Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Zakaj so probiotiki vedno bolj »popularni«?

Današnji način prehranjevanja, ko pogosto zaužijemo preveč predelane in procesirane hrane, prizadene naš prebavni sistem. V telo vnesemo preveč telesu nepoznanih snovi oziroma v previsokih koncentracijah. Še posebej je problem sladkor, ki se mu danes le s težavo izognemo, saj ga živilska industrija stavi vsepovsod. Sladkor je hrana za slabe bakterije, ki se posledično v prevelikem številu naselijo v našem črevesju in nam delajo preglavice. S probiotiki si lahko pomagamo, da našemu črevesju povrnemo moč in vitalnost, da z njimi vnesemo v organizem še kako potrebne koristne bakterije, ki nato poskrbijo, da se zaužita hrana učinkovito prebavi, mi pa se ob tem počutimo bolj zdrave in polne energije.

Kaj so probiotiki?

Probiotiki oziroma probiotične bakterije so po definiciji WHO (svetovna zdravstvena organizacija) vsi živi mikroorganizmi (bakterije in kvasovke), ki imajo, če so zaužiti v zadostni količini, ugoden vpliv na zdravje gostitelja. Navadno ob besedi bakterije pomislimo na nekaj, kar povzroča bolezni, toda naše telo je pravzaprav polno bakterij, tako dobrih kot slabih, in probiotiki so tiste »dobre« oziroma koristne bakterije, ki vzdržujejo naše črevesje zdravo. Naravno so prisotni v človeškem prebavnem traktu, najdemo pa jih tudi v hrani in v raznih prehranskih dopolnilih. Probiotiki preprečijo rast slabih baterij, zagotavljajo dobro prebavo, odstranjujejo toksine iz telesa in okrepijo naš imunski sistem.

Kako probiotiki delujejo?

Kar 60 – 70 % našega imunskega sistema se nahaja gastrointestinalnem traktu, s čimer se borimo proti virusom, bakterijam in drugim škodljivim snovem, ki vstopijo v naše telo.

Normalen človeški prebavni trakt vsebuje okrog 400 različnih tipov probiotičnih bakterij. Vsaka vrsta probiotičnih bakterij ali kvasovk ima neko specifično delovanje in za vsako posebej se izvajajo študije, na podlagi katerih se potem določi način delovanja in učinkovitost. Vzdrževanje večjega števila dobrih bakterij in nizkega števila slabih je bistveno, če želimo ostati zdravi. V telo jih lahko vnesemo s hrano ali z jemanjem določenih prehranskih dopolnil. Prednost jemanja probiotikov v obliki prehranskih dopolnil je ta, da v organizem vnesemo več milijonov bakterijskih kultur na enkrat. Kot vemo, je okolje v našem želodcu izredno kislo in zaradi tega tudi zelo neugodno za preživetje in rast bakterij. Veliko bakterij, ki jih vnesemo v telo, torej v želodcu niti ne preživi, zato je številčnost probiotičnih bakterij bistvena. Tiste bakterijske kulture, ki v gastrointestinalnem traktu preživijo, lahko šele začnejo opravljati svojo nalogo. Pritrdijo se na stene prebavnega trakta in se začnejo razmnoževati – kolonizirati. Takrat pripomorejo pri boljši prebavi in pri absorpciji hranil, mineralov, vitaminov in odstranjevanju toksinov iz telesa.

Kako izbrati ustrezen probiotik?

Pri izbiri prehranskega dopolnila moramo biti pozorni na to, da resnično izberemo kakovosten izdelek s preverjenim delovanjem. Probiotike lahko uživamo v obliki kapsul ali prahu. Obstajajo tudi probiotiki v tekočini, vendar ti niso tako učinkoviti, saj so probiotiki v tekočem okolju nestabilni in je njihov dejanski vnos vprašljiv. Podatki, ki jih preverimo na embalaži in jih mora vsebovati vsak dober probiotik, so:

  • podatek o rodu, vrsti in sevu bakterije, torej npr. Lactobacillus acidophilus DDS-1;
  • številčnost bakterij v eni kapsuli;
  • navodila za uporabo.

Primer kvalitetnega probiotika je zagotovo večkrat nagrajeni Viridian, ki ima na vseh izdelkih opravljene klinične študije. Več o konkretnih probiotikih in terapiji, kako jo izvajati pa si lahko preberete v nadaljevanju članka tukaj: Prvo srečanje s probiotiki

Preberite tudi o tem zakaj probiotični jogurti niso primerna izbira.

Delite naprej ...
Lucija Bratina
Lucija Bratina

Lucija Bratina, magistra inženirka prehrane. Mlada mamica, ki pomaga s svojimi nasveti predvsem nosečnicam in mladim mamicam po porodu z nasveti o zdravi prehrani v času dojenja.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja