Nutricionistka Mojca pravi, da bomo veliko storili že z naslednjimi spremembami:

1. Zjutraj, ko se zbudite, spijte tri decilitre tople vode. Notri lahko iztisnete tudi malo soka limone, če želite. To je osnova. S tem telesu vrnemo vodo, ki smo jo čez noč izgubili.

2. Naslednja taka stvar so redni obroki. Tri do šest obrokov na dan – za začetek to ni pomembno, le da so redni in da je vmes časovni razmik. Lahko si pomagate tudi z opomnikom na telefonu, da ne pozabite. Priporoča, da so obroki vsak dan ob približno enakem času.

3. Poskrbite, da je na krožniku polovica od vse hrane, zelenjava. Če v en obrok zelenjava ne paše, na primer sladki cmoki, pač v naslednji obrok vključiš večinoma zelenjavo. Lahko razmišljamo tudi tako, da v celotnem dnevu pol naše hrane predstavlja zelenjava. V poletnem času je najbolje pojesti čimveč surove (presne) zelenjave.

4. Morda še glede večerje: če ljudje ne želijo shujšati, naj jejo toplo, lahko prebavljivo hrano. Se pravi ne solate s piščancem, kot je priporočljivo za ljudi na dieti, morda bolje kakšna topla zelenjavna juha, lahko z riževimi rezanci, ali pa proseno kašo.

5. Sezonska in lokalna hrana: če je le mogoče, jemo sezonsko in lokalno, jemo sveže, tisto, kar imamo na vrtu.

6. Smutiji so v redu, ampak hrano je vedno bolje žvečiti. Če žvečimo, se bolj zavedamo, da smo nekaj pojedli. Zato tudi manj prenajedanja.

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

enajst − 8 =