Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Kako se čez zimo ne zrediti

V zimskem času je tako pogosto, da se nas primeta kakšen odvečen kilogram ali dva, da se mnogi s tem sprijaznijo že vnaprej (“po novem letu začnem”, saj poznate, ane?). Pa ni treba! Tudi čez zimo in njene praznike lahko ohranjamo svojo idealno telesno težo.

Kaj je razlog za zimsko pridobitev kilogramov?

Eden izmed razlogov je zagotovo, da pozimi več časa preživimo na fotelju in pred televizorjem namesto v parku ali na plaži. S spremembo urnika in aktivnosti se izgubi nekaj motivacije za telovadbo in kmalu se znajdemo v stanju, ko se kar malo zapustimo. Nekatere osebe občutijo tudi močno hlepenje po sladki in mastni hrani, kar na dan zlahka doda tudi po 800 dodatnih kalorij. Hladno zimsko vreme še upočasni metabolizem, nove maščobne blazinice pa se skrijejo pod številne plasti oblačil. Čeprav ima povišanje telesne teže svoj izvor delno tudi v biologiji, ga v bistvu sproža naša lastna volja. V zimskih mesecih običajno jemo več zaradi dolgočasja ali blage depresije kot pa zaradi dejanske lakote.

Praznična hrana je na žalost izjemno kalorična, ker je ocvrta, procesirana, polna maščob in sladkorjev – za povrh vsega je povsod okrog nas. Morda vas bo opogumil podatek, da samo 100 manj zazužitih kalorij na dan nanese 2 kilograma telesne teže manj na leto. Pozimi se v našem organizmu povišajo vrednosti melatonina, kar lahko poveča naš apetit in nas naredi dovzetne za čustveno prehranjevanje. Manj sonca pomeni, da imamo manj vitamina D, kar zmanjša sposobnost kurjenja maščobe v telesu. Vse to se sliši kot idealna “planetarna konstelacija” za odvečne kilograme spomladi. Zamenjati bo treba garderobo!

Kaj je torej rešitev?

Se lahko zimskim kilogramom izognemo? Lahko! Ključ je dobro znan: ostanimo aktivni, jejmo manj in bolj kakovostno ter izboljšamo svoje počutje v naravi in na soncu. Brez dvoma je ohranjanje idealne telesne teže veliko veliko lažje kot pogosto izčrpajoča borba, da izgubimo odvečno. Ohranjanje že po temeljnem zakonu fizike potrebuje manj energije kot pospeševanje. Ne dovolite si torej, da vas pozimi zanese predaleč.

Nekaj najbolj koristnih nasvetov

  • Jejte še preden ste sestradani, kar bo preprečilo kasnejše prenajedanje.
  • Pred in po vsakem obroku (ali alkoholnem napitku) popijte kozarec vode. To vam bo pomagalo, da boste zaužili manj.
  • Za nekaj dodatne božične motivacije si enkrat na teden oblecite kopalke in se postavite pred veliko ogledalo. Morda se sliši noro ali celo boleče, a resnično pomaga in lahko služi kot velika motivacija.
  • Nikoli ne izpustite dnevne telovadbe, brez izgovorov in izjem.
  • Imejte hobije, v katerih res uživate in si zanje vzemite čas. Tako je manjša možnost, da boste jedli iz dolgočasja, pa tudi proti zimski depresiji pomaga.

Rešitve so torej enostavne, samo voljo in odločenost je treba imeti. Ameriška stand-up komičarka in prehranska strokovnjakinja Janette Barber se je v enem izmed svojih nastopov pošalila: “Ko kupim piškote, pojemo samo štiri in preostanek vržem stran. Še prej jih pošpricam z Raid sprejem, da jih kasneje ne bi izkopala iz smeti. A previdno, ker Raid v resnici sploh ni tako zelo slabega okusa.”

Mi vam svetujemo, da kruh in piškote, ki jih ne pojeste raje podarite zunanjim pticam.

Vesele praznike!

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja