Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

V enem letu mojega popotovanja po Južni Ameriki skorajda ni minil teden, da se ne bi naužila sonca. Sončni tropi in neverjetno močni sončni žarki višje v Andih so me velikokrat spodbudili k razmišljanju o Soncu in tem, kako zelo pomembno vlogo igra. Sodobni znanstveniki pred njim svarijo, a v arheoloških ostankih templjev in umetnosti tukaj se kot glavni simbol življenja in obilja vztrajno pojavlja prav Sonce.

Seveda imajo znanstveniki prav – UV žarki, ki prihajajo od naše največje zvezde, vzpodbujajo tvorbo prostih radikalov v koži in lahko povzročijo opekline, pospešijo staranje in v nekaterih primerih celo katerega izmed tipov kožnega raka. A naše telo je na izpostavljenost UV žarkom prilagojeno že samo po sebi – nenazadnje smo se razvili kot bitja, ki se naokrog gibajo podnevi in so najbolj srečna ob sončnih dnevih, ne pa v temnih jamah ali ponoči.

Najboljša zaščita pred sončnimi UV žarki je melanin, ki se v naši povrhnjici tvorbi ob izpostavljenosti soncu. Postopno in zmerno izpostavljanje soncu skozi celo leto nas bo zavarovalo pred močnim poletnim soncem ali soncem na višinah.

Moja izkušnja s soncem: že kakšnih deset let ne uporabljam nobene kreme za sončenje, hkrati pa sem zaradi aktivnega načina življenja precej na soncu. Z leti je moja koža trajno dobila temnejši ten, zato me poletno sonce že dolgo ne opeče več. Tudi zdaj, ko sem že eno leto na močnejšem tropskem soncu, krem za sončenje ne uporabljam. Uspešno me ščitita kakavovo maslo in oblačila. Kljub veliko časa, ki ga preživim nad 4000 metrih nadmorske višine, kjer je sonce res nepredstavljivo močno, me sonce ne opeče.

Za učinkovito in naravno zaščito pred soncem priporočam:

  • čimveč preživljanja časa na soncu pozimi, spomladi in jeseni
  • kakavovo maslo: na kožo si ga nanesite pred in po izpostavljanju soncu (poskrbelo bo tudi za lep rjav ten)
  • pokrivala, šali, oblačila na visokih nadmorskih višinah (predvsem prek obraza!)
  • zadrževanje v senci v res močnem soncu, še posebej sredi dneva

Zakaj kreme za sončenje niso prava rešitev?

Številne kreme za sončenje vsebujejo sestavine, ki so dokazano rakotvorne in tako predstavljajo veliko večje tveganje za raka kot sonce samo. Poleg tega sončnim žarkom preprečijo dostop do kožne povrhnjice in s tem sintezo vitamina D. Če na kožo nanesemo sončno kremo s faktorjem 15, sinteza tega pomembnega vitamina upade za kar 98 odstotkov. Vitamin D se v koži tvori samo ob prisotnosti sončnih žarkov, njegovo pomanjkanje pa povzroča slabo voljo, depresijo, slabotnost in na dolgi rok osteoporozo.

Njegov najboljši vir je lastna sinteza na soncu – priporočam vsaj eno uro na soncu dnevno, preko celega leta. Za veliko ljudi je sledenje temu priporočilu težavno, v tem primeru je drugi najboljši vir prehranski dodatek z D3 obliko vitamina – izberite čistega, brez drugih vitaminov ali mineralov, brez konzervansov, umetnih barvil, sladil in drugih dodatkov.

Kakavovo maslo

Sama za sončenje že več let uporabljam ekološko kakavovo maslo. Nima sicer zaščitnega faktorja, a s svojimi antioksidanti nevtralizira proste radikale in pospeši tvorbo melanina. Koža je z njegovo uporabo lepo porjavela, kar prepreči opekline in poškodbe, hkrati pa je mehka, voljna in negovana. Običajno ga skupaj z malce kokosovega olja spremenim v masažno ploščico, ki se na topli koži lepo topi, pa še diši božansko. Recept za domačo kakavovo ploščico najdete tukaj.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja