Košarica

V košarici ni izdelkov.

Zakaj nujno potrebujemo ogljikove hidrate?

Obstajajo dobri in slabi ogljikovi hidrati, tako kot obstajajo dobre in slabe maščobe (in dobre in slabe beljakovine). Pomembno jih je ločiti in uživati čimveč dobrih, ker so ključnega pomena za dobro zdravje in počutje.

Kaj so ogljikovi hidrati?

Ogljikovi hidrati so energijske molekule, ki vsebujejo atome ogljika, vodika in kisika. Mednje spadajo sladkorji, škrob in vlaknine, ki jih zaužijemo s hrano. Telo zaužite ogljikove hidrate pretvori v sladkorje, ki se vsrkajo v krvni obtok in potujejo do celic – to nam da energijo.

Razlika med dobrimi in slabimi ogljikovimi hidrati

Razlika je pogosto zelo očitna in jo zlahka prepoznamo. Osnovno pravilo: izogibajte se procesiranim živilom, pa se boste skoraj zagotovo izognili tudi slabim ogljikovim hidratom!

Izdelki iz bele moke – navadne testenine, beli kruh in beli riž – so na primer slabša izbira kot enaki polnozrnati izdelki.

Zakaj? Ker izdelki iz bele moke ne vsebujejo vlaknin in hranil, ki vplivajo na absorpcijo sladkorjev v kri. Za prebavo polnozrnatih izdelkov mora telo delati malce dlje, kar nas nasiti za dlje časa in prepreči nenadne skoke sladkorja v kri. Poleg tega so polnozrnati izdelki vir tudi drugih hranil in vlaknin.

Sadje in zelenjava vsebujeta enostavne ogljikove hidrate. To pomeni, da jih telo razgradi hitro in jih neposredno uporabi kot vir energije. Ker vsebujejo naravna živila tudi vlaknine in hranila, je ta absorpcija uravnotežena. Drugače je pri belem sladkorju in sladkarijah, ki so nezdrav vir enostavnih ogljikovih hidratov.

Zakaj potrebujemo dobre ogljikove hidrate?

zdrava hrana

Dobri ogljikovi hidrati nas delajo srečne, poganjajo naša telesa in imajo številne koristne učinke na naše zdravje. Tako je! Med njimi so naslednji:

1Kompleksni ogljikovi hidrati vsebujejo vlaknine, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, znižujejo holesterol in zmanjšajo možnost za težave s krvožiljem in srcem.

2Ogljikove hidrate pogosto krivimo za pridobivanje kilogramov. Pa je ravno obratno! Uživanje kompleksnih ogljikovih hidratov in enostavnih sladkorjev, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi, pomaga pri izgubi odvečne telesne teže in ohranjanju idealne teže. Kako? Z njimi boste potešeni in siti, zato ne boste imeli želje po nezdravih prigrizkih. Enostavni ogljikovi hidrati v sadju in zelenjavi vam dajo hiter vir energije z nizkim vnosom kalorij.

3Kot že omenjeno, energija! Vsi jo potrebujemo in samo uravnotežena prehrana, ki vsebuje tudi veliko dobrih ogljikovih hidratov, nam bo dala dovolj energije za vse fizične in mentalne podvige.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja