Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

6 koristi uživanja oreščkov

Ne glede na vaš tip prehranjevanja, je oreščke in semena enostavno ter koristno vključiti v prehrano. Na spošno vsebujejo veliko zdravih maščob, beljakovin, mineralov, vitaminov in vlaknin. Natančne vrednosti in hranila se razlikujejo od vrste do vrste, zato je najbolje upoštevati “pravilo” raznolikosti. Različne vrste semen in oreščkov lahko mešamo med sabo, ali pa v en obrok vključimo npr. orehe, v drugega pa sončnična semena.

Preverite, katerih 6 zdravstvenih koristi vam prinaša redno uživanje različnih semen in oreščkov!

Boljša prebava

Vlaknine uravnovesijo prebavo in vas nasitijo za dolgo časa. Vsi oreščki in semena vsebujejo več kot dovolj vlaknin, te pa poleg občutka sitosti tudi zmanjšajo absorpcijo maščob in pomagajo pri absorpciji drugih hranil.

Manj stresa in tesnobe

Brazilski oreščki vsebujejo mineral, imenovan selen. Selen vpodbuja metabolizem in nadzira hormone, hormonsko ravnovesje pa je ključ do dobrega počutja in uspešnega odzivanja na stres. Raziskave kažejo, da imajo osebe, ki se počutijo pod stresom alii majo depresijo, velikokrat pomanjkanje selena. Že nekaj brazilskih oreščkov bo pokrilo dnevne potrebe po selenu ter izboljšalo razpoloženje. Drugi oreščki, ki pomagajo pri tem, so indijski oreščki. Vsebujejo veliko triptofana, ki pomaga uravnovesiti kemične spojine v možganih ter med drugim omogoča boljši spanec in boljše razpoloženje.

Veliko beljakovin

Oreščki in semena vsebujejo relativno veliko beljakovin. Če se veliko ukvarjate s športom, boste hkrati tudi mimogrede pokurili kalorije, ki jih prinašajo oreščki, tako da gre na koncu za uravnotežen in zadovoljiv vir rastlinskih beljakovin. Številne raziskave kažejo, da ima izključno rastlinska prehrana veliko prednosti za zdravje srca in ožilja ter zmanjšuje tveganje za razvoj raka. Oreščki in semena še dodatno zmanjšujejo vnetja, vrednosti holesterola in simptome sladkorne bolezni.

Boljši imunski sistem

Za dober imunski sistem ni boljšega od zdrave prehrane, pomemben del te pa so poleg veliko sadja in zelenjave tudi oreščki in semena. H krepitvi imunskega sistema še posebej prispevajo z vitaminom C, vitamin E, cinkom in selenom. Cink ohranja stabilnost imunskega sistema; selen omogoča pravilno delovanje njegovih sestavnih delov; vitamin C poveča tvorbo protiteles, vitamin E pa deluje kot močan antioksidant, ki imunskemu sistema pomaga z nevtraizacijo škodljivih prostih radikalov. Najboljše izbire za imunski sistema: pistacije, orehi, mandlji, brazilski oreščki, lešniki, bučna semena in sezamova semena.

Manj osteoporoze

S staranjem se starajo tudi kosti v naših telesih in v starejših letih se možnost za zlom kosti bistveno poveča. Največkrat se v povezavi s preprečevanjem osteoporoze omenja mleko – pa ste vedeli, da so oreščki in semena prav tako odličen vir kalcija, fosforja, cinka, selena in bakra? Vsi ti minerali krepijo kosti in so ključnega pomena, ko se staramo. Hkrati skrbijo za zdrave zobe skozi celo življenje, zato redno uživajte chia semena, pekan orehe, sezamova semena in brazilske oreščke.

Boljše delovanje možganov

Ste že kdaj pomislili, da lahko nekaj oreščkov na dan izboljša vaše razmišljanje? Omega-3 maščobne kisline spodbujajo delovanje možganov in zmanjšujejo vnetja, kar v možgane prinese več kisika. Prehrana z dovolj oreščki in semeni izboljša koncentracijo in spomin.

Za omenjene pozitivne učinke je dovolj že manjša pest oreščkov na dan. Ne pozabite, da gre vseeno za kalorično živilo, zato predvsem v primeru prekomerne telesne teže z njimi ne pretiravajte (ali pa zmanjšajte vnos kalorij iz drugih virov). Zdrava porcija oreščkov ali semen je okrog 170 gramov – privoščite si jih kot prigrizek, v solatah, zajtrkih, smutijih in presnih sladicah.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja