Košarica

V košarici ni izdelkov.

Zakaj nabirati borovnice + recepti

Sezona borovnic je! V Sloveniji imamo veliko srečo, da so jih gozdovi poleti vse polni – eno najboljših superživil nam tako raste pred nosom. Gre za enega najbolj zdravih in koristnih sadežev, kar jih lahko najdemo v tem času, zdravju koristno pa je tudi njihovo nabiranje. Ni ga čez izlet v naravo, med katerim se borovnic najemo kar sproti, na poti nazaj pa jih naberemo še polno posodo za domov.

borovnice

Neverjetno hranljive

Borovnice vsebujejo zelo malo kalorij (manj kot 60 na 100 gramov!), hkrati pa so polne hranil. Iz tega razloga veljajo za eno hranljivo najbolj koncentriranih živil in so izjemno koristne že v majhnih količinah. Sveže borovnice najbolj izstopajo po svoji visoki vsebnosti antioksidantov, ki zavirajo tvorbo prostih radikalov in preprečujejo številne sodobne bolezni. Morda niste vedeli, da prihaja najboljša zaščita pred soncem prav od znotraj – veliko antioksidantov v prehrani spodbuja naravno porjavitev in ščiti pred opeklinami, zato si poleti privoščimo veliko borovnic!

Borovnice poleg antioksidantov vsebujejo veliko vitamina C, vitamine B skupine (z izjemo vitamina B12), vitamin E, vitamin K in manjše količine ostalih. Od mineralov so bogate z železom in mangan, vsebujejo pa tudi kalij in magnezij. Tu so še vlaknine, ki poskrbijo za dobro prebavo.

Kdaj in kje jih nabiramo

Pri nas zorijo gozdne borovnice od julija pa vse do poznega septembra, odvisno od nadmorske višine. Najdemo jih v listnatih gozdovih s kislo prstjo in relativno veliko vlage. Najprej začnejo zoreti nižje, najdlje pa sezona traja v hribih in gorah (super priložnost za gorske pohode, s katerih se vrnemo modri okrog ust).

Več časa so nam na voljo gojene ameriške borovnice, ki so prav tako okusne in hranljive, a vsebujejo nekoliko manj mineralov kot divje gozdne (ker rastejo v hranilno revnejši prsti kot gozdne).

Kadar borovnice niso v sezoni, si lahko privoščimo zamrznjene, še več hranil pa ohranijo borovnice v prahu.

Ideje za uporabo

Borovnic je škoda za kaj drugega kot za uživanje svežih. Vsem znan, najbolj enostaven in hkrati najbolj zdrav recept je, da jih samo sladkamo po potrebi in si privoščimo veliko skodelico. Namesto klasičnega belega sladkorja uporabimo bolj hranljivo naravno sladilo, kot so kokosov sladkor, agavin sirup ali stevia.

Borovnice so odlične tudi v smutijih, kosmičih, zmiksane z banano ali uporabljene v presni sladici. Ponujamo vam še nekaj zdravih idej – vse so brez mleka, jajc, rafiniranega sladkorja in glutena:

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja