Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

14 živil za razstrupljanje jeter

Jetra so vitalni organ, ki opravlja cel kup različnih nalog. Odstranjajo toksične snovi iz krvi, sodelujejo pri sintezi beljakovin, shranjujejo energijo, ustvarjajo holesterol, sodelujejo pri tvorbi hemoglobina, vplivajo na delovanje imunskega sistema in sodelujejo pri prebavi. Čeprav tehtajo samo nekaj več kot 1 kilogram, so jetra izjemno pomemben organ, ki ves čas dela za normalno funkcioniranje telesa.

Kri v jetra prihaja iz dveh virov:

kot oksigenirana (s kisikom zasičena) kri iz srca in kot deoksigenirana kri iz prebavil. Oba vira krvi se v jetrih združita, filtrirata in nadzorovano nadaljujeta svojo pot. Toksine in škodljive snovi vsrkajo jetrne celice in jih pretvorijo v bolj varne snovi. Te se nato bodisi vrnejo nazaj v krvni obtok bodisi pristanejo v prebavilih in se izločijo iz telesa. Tudi zdravila se pretvarjajo v jetrih, kjer se razgradijo na uporabne delce in odpadne snovi.

Jetrne celice različne aminokisline, ki jih vsrkajo iz krvnega obtoka, uporabijo za sintezo različnih beljakovin.

Te nato sprostijo nazaj v krvni obtok in potujejo tja, kjer jih potrebujemo. Maščobe in sladkorji se v jetrih prav tako spremenijo v holesterol, ki pomaga prenašati energijo in nekatere vitamin po telesu. V jetrih se kopičita železo, ki sodeluje pri transportu kisika do celic, in glikogen, ki predstavlja dodatno zalogo energije. Jetra poleg vsega tega proizvajajo žolč, ki se sprošča v prebavila in omogoča prebavo maščob.

V jetrih se v vsakem trenutku nahaja okrog 13 odstotkov telesne zaloge krvi. Naša jetra dan za dnem opravljajo več kot 5000 biokemijskih funkcij.

Ves čas delajo brez prestanka, zato so še kako vesela, če jim delo olajšamo in jim privoščimo počitek.

Kako? S prehrano! Sodobna prehrana je za jetra izjemno naporna. Pesticidi, herbicidi, konzervansi, umetne arome in barvila, druge kemikalije, rafinirani sladkor in veliko maščobe – vse to iz naše hrane lahko jetra obremeni tako zelo, da niso več kos svojim nalogam. Okoljsko onesnaženje in kronični stres stvar le še poslabšata.

Pomlad je idealen čas za razstrupljanje jeter.

Izberimo si nekaj dni (za začetek na primer 3 ali 5) in v teh dneh ne uživajmo procesirane hrane, maščob, živalskih beljakovin in rafiniranih sladkorjev. Jejmo samo sveže sadje in zelenjavo, da pospešimo čiščenje jeter in jim privoščimo počitek. Pomagajo tudi sveže stisnjeni sokovi, še posebej če si privoščite post z zelenimi sokovi (o njegovih koristih lahko berete v tem prispevku).

Če se le da, izbirajte ekološka živila, v razstrupljevalnih dneh pa se osredotočite na naslednja živila:

Česen, čebula, por

Vsi vsebujejo selen in posebne žveplene snovi, ki jetrom pomagajo pri izločanju toksinov in odvečne maščobe. Krepijo tudi imunski sistem ter varujejo proti bakterijam, virusom in glivicam.

Jabolka

Jabolka vsebujejo pektin, vlaknino, ki se v prebavilih veže na težke kovine. Tako se te strupene snovi lažje izločijo iz telesa še preden bi se lahko vsrkale v krvni obtok in potovale v jetra. Na ta način jetrom močno olajšamo njihovo delo.

Artičoka

Artičoke pospešijo izločanje žolča, ta pa pomaga pri prebavi maščob in iz jeter odplavlja toksine, odvečne maščobe in odpadne snovi. Artičoko lahko uživate tudi v obliki brezalkoholnih kapljic. V takšni obliki jo lahko uživamo vsakodnevno v vodi ali čaju. Pripomogla bo k vzdrževanju normalnega nivoja maščob v krvi, k delovanju prebavil v primeru slabosti, občutka polnosti in napenjanja, k delovanju jeter in razstrupljanju. Ima tudi vlogo pri ohranjanju telesne teže. Lahko prispeva k znižanju nivoja maščob v krvi.

Avokado

Avokado je poln zdravih maščob, vitaminov in mineralov. Telo spodbuja k tvorbi glutationa, ki iz jeter odstranjuje težke kovine, okoljska onesnažila in toksine.

Rdeča pesa

Polna beta karotena in antioksidantov je rdeča pesa odlična za čiščenje toksinov in prostih radikalov. Vsebuje tudi betain, ki jetra spodbuja k izločanju toksinov, in pektin, ki v prebavilih veže toksine in preprečuje, da bi se ti vsrkali v kri.

Brokoli in cvetača

Tako kot druge križnice (na primer zelje in brstični ohrovt) tudi cvetača in brokoli vsebujeta snovi, ki nevtralizirajo številne toksine. Vsebujeta tudi glukozinate, ki pospešijo tvorbo encimov v jetrih in tako olajšajo izločanje rakotvornih snovi in toksinov.

Korenje

Tako kot rdeča pesa vsebuje tudi korenje veliko beta karotena, ki nevtralizira proste radikale in preprečuje poškodbe jetrnih celic.

Citrusi (Limona, limeta, grenivka)

Vsi citrusi so bogati z vitaminom C, s pomočjo katerega postanejo toksini vodotopne snovi in se lažje izločijo iz telesa. Poleg tega citrusi spodbujajo tvorbo žolča, kar še dodatno spodbudi čiščenje telesa in jeter.

Zelenolistna zelenjava

Zelenje je polno hranil in antioksidantov. Klorofil zmanjša škodljivi vpliv toksinov na jetra, ker z njimi reagirajo med prebavo. Redno uživanje grenke zelenolistne zelenjave, kot so regrat, endivija, kodrolistni ohrovt, rukola ali listi gorčice, spodbuja izločanje žolča.

 

Olivno olje

Hladno stiskana ekološka olja, na primer olivno, kokosovo ali konopljino olje, lahko spodbudijo izločanje tistih toksinov, ki so topni v maščobi in ne v vodi. Kljub temu jih uporabljajte zmerno, ker so vsa olja izjemno kalorična in jetra za njihovo presnovo trdo delajo.

Kurkuma

Ta začimba (ki je tudi sestavni del curry začimbne mešanice) spodbuja izločanje razstrupljevalnih encimov v jetrih. Hkrati zmanjšuje vrednosti slabega holesterola in je tudi močan antioksidant, ki onesposobi rakotvorne snovi. Odlična je v obliki napitka kurkumin latte, ki ga lahko pripravite s toplim rastlinskim mlekom (recept tukaj).

Orehi

Še eno živilo, ki tako kot avokado vsebuje cel kup zdravih maščob. Orehi so tudi dober vir arginina, s katerim jetra odstranjujejo amoniak. Z njimi zaužijemo veliko glutationa, ki prispeva k odstranjevanju škodljivih snovi iz jeter.

Polnozrnata žita

Polnozrnate žitarice so bogate z vitamini B skupine, ki izboljšajo delovanje jeter in metabolizem maščob. Izbirajte zdrava polnozrnata žita, najbolje namočena, nakaljena ali fermentirana. Ko razstrupljate jetra, se izogibajte beli moki, testeninam, rižu in krompirju.

Voda

Čista voda je ključna za vse telesne procese, še posebej pa za odplavljanje toksinov iz telesa. Voda pomaga ledvicam pri odstranjevanju vseh tistih snovi, ki so jih jetra predelala in “zapakirala” za pot iz organizma. Vedno je dobra ideja podpreti vse organe, ki sodelujejo pri razstrupljanju telesa – med njimi so poleg jeter najbolj pomembna ledvica in koža. S čisto vodo, svežim sadjem in zelenjavo ter sokovi lahko zanje naredimo čudeže! Izogibajte se procesiranim sokovom in gaziranim pijačam.

Pri razstrupljanju jeter si lahko pomagate tudi s pegastim badljem (glavna sestavina v pegastem badlju silimarin, je bila obsežno raziskovana in velja za eno najbolj učinkovitih sestavin za zaščito jeter). Uživajte sveže zelene sokove in smutije z regratom, koprivami, peteršiljem, ki jim poleg ene vrste sadja lahko dodate alge chlorello, spirulino ali bogato superživilo moringa, izredno pomembno pa je tudi ohranjanje zdravja črevesja, zato ne pozabite na kvalitetne probiotike.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja