detoksikacija-jeter

Različne kure in detox programi nam obljubljajo hitro in učinkovito regeneracijo na vseh nivojih, ampak za telesno in psihično harmonijo moramo narediti veliko več, kot občasno razstrupiti telo. Celosten pristop in neinvaziven način sta naši resnični smernici. Telo je najprej treba krepiti in ne takoj obremenjevati z dodatnimi nalogami, ki jim v tem trenutku mogoče ni kos. Na žalost tudi tisti, ki skrbimo za zdravo prehrano, dovolj gibanja, pozitivne misli, stik z naravo in sproščanje, nismo popolnoma zaščiteni, saj nas povsod obkrožajo strupi in onesnaženja (preko vode, zraka, hrane, stresa, elektrosmoga). Zaradi tega je treba vsaj enkrat letno usmeriti posebno pozornost na jetra in jih pravilno okrepiti, tako da še veliko let pridno delajo za nas.

Probiotična kura

S probiotiki nikakor ne moremo zgrešiti. Zaradi sodobnega načina življenja gotovo, da ni človeka, ki nima težav s črevesjem (vnetja, sindrom prepustnega črevesja, disbioza, težave z glivicami, celiakija, Chronova bolezen, ulcerozni kolitis, rak). Ko črevesje ni stabilno in v ravnotežju, potem imunski sistem ne deluje pravilno, nepredelane molekule hrane preidejo v kri, hranila se ne absorbirajo, hrana fermentira in gnije, odpadne snovi se ne izločajo, portalna vena se zamaši (vena, ki tudi povezuje črevesje in jetra) in imamo težave na vseh področjih. Zaradi tega je za čiščenje jeter zelo pomembno, da imamo stabilno mikrobioto.  Probiotična kura naj traja vsaj dva meseca (po 1 kapsula na dan po potrebi tudi več). Probiotike pa izbiramo glede na težave, ki jih imamo (več o tem lahko preberete v knjigi Probiotiki, imunski sistem in rak od Erike Brajnik). Kvalitetne probiotike pa najdete tukaj: Viridian probiotiki.

Hrana, ki krepi jetra

V prehrano je treba vključiti veliko svežega sadja in zelenjave (posebej zelena listnata zelenjava), kalčkov, polnozrnatih žit (razen pšenice (velja za vse) in drugih glutenskih žit, če imamo alergije ali intolerance), stročnic, čajev (njivska preslica, lisičjak, pegasti badelj, kopriva, neem, rman, janež, zeleni čaj), vode, zelenih sokov in smoothie-jev, regrata, rukole, radiča, artičok, špargljev, brokolija, rdeče pese, zelja, špinače, cikorije, kopriv, avokada, česna, grenivke, limone, kurkume, rožmarina, lanenih, konopljinih in chia semen. Čaje pripravljamo, tako da ne izzovemo pretiranih reakcij telesa (2 minuti v kropu za vse zeliščne čaje in 2-3 minutke na 60-70 stopinj za zeleni čaj). Ko se telo okrepi, lahko pripravljamo tudi močnejše čaje.

detox-jeter

Hrana, ki slabi jetra

Z velikimi črkami lahko napišemo ČOKOLADA. Da, vem, da je resnica kruta, ampak tako je. Kakav v kakršnikoli obliki (namesto kakava uživamo rožičevo moko), sladkor, kava, oreščki (namesto oreščkov uživamo semena), mleko in mlečni izdelki, razhudniki (posebej paprika) so živila, ki bi jih obvezno morali črtati z našega jedilnika (posebej do konca maja, za tiste, ki imajo težave z jetri, pa tudi dlje časa).

Še več o razstrupljanju jeter si preberite v članku: Razstrupljanje jeter – 3.del

Pripravila: nutricionistka Jelena Dimitrijević za projekt Zame in Planet

Želiš več koristnih nasvetov in receptov? Pridruži se nam v zaprti Facebook skupini, kjer v mesecu marcu delimo brezplačne vsebine in se prijavi na izziv Zame in Planet.

zame-in-planet-izziv

 

VIRslike - prweb.com, youngandraw.com
Prejšnji članekRazstrupljanje jeter – 1. del
Naslednji članek14 živil za razstrupljanje jeter
Vsi imamo svoje poslanstvo. Razen tega, da spoznamo svojo resnično naravo, je moje tudi povezano z ozaveščanjem o zdravem in sočutnem načinu življenja s pomočjo prebujanja naravnih mehanizmov samozdravljenja. S podajanjem znanj in s širjenjem dobrih vibracij, ki nas bodo vse skupaj pripeljale do naših notranjih moči pa želim pomagati sebi in drugim. Hkrati sem učenka in učiteljica, raziskovalka življenja samega in nekdo, ki verjame v višji smisel človeškega obstoja. Čeprav sem diplomirala na Fakulteti za naravoslovje in matematiko - smer profesor geografije, mi ta poklic očitno ni bil namenjen. Od nekdaj sta me zanimala zdrav način življenja in duhovna spoznanja, tako da sem na Inštitutu za naravno medicino pridobila naziv certificirana nutricistka, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano. Poleg tega se ukvarjam tudi z radiestezijo, ki mi pomaga pri diagnosticiranju in svetovanju. Uporabljam še druge alternativne tehnike, ki mi omogočajo popolnejšo analizo telesa in duha. Svoja znanja in izkušnje nenehno izpopolnjujem, pripravljam različna predavanja, izobraževanja ter delavnice. Trenutno pa se izobražujem v šoli za bioterapevta karmične diagnostike. Vodijo me osebne izkušnje in resnična empatija do soljudi in živali.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here