Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Zavetišče za konje AA ZERO

Ganljiva zgodba srčnih ljudi blizu slovenske meje o reševanju čudovitih živali – konjev.

Za pse in mačke obstaja veliko zavetišč, medtem ko odsluženi ali zanemarjeni konji nimajo najsvetlejše prihodnosti in najpogosteje končajo za meso. Ko je v zavetišču za konje konec lanskega decembra uničujoči potres na njihovi prejšnji lokaciji v Petrinji uničil vse štale, dež pa je uničil vse zaloge sena, so konje po hitrem postopku evakuirali od tam in jih preselili na idilično območje, tik ob slovensko-hrvaško mejo v bližini Dobove (Brežic).

Njihova zgodba je objavljena v prvi osebi, saj želimo, da bralci začutite njihov način delovanja in če vas pokliče, vas prosimo za podporo njihovemu zavetišču in s tem postanete boter eni od živali.

zavetisce-za-konje-zero-2

Zasebni projekt zavetišča za konje, ki ga je s sodelavci in donatorji začel in ga vodi Viktor Drago, je del širše zgodbe o zaščiti živali, s katero imamo izkušnje že od prej, saj delujemo pod okriljem zavoda Prijatelji životinja i prirode iz Čakovca na Hrvaškem.

Projekt smo zagnali leta 2019, saj smo opazili, da obstaja veliko zavetišč za pse in mačke, medtem ko odsluženi ali zanemarjeni konji nimajo najsvetlejše prihodnosti in najpogosteje končajo za meso.

Ko nam je konec decembra 2020 uničujoči potres, na naši prejšnji lokaciji v Petrinji, uničil vse štale ter je dež uničil vso zalogo sena, smo konje po hitrem postopku evakuirali in jih preselili na idilično območje, blizu slovensko-hrvaške meje v bližini Dobove.

zavetisce-za-konje-zero-3

Kadi, Jurka in Zero, po katerem se imenuje naše zavetišče, so na novo lokacijo prispeli prvi. Sredi snežnega meteža smo jim naredili prvi improvizirani hlev in hkrati organizirali prevoz še dveh lipicank – velikanke in sedaj že stare manekenke Batoste ter breje Gaetane, ki smo jih namestili na bližnje posestvo s prekrasnim dvorcem.

Naše zavetišče je imelo iz dneva v dan več živali. Pridružila sta še dva konja, Rea in podhranjeni Princ ter debelušni vietnamski svinji Mitzy in Črna. Aprila smo v oskrbo vzeli še dva dodatna lipicanca; 25 letno babico Vero in firbčno-družabnega Vilija ter celo mlado lisičko Greto, kateri je mamo povozil avto.

zavetisce-za-konje-zero-4

V povprečju se v naši oskrbi nahaja 10 konj, saj nekateri z našo pomočjo najdejo tudi nov dom. Večinoma gre za »odpisane« konje, ki so obsojeni na klavnico, za zanemarjene, zlorabljene ali odslužene živali, katerim želimo zagotoviti lep preostanek življenja ter vsaj osnovne življenjske pogoje in ljubezen, ki si jo vsaka žival zasluži.

Naš drugačen pristop pri delu s konji (ter ostalimi živalmi v zavetišču) temelji na komunikaciji človek – konj, a hkrati ni povezan z jahanjem ali njihovo uporabo za kakršnokoli obliko človekovih potreb razen spoznavanja teh čudovitih živali.

zavetisce-za-konje-zero-5


Toda samo rešiti živali pred klavnico, zanemarjanjem, zlorabljanjem ali izkoriščanjem je le prvi korak, kateremu sledi tisoče drugih, enako pomembnih korakov, na katere večina »internet bojevnikov za pravice živali« niti ne pomisli.

Ko je žival enkrat rešena, jo je potrebno namestiti, jo hraniti, ji redno čistiti ter skrbeti za njeno zdravje in dobro počutje.

Delo z njimi je užitek, saj vse vračajo z ljubeznijo in hvaležnostjo, a potrebno je prevzeti na sebe ogromno odgovornost in obveznost, ki zahteva predanost celega človeka, vse dni v tednu, cel dan, saj to niso divje živali, ki so prepuščene same sebi.

Da je za vse te živali ter skupno še okoli 30 mačk, psov in kokoši, dobro poskrbljeno, skrbiva Viktor Drago in Jure Ahačič s pomočjo prostovoljcev.

Ker zavetišče financiramo izključno iz lastnih sredstev in donacij, vas vabimo, da postanete partner našega projekta ter postanete boter enemu izmed naših konj, svinj ali lisici.

Batosta, Gaetana, Vili, Vera, Jurka, Kadi, Zero, Princ, Rea, Crna, Mitzy in Greta iščejo vsak svojega botra!

zavetisce-za-konje-zero-6

Zavetišče se nahaja na Hrvaškem, le 10 minut vožnje od Brežic, na slikoviti podeželski lokaciji, ki živalim zagotavlja mir, zunaj gostega naselja.

Za donatorje – botre – je en dan v tednu, po predhodnem dogovoru, odprta tudi možnost obiska zavetišča ter dela z živalmi.

zavetisce-za-konje-zero-7

Enkratne donacije v EUR ali HRK lahko nakažete na:

ZEU Prijatelji životinja i prirode
Namen: projekt AA Zero
IBAN: HR56 2340 0091 5111 1265 4
V. Nazora 56 – Mihovljan
40000 Čakovec
Hrvaška

Tedenske ali mesečne donacije pa lahko s pomočjo Paypala kot trajnik nastavite na spodnji povezavi: https://donorbox.org/zeu-prijatelji-zivotinja-i-prirode

zavetisce-za-konje-zero-8

Skrbniki konj in ostalih živali iz Zavetišča AA Zero se vam za vsako donacijo iz srca zahvaljujejo.

Več njihovih slik in tudi video vsebine lahko spremljate na njihovi Facebook strani AA Zero – Utočišće za konje.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja