Košarica

V košarici ni izdelkov.

Ali so probiotični jogurti res tako zdravi za našo prebavo?

Ste ljubitelji jogurtov? Uživate probiotične jogurte, ker naj bi bili dobri za prebavo?

Kaj bo hitreje okrepilo našo črevesno floro, jogurti ali probiotiki v obliki prehranskih dopolnil?

Kljub zakonodaji, ki prepoveduje, da bi se živila oglaševala kot zdravila, smo vsak dan priča kršitvam v oglasnih sporočilih za jogurte. S spretnimi besednimi igrami in pol-trditvami dosežejo, da skoraj vsak drugi Slovenec meni, da bo veliko naredil za svojo imunost, če bo užival posebne jogurtne pripravke

Ali vam bo probiotični jogurt res pomagal pri prebavi?

probioticni_jogurti

Pri projektu Skupaj za zdravje človeka in narave so za mnenje o razliki med probiotiki v jogurtih in probiotičnih prehranskih dopolnilih povprašali kar inštitut Rosell v Franciji.

Prva razlika je v količini sevov. V probiotičnih jogurtih jih je v povprečju pol milijona. Nekateri dosežejo tudi nekaj sto milijonov, komercialno najbolj prodajani pa se sicer ponašajo z veliko količino sevov, vendar praviloma gre za seve, ki se v telesu ne zadržijo, zato trajno ne prispevajo k obnovi črevesne flore. Poleg tega pri izdelkih, ki so jih popisovali na naših prodajnih mestih, niti na enem niso našli zapisane količine sevov, ki jo zagotavljajo.

V kakovostnih probiotikih, ki jih kupujemo kot prehranska dopolnila, pa se število sevov meri v milijardah. Razlika je torej v povprečju dve do tri ničle, kar pomeni, da bi morali zaužiti 100 do 1000 povprečnih jogurtov za en odmerek dobrega probiotika v vrečki, kapsulah ali ampulah.

probiotiki

Druga pomanjkljivost je, da se število probiotičnih bakterij v jogurtnih napitkih močno zmanjšuje, ko se približujejo izteku roka uporabnosti. Sevi v kakovostnih prehranskih dopolnilih so v liofilizirani obliki, kar pomeni, da so zavarovani in se bodo aktivirali šele, ko bodo prišli v črevesje. Število sevov, ki ga navajajo proizvajalci registriranih prehranskih dopolnil, pa mora biti aktivno tudi na zadnji dan roka, ki praviloma znaša dve leti.

Ker so skoraj vsi jogurti na našem trgu iz homogeniziranega mleka (proizvajalci to praviloma zamolčijo), telesu vzamejo več kalcija, kot ga vsebujejo, in bodo zato prispevali k dodatnemu zakisanju telesa. Če imate diarejo ali druge težave s prebavili, jih fermentirani mlečni napitki lahko še povečajo.

Za toliko denarja, kolikor ga odštejete za povprečen jogurt, boste lahko zaužili celotno dnevno priporočeno količino probiotikov v obliki prehranskih dopolnil.

Verjetno smo vas prepričali, da po dobre probiotike namesto v samopostrežno raje zavijte v lekarno ali specializirane prodajalne.

viridian

Če se želite posvetovati o kvalitetni izbiri probiotikov (več o izbiri kvalitetnih probiotikov blagovne znamke Viridian najdete tukaj), lahko pokličete v specializirano spletno trgovino z zdravo prehrano in prehranskimi dopolnili Superhrana na tel.:  040 525 583 vsak delavnik med 9:00 in 16:00 uro.

O tem kako izbrati pravi probiotik pa smo pisali prejšnjič – članek lahko najdete tukaj.

Če se prvič srečujete z izbiro probiotika, svetujemo članek: Prvo srečanje s probiotiki – kako vedeti kateri je primeren?

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja