Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

  • Intervju sta pripravili: Katarina Katanec in Jelena Dimitrijevič
  • Sprašuje: Katarina Katanec, univ. dipl. inž. živilstva in prehrane
  • Odgovarja: Jelena Dimitrijević, certificirana nutricistka in holistična svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano

1. Zakaj so Sunwarrior beljakovine drugačne od drugih beljakovin v prahu?

Sunwarrior pri izdelovanju beljakovin uporablja celo zrno in ne izolat ali koncentrat, kar prevladuje pri drugih beljakovinah na trgu. Pri Sunwarrior Classic riževih beljakovinah je zrno kaljeno in fermentirano ter ostaja presno skozi celoten proces obdelave. To mu omogoča boljšo in edinstveno (kar 98,2% absorpcijo). Na slovenskem trgu drugih kaljenih in fermentiranih beljakovin ni v ponudbi. Običajno gre za koncentrate in izolate. Zrno se prav tako ne segreva nad 46 stopinj, zato ohranja encimsko aktivnost.

Sunwarrior beljakovine izhajajo iz pravega celega zrna, so lahko prebavljive in niso alergene.

Beljakovinam niso dodane snovi kot so aditivi, barvila ali toksične snovi, ki so ostanek onesnaženja. Primer: sestavine pridelane na Kitajskem ali v Indiji imajo pogosto visoke vrednosti različnih toksičnih snovi. Če je izdelek proizveden v Evropi in ima na embalaži oznako Non-Eu (izven EU) in poleg nima napisanega porekla surovin, je najverjetneje poreklo ravno Kitajska. Če se želite prepričati in želite vedeti iz kje izvirajo beljakovine in ali imajo opravljene analize na težke kovine, vprašajte dobavitelja, naj vam pokaže kakšno analizo in certifikat.

Poreklo surovin:

Sunwarrior beljakovine so proizvedene v ZDA. Zaradi podnebja, klime in letnih časov se sestavin ne da pridobiti le iz ene države. Sestavine so skrbno izbrane in prihajajo iz različnih regij sveta. V večini so iz Združenih Držav, iz farm v Arizoni, vse do Utaha. Vse farme in objekte se kontrolira in nadzira. Pošiljke, ki pridejo v ZDA morajo prestati kontrolo FDA (Food and Drug Administration). Pri uvozu v EU in Slovenijo so pošiljke dodatno kontrolirane s strani Evropskih kontrolorjev, carine, Ministrstva za zdravje, Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano in Inštituta za kontrologijo in certifikacijo UM.

Viri posameznih surovin:

• Konoplja – Kanada (Ekološka)
• Kokos – Sri Lanka (Ekološki)
• Kvinoja – Andi (Ekološka)
• Chia – Argentina (Ekološka)
• Amarant – ZDA (Ekološki)
• Riž – Brazilija (Ekološki pri Classic Plus, neekološki pri Classic).
• Grah – Kanada (Ekološki)
• Brusnice – Kanada (Ekološke)
• Goji jagode – Tibet in Himalaja (Ekološke)

2. Kakšna je razlika med Sunwarrior mešanicami Classic, Blend in Classic Plus?

Razlikujejo se po sestavinah oziroma viru beljakovin.

Classic: beljakovine iz kaljenega in fermentiranega rjavega riža. Primerne so za vse, ki imajo alergije, težje prebavljajo beljakovine, nosečnice, otroke.

Warrior Blend (ekološke): beljakovine iz graha in konoplje z dodatkom kokosa in goji jagod. Primerne za športnike, ker vsebuje razvejanje aminokisline. Te pomagajo, da se mišice hitreje regenerirajo.

Classic Plus (ekološke): beljakovine iz kvinoje, amaranta rjavega riža, graha in chia semen

Primerne za vso populacijo, Vsebujejo tudi vitamin C in železo, ki izboljšata absorpcijo.

3. So Sunwarrior beljakovine primerne za nosečnice, doječe matere, otroke?

Sunwarrior beljakovine so primerne za vse tri skupine. V praksi se je pokazalo, da ni nobenih težav pri otrocih po 2 letu starosti, ki začnejo uvajati rastlinske beljakovine. Nosečnice z dodajanjem beljakovin na tak način hitreje dobijo večje količine beljakovin, ki so potrebne med nosečnostjo (okoli 25 dodatnih gramov beljakovin).

4. Ali so Sunwarrior beljakovine primerne za ljudi s težjimi obolenji (diabetes, srčno žilna obolenja, rak)?

Da. Predvsem pri raku se dostikrat izgublja mišična masa bolnika, presnova in prebava pa ne delujeta učinkovito. Zato je dobro, da se tak primanjkljaj nadomesti z beljakovinami, ki so lahko prebavljive in se hitro absorbirajo. Seveda odvisno od posameznika, zato se je dobro o tem pogovoriti s svojim zdravnikom.

Za več vprašanj, obiščite spletno stran: www.presniproteini.si/faq/

V zadnjem 5. delu boste prejeli odgovore na vprašanja:

1. Kakšno je osebno mnenje Jelene Dimitrijević, certificirane nutricionistke in holistične svetovalke za zdravo rastlinsko prehrano o Sunwarrior beljakovinah.
2. Na kakšne načine lahko uporabljamo beljakovine v prahu v vsakodnevnih jedeh in ideje za recepte.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja