Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Orehi – superživilo proti utrujenosti in depresiji

Orehi niso dobri le za v potico. So odličen in zdrav prigrizek. Zagotavljajo zdrave nenasičene maščobne kisline omega 3, vlaknine, veliko mineralov, predvsem mangana, kalija, kalcija, bakra, železa, cinka in selena. So bogat vir antioksidantov, polifenolov, vitaminov skupine B in beljakovin, zato so orehi hranljiv, zdrav, praktično popoln prigrizek.

Koristi uživanja orehov

Orehi nam koristijo pri ohranjanju zdravega in vitalnega organizma. Z njimi se lahko učinkovito borimo tudi proti stresu in depresiji, saj pozitivno vplivajo na naš živčni sistem, možgane, miselne funkcije, koncentracijo in razpoloženje. Ker vsebujejo aminokislino triptofan, ki v telesu sprošča hormon serotonin, imajo na nas sproščujoč in pomirjajoč učinek.

Redno uživanje orehov znižuje tveganje za pojav raka na dojkah in prostati, pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, boljšem spancu, lepši koži

Redno uživanje orehov pomaga k boljšemu razmerju med slabim in dobrim holesterolom in hkrati znižuje raven trigliceridov v krvi, zato so orehi odlična preventiva pred razvojem srčno-žilnih obolenj.

30 gramov zaužitih orehovih jedrc dnevno prispeva k ohranjanju elastičnosti krvnih žil.

Orehi namreč vsebujejo aminokislino arginin, ki spodbuja nastajanje dušikovega oksida.

Uživanje orehov nam lahko pomaga, da bo občutek sitosti trajal dlje. Pest orehov vsak dan za malico tako lahko prepreči razvoj sladkorne bolezni.

Hrana za možgane

Orehe je najbolje uživati surove, saj so takšni najkoristnejši za naše zdravje. Izogibanje orehom zaradi bojazni pred maščobami je popolnoma odveč, saj vsebujejo zdrave nenasičene maščobe, ki ne mašijo žil kot nasičene maščobe, zato jih le vključite v svoj jedilnik. Predvsem so koristni za vse, ki imate veliko miselnega dela. Lahko so odlična malica na delovnem mestu, saj nam pomagajo pri zbranosti. Odličen prigrizek so tudi za otroke in študente za lažje učenje in pred izpiti.

Energijska vrednost

Orehi so energijsko precej bogato živilo. V povprečju s 100 grami orehov vnesemo dobrih 600 kcal. Vsebujejo skoraj toliko beljakovin kot meso, veliko vlaknin, maščobe in manj ogljikovih hidratov. Najkoristnejši za zdravje naj bi bili po raziskavah navadni orehi, saj med vsemi oreščki vsebujejo več polinenasičenih maščobnih kislin, več alfalinolenske kisline (omega 3: kar 7 g na 100 g) in največ linolne kisline (omega 6). Ker obeh maščobnih kislin naše telo ne more tvoriti samo, sta pa nujno potrebni, ju moramo v telo vnesti s hrano, zato so orehi odličen način, kako povečati vnos teh zdravih maščob.

Kakšne orehe kupiti

Ko kupujete orehe, priporočam, da izberete ekološko pridelane, saj taki niso toplotno obdelani. Konvencionalni orehi so običajno obdelani s fungicidi, lupina pa je odebeljena z natrijevim hipokloritom zaradi lepšega videza. Preden jedrca kupite, jih poskusite, da niso žarka. Kupljene orehe čim prej porabite, saj na suhem ne zdržijo dolgo sveži. Hranjenje orehov se priporoča v steklenem kozarcu, vakuumski vrečki, lahko pa jih tudi zamrznete. Za pripravo potice priporočam, da kupite cele (ne mlete) orehe in jih nato sami doma zmeljete v mlinčku za kavo.

Orehi se odlično kombinirajo z večino suhega sadja. Za peko piškotov, peciv in drugih sladic jih posladkajte z narezanimi datlji, suhimi slivami, brusnicami, figami ali medom.

So nepogrešljiva sestavina za božično potico in zdrav zimski prigrizek, ki ponuja veliko več kot le dober okus. Najbolje jih je sicer uživati surove. Teknejo pa tudi v sladicah. Spodaj lahko kliknete na izbrano jed za podroben recept.

Ideje za vključitev orehov v sladke jedi:

Uživajte v prazničnih dneh, privoščite si vsak dan kakšen oreh, sladice pa pripravite brez rafiniranega sladkorja. Zamenjajte ga z medom, javorjevim sirupom, suhim sadjem, rožiči ali melaso. Takšne so bolj hranljive, okus pa bolj naraven in izrazit.

Naj vam prazniki prinesejo mir, ljubezen, zdravje in toplino.

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja