Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Zakaj alkohol ni primerna osvežitev?

Presnova alkohola je nevarna za naše telo. Zaužit alkohol v nekaj minutah preide v krvni obtok, najprej skozi sluznico želodca, nato tankega črevesa. Hitreje prehajajo močnejše (žgane) pijače in gazirani napitki, za učinke alkohola pa so najbolj dovzetni prav možgani, hitreje v primeru pitja na prazen želodec. Sledi občutek omotice in motene koordinacije gibanja.

Če zaužijemo manjše količine alkohola, poteka sprotna presnova v jetrih brez večjih težav. Jetra odraslega, težkega 70 kg, v eni uri razgradijo in odstranijo do 10 g alkohola, kolikor ga je v 1 enoti alkoholne pijače. Večje količine alkohola preobremenijo jetra, ki ne zmorejo tvoriti dovolj encima alkohol dehidrogenaze – encima za presnovo alkohola. Alkohol povzroča uničenje jetrnih celic – hepatocit. 5 enot alkohola telo presnavlja vsaj 5 ur, tega procesa pa ni mogoče pospešiti niti s pitjem črne kave, večjih količin vode ali hladno prho. 90 % alkohola se izloči s presnovki iz ledvic, 8 % z izdihanim zrakom, 2 % z znojenjem. Moški, težje in višje osebe presnavljajo alkohol hitreje v primerjavi z ženskami in lažjimi moškimi nizke rasti.

PRIMERJAVA

Energijska vrednost

Alkohol ima višjo energijsko vrednost kot beljakovine in ogljikovi hidrati.

1 g alkohola = 7 kcal/29,29 kJ

1 g ogljikovih hidratov in beljakovin = 4 kcal/16,74 kJ

1 g maščob = 9 kcal/37,67 kJ

Tabela: Okvirne energijske vrednosti alkoholnih pijač

Belo vino, penina (1 dl) 85 kcal/355 kJ
Rdeče vino (1 dl) 80 kcal/334 kJ
Pivo (250 ml) 112 kcal/469 kJ
Likerji (0,5 dl) 125 kcal/523 kJ
Žganje, vodka (0,5 cl) Približno 115 kcal/481 kJ
Gin tonik 171 kcal/715 kJ
Koktejli

Sex on the beach
Capirinha
Mojito
Margarita

 

322 kcal/1347 kJ
263 kcal/1100 kJ
217 kcal/908 kJ
170 kcal/711 kJ

Alkohol je vir »praznih kalorij«. Se od alkohola najeste? Lačni postanete, drži? Kos slastne torte ali barvit koktejl – po energijski vrednosti sta enaka. Kateremu od navedenih pa se lažje odpoveste?

Vzrok za »mačka«

Do »mačka«, kot pogovorno rečemo nenadni utrujenosti dan po prevelikem uživanju alkohola, pride iz dveh razlogov – prvi je dehidracija, drugi neučinkovita presnova alkohola.

macek_alkohol

Zaradi dehidracije se naslednji dan zmanjša storilnost. Že majhna izguba vode lahko omaje storilnost do 20 %. Poleg vode se zaradi uživanja alkohola iz telesa izločijo soli, kalij, magnezij in glukoza. Te snovi so nujne za dobro in učinkovito delovanje vsake celice, še posebej možganov. Dehidracija povzroči večjo dovzetnost za glavobol.

Uživanje alkohola lahko vpliva na raven serotonina ter drugih kemičnih prenašalcev v možganih. Serotonin je odgovoren za dobro počutje in pitje alkohola še posebej tedaj, ko smo slabe volje in nas prežemajo črne misli, povečuje pa stres in tesnobo, namesto da bi ju, kot morda pričakujete, zniževalo.

Obstajajo študije o tem, da naj bi zmerno redno pitje vina zniževalo tveganje za koronarno bolezen srca, a velja poudariti, da je velika možnost neželenega učinka zaradi pretiravanja z alkoholom in možnega razvoja odvisnosti ter pridruženih težav. Na manjšo možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni učinkoviteje vplivamo z z antioksidanti bogato hrano, gibanjem, opustitvijo kajenja ter drugih razvad.

Ženske in alkohol

Alkohol se razporedi po telesnih tekočinah. Ženske torej hitreje čutimo učinke alkohola, saj voda in kri predstavljata manjši odstotek teže kot pri moških. Ženske smo lažje in nižje, hkrati pa imamo nižjo sposobnost presnove alkohola zaradi nižje vsebnosti encima alkohol dehidrogenaze v jetrih. Na večjo dovzetnost za alkohol vplivajo hormoni. V času pred menstruacijo enaka količina povzroči močnejši učinek. Kontracepcija in zdravila z estrogenom upočasnijo odstranjevanje alkohola iz telesa. Pri ženskah se odvisnost od alkohola razvije hitreje kot pri moških.

Zdrava odrasla ženska, ki ni noseča in ne doji dnevno, lahko »varno« spije do 10 g alkohola oz. 1 enoto. To je 7 enot na teden. Ob eni priložnosti največ 3, da se še izogne opitosti, v tem primeru naj ne vozi. Enaka priporočila veljajo za vse ljudi po 65. letu starosti zaradi upada deleža vode, upočasnjene presnove in posledično večje občutljivosti na alkohol.

1 enota alkoholne pijače = 10 g čistega alkohola. To pomeni 1 dl vina, 2,5 dl piva, 0,3 cl žgane pijače ali 0,5 l lahkega piva.

Moški

Dnevno dopustna količina alkohola za zdravega odraslega moškega je 20 g alkohola oz. 2. enoti. Na teden je to 14 enot alkohola, zaužitega ob različnih priložnostih, ne v enem večeru. Enkratno zaužitje do 5 enot naj še ne bi povzročilo stanja omotice, vožnja pa se v tem primeru odsvetuje.

Posledice in priporočila

Uživanje alkohola zmoti absorpcijo hranil in povzroča slabokrvnost ter pomanjkanje določenih hranil, predvsem vitaminov skupine B.

Pretiravanje z alkoholom izprazni telesne zaloge vitamina C, ki pomembno znižuje z alkoholom povzročeni oksidativni stres v hepatocitah. Če vas zvečer čaka druženje ob kapljici alkohola, čez dan uživajte več hrane, bogate s tem vitaminom (peteršilj, paprika, sadje…).

Ključna je tudi vloga magnezija. Pomanjkanje magnezija je pogostejše v primerjavi z vitaminom C, vnos katerega načeloma ni problematičen. Magnezij deluje protivnetno in tako omili »mačka«. Čez dan oz. pred uživanjem alkohola uživajte hrano, bogato z magnezijem (surov kakav, mandlji, fige, cela žitna zrna).

Vitamini kompleksa B – sodelujejo pri odstranjevanju alkohola iz telesa, zato se z njim tudi izločijo. Polnozrnata žita, stročnice, gobe, kvas so bogati z njimi.

Ob vinu vedno voda!

vodaPitje vode omili neželene učinke alkohola. Preden greste spat, je dobrodošlo, da spijete kokosovo vodo (ne mleko), bogato z elektroliti, ki blaži jutranje slabo počutje.

Med uživanjem alkohola pojejte nekaj malega, saj ta upočasni njegovo absorpcijo. Primeren prigrizek je sir, iz Mediterana pa izvira modrost, da naj bi za preprečenje mačka pred pitjem alkohola zaužili žlico olivnega olja.

olivnoolje

Domači recept

Da omilimo težave, ki jih je povzročilo pretiravanje z alkoholom, je primerna bistra juha z malo zakuhe. Povrne nam tekočino skupaj z elektroliti, ki smo jih izgubili zaradi dehidracije.

Če vam juha ne tekne, je primeren obrok banana z arašidovim maslom. Banana je bogata s kalijem, maslo pa ima dodano sol ter je bogato z maščobo, ki jo v tem primeru še kako potrebujemo za tvorbo energije.

banana_arasidovo_maslo

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja