mnogo drugih sodobnih bolezni je lahko povezanih s pomanjkanjem tega pomembnega vitamina, zato je dobro, da se morda prepričate o tem ali vam ga morda ne primanjkuje.

Ste se kdaj vprašali, zakaj ravno pozimi več težav s prehladi? Obstaja »skrivna« povezava med vitaminom D, stanjem jeter in dovzetnostjo za bolezni dihal. Več o tem si lahko preberete v naslednjem članku.

Kaj je pomembno vedeti pred nakupom kvalitetnega prehranskega dopolnila D3?

Ker večina pripravkov, ki so na voljo na trgu, vsebuje sintezni vitamin D, ki utegne povzročiti več škode kot koristi, vam priporočamo, da se pred nakupom prepričate, da je le ta naravnega izvora.

Primer kvalitetnega veganskega prehranskega dopolnila lahko najdete v obliki kapljic D3, ki je pridobljen iz lišaja kot holekalciferol (v osnovi riževega in pomarančnega olja), ne iz lanolina kot je to pri običajnih dopolnilih. Prehransko dopolnilo Viridian zagovlja 2.000 IU Vitamina D3 v eni dozi kapalke 0,5 ml dnevno.

Vitamin D3 je zadolžen za absorpcijo kalcija in fosforja v prebavilih in pospešuje vsrkavanje kalcija v črevesju in omogoča normalen razvoj kosti. Prehransko dopolnilo zadostujete za okvirno 3 mesece redne uporabe.

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja