Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Zakaj imamo pozimi več težav s prehladi?

Pobrskali smo po starih novicah Za zdravje in zasledili odličen članek, ki kratko in jedrnato odgovori na vprašanje »zakaj imamo prav pozimi več težav z dihali«? Ker je ravno primeren čas, ko se vsi bolj ali manj soočamo s podobnimi simptomi, smo se odločili, da ga delimo na našem portalu z vami. Zdi se nam izredno pomembno, da delimo bistvene in pogosto zamolčane resnice.

Nas res napadejo virusi in mraz – ali pa gre za nekaj drugega? Obstaja »skrivna« povezava med vitaminom D, stanjem jeter in dovzetnostjo za bolezni dihal.

vitamin-D-liver

Vse več raziskav namreč kaže, da igra vitamin D zelo pomembno vlogo pri zaviranju razvoja prehladnih bolezni. Hkrati z upadanjem njegove ravni v telesu se povečuje tveganje, da nas bo podrla kaka okužba.

Zakaj začne upadati raven vitamina D?

Najboljši način, kako povečati zaloge vitamina D3, je izpostavljanje soncu. Vse, kar nam uspe zaužiti in predelati, telo uskladišči v jetrih. Tako kot veverice tudi ljudje med dolgo zimo živimo od zaloge, ki smo jo nakopičili med letom.

In pri tem se navadno zaplete. Številni ljudje namreč svoje »prihranke« porabijo prehitro. Začne se praviloma že z martinovanjem, ki mu nato sladijo novoletna srečanja, na katerih zaužijemo več, kot potrebujemo. In ker zabave praviloma potekajo zvečer, več zabave pomeni tudi manj spanca. Manj spanca pa pomeni, da ima telo manj možnosti, da se čez noč razstrupi.

Nenaspani = pijani!

Če je vaš spanec moten ali če ne spite dovolj, možgani in jetra ne zmorejo opraviti »velikega pospravljanja« in odplaviti strupov iz telesa. Posledica tega je, da imate po burni noči naslednji dan mačka, četudi ne zaužijete niti kapljice alkohola. Ali povedano drugače: vsakič, ko ne greste pravočasno spat ali pa telo obremenite s preveč hrane in alkohola, vaša jetra trpijo. Tovrstne poškodbe telo rešuje s povečano porabo nekaterih hormonov, holesterola, antioksidantov in drugih snovi – ti pa kot surovino potrebujejo vitamin D. Rezultat takega početja, je da v kratkem času zakockate stežka nabrano zalogo vitamina D. In ker veliko ljudi to počne sočasno, pride tudi do sočasnega razcveta respiratornih težav, ki jih je težko zajeziti.

utrujenost

Zdi se torej, da gre za epidemije in da so za vse krivi virusi. Toda to ne drži. Virusi so le nekakšna semena, mi pa smo tisti, ki prav v tem obdobju kot na ukaz preorjemo in pregnojimo svojo notranjost, da lahko ta semena tudi zlahka vzklijejo.

Kaj morate vedeti pred nakupom vitamina D3?

Da boste povečali raven vitamina D3 v telesu, kar vas bo obenem obvarovalo pred izgubo kostne in mišične mase, morate zajeziti »razprodajo« vitamina D ali pa si priskrbeti dodatne zaloge. Pri drugem se lahko hitro zaplete, saj večina pripravkov, ki so na voljo na trgu, vsebuje sintezni vitamin D, ki utegne povzročiti več škode kot koristi. Zato se pred nakupom prepričajte, da je le ta naravnega izvora.

Primer kvalitetnega veganskega prehranskega dopolnila lahko najdete v obliki kapljic D3, ki je pridobljen iz lišaja kot holekalciferol (v osnovi riževega in pomarančnega olja), ne iz lanolina kot je to pri običajnih dopolnilih.  Prehransko dopolnilo Viridian zagovlja 2.000 IU Vitamina D3 v eni dozi kapalke 0,5 ml dnevno. Poleg tega D3 vitamina v kapljicah je D3 na voljo tudi v kapsulah. Več različic najdete tukaj.

Želite izvedeti še več podrobnosti o tem pomembnem vitaminu?

O tem, kaj vse morate vedeti, da boste izbrali kakovostne pripravke in jih uporabljali tako, da vam bodo koristili, si preberite v priročniku Resnice in zmote o soncu, ki ga lahko prelistate in naročite v spletni knjigarni na strani Zazdravje.net

V branje priporočamo tudi članek Pogosto spregledano pomanjkanje vitamina D.

Preberite tudi: https://www.mojezdravje.net/5-korakov-za-naravno-krepitev-imunskega-sistema/

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja