Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

18 nasvetov kako se med prazniki ne zrediti?

Prazniki so čas, ko se radi poveselimo z bližnjimi. Ne pozabimo niti na daljne prijatelje, znance… Vsa druženja pa že tradicionalno spremljajo večje količine bolj kot ne nezdrave – (mastne, sladke in preslane) hrane in pijače. Kot pika na i je še pritisnil mraz in se nam ne ljubi ven iz toplih prostorov. Kilogrami se nam zato, če s to praznično hrano pretiravamo, lahko kaj hitro nakopičijo.

Za vse, ki to želite preprečiti, sem pripravila nekaj uporabnih nasvetov:

 1. Dan se naj začne z zajtrkom. Izberite ne sladek zajtrk, saj s tem vplivate na manjšo željo po sladki hrani, ki je je v tem času obilo. Zajtrk naj bo res zdrav, saj potrebujete močno bazo za dober začetek dneva.
 2. Obroke načrtujte vnaprej – na vsake tri ure, da preprečite napade lakote!
 3. Praznične hrane si nikakor ne odrekajte in se ne odpovedujte raznim pregreham.
 4. 8× JA za zelenjavo!
 5. Glavni atributi zelenjave so vlaknine, minerali in vitamini.
 6. Zlato pravilo, ki se ga držite je, da naj bo polovica krožnika zelenjave!
 7. Pred kosilom ali večerjo pojejte krožnik (ali dva) zelenjavne juhe (iz ne škrobnate zelenjave, s čim več vlaknin, npr. brokoli, cvetača, zelje, por …).
 8. V kolikor vam ne diši juha, si pripravite svežo solato iz sezonske zelenjave (brez stročnic in mastnih polivk).
 9. Še najboljša opcija je, da pojeste kuhano zelenjavo v kosih, ali pa surovo– z nožem in vilicami, saj z grizenjem svojim možganom daste signal za hranjenje, kar nato hitreje sproži signal sitosti.
 10. Če ste vi gostitelj pripravite zase in za svoje goste dovolj veliko izbiro zelenjavnih jedi. Kislo zelje in repa sta odlični shujševalni in hkrati okusni tradicionalni jedi.
 11. Napihnjenost, zadrževanje vode, zaprtost ali napenjanje – vse to je znak, da naše telo kliče po vitaminih in mineralih. Slednje porabi pri prebavi rafiniranih ogljikovih hidratov (bele moke, sladkorja), maščob, soli in druge nezdrave hrane. Da to preprečite, zaužijte čim več z vitamini bogate zelenjave in nesladkega sadja (npr. jagodičevje).
 12. Vlaknine iz zelenjave vas bodo nasitile, hkrati pa bodo pospešile vašo morda upočasnjeno prebavo, saj delujejo kot probiotiki in pospešujejo razrast koristne črevesne mikrobiote.
 13. Če si želite sladic, si jih privoščite namesto malice ali kosila – v malih porcijah, saj nikoli nismo lačni za tri kose potice; za željo je že en kos dovolj. Če pred tem pogrizljate kak korenček še toliko bolje. Kilogrami bodo zagotovo ostali nespremenjeni v primeru, da bo naslednji obrok pretežno (več kot 75 %) zelenjavni.
 14. Kaj pravite na bolj »zdravo alternativo« sladicam – sadje?
 15. Pripravite domače sladice iz polnovrednih sestavin. Polnovredne moke (prosena, ajdova, pirina, kokosova), oreščki, suho in sveže sadje in domači pridelki so osnovne in zdrave sestavine, ki jih uporabite pri pripravi. Del moke nadomestite s fižolom, sladkate lahko z zelo zrelimi bananami. Na našem portalu najdete veliko receptov za zdravo pripravo sladic.
 16. Zaužijte dovolj tekočine. Navadna voda iz pipe je več kot odlična in skoraj zastonj pijača. Da svoje telo oskrbite z minerali, lahko posežete po raznih nesladkanih čajih (še posebej zeliščnih, ki lahko blagodejno delujejo na prebavo). Prav tako je naravna mineralna voda dobra izbira.
 17. Čim več se gibajte! Privoščite si tek ali hitro hojo, sploh v času, ko malo posije sonce. S tem boste pospešili svoj metabolizem, izboljšala se vam bo volja, poleg tega pa boste zadostili dnevnim potrebam po vitaminu D, kar prinaša obilo zdravilnih učinkov.
 18. Po neprespani noči ali napornem dnevu si privoščite dovolj počitka, saj je ravno utrujenost pogosto razlog, da posegamo po nezdravi hrani in večjih količinah le-te.

Morda za konec še, da ne pozabite, da je čar praznikov preživljanje kvalitetnega časa z bližnjimi in da »kopičenje zalog z zimo« zagotovo ni potrebno. Pa brez skrbi, z malimi koraki lahko naredimo veliko, glavno je, da se hrani ne odpovedujemo in svojo prehrano uravnotežimo!

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja