Košarica

V košarici ni izdelkov.

Pozitivni učinki plesa na telo in dušo

Ples je vrsta izražanja, umetnosti in zabave, je govorica telesa, ki se izraža skozi ritme glasbe in lahko predstavlja stil življenja, kajti z vsakim gibom se v človekovi duši ustvarja zadovoljstvo. (Šifrar in Kajtina, 2014)

Ples je najstarejše sredstvo za izražanje človekovih telesnih, čustvenih in duhovnih razsežnosti, občutkov. Izhaja iz človekove notranjosti, kjer se začne kot nezaznavni vzgib, ki kasneje preraste v eksplozijo energije in veselja v gibanju (Zagorc, 2008).

Prav tako kot pri ostalih športih je tudi pri plesu potrebna celostna priprava, razvoj sposobnosti, tako fizičnih kot tudi psihičnih. Za pravilno izvedbo tehničnih elementov je pomembna kondicijska in telesna pripravljenost. Torej ima ples kar nekaj lastnosti športa. Ogromno število tehničnih elementov, dobra psihološka priprava, redna vadba in ustrezna prehrana (Zaletel idr., 2006).

Vsak lahko najde svoj način plesnega izražanja. Med plesom razgibamo približno 600 mišic. Ko plešemo se nam poveča krvni tlak in srčni utrip. S tem povečujemo svojo kondicijo. Mišice postajajo vse bolj prožne. Z rotacijo telesa, obrati, povečujemo koordinacijo in ravnotežje. Glasba nam v povezavi z gibanjem omogoča, da smo popolnoma skoncentrirani v enem momentu.

Ples močno vpliva na naša pozitivna čustva in nas hkrati osvobaja vseh negativnih, ki smo jih morda doživeli v dnevu. Ko se nam nek korak uspe naučiti, to v veliki meri vpliva na našo samopodobo. Pri ženskah ples odpira vse kanale ženstvenosti, mehkobe ter zavedanja svojega lastnega telesa v gibanju.

V Inergiji lahko vse to doživite in pridobite na plesni vadbi Salsation. Telo se premika na naraven in zdrav način. Gibanje je nadzorovano, zaradi česar je varno, prijazno vašim sklepom in predvsem zabavno ter sproščujoče. Beseda SALSA ne pomeni vrste plesa, ampak pomeni SAUCE – omaka, kar predstavlja mešanico različnih ritmov, kultur in plesa. Beseda SENSATION pa pomeni močan poudarek na glasbi in besedilu. Plesni koraki so enostavni in zelo povezani z glasbo.

Maja Adamič
Maja Adamič

Avtorica članka: Maja Adamič, Inergija.si

Viri:

  • Šifrar, T. in Kajtna, T. (2014). Osebnostne dimenzije, čustvena inteligentnost in socialne spretnosti plesalk in plesalcev v športnem plesu. Ljubljana: Fakulteta za šport.
  • Zaletel, P., Tušak, M. in Zagorc, M. (2006). Plesalec – športnik in umetnik. Ljubljana: Fakulteta za šport.
  • Zagorc, M. (2008). Ustvarjalno gibalna improvizacija. Ljubljana: Fakulteta za šport, Inštitut za šport.
Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja